$
בארץ

דו"ח: התעשייה הקיבוצית מגדילה פעילות בחו"ל על חשבון ייצור מקומי

נתונים חדשים שפרסם איגוד התעשייה הקיבוצית מצביעים על שיא של 9.9 מיליארד שקל בייצור מפעלים קיבוציים בחו"ל השנה ומנגד על ירידה של 0.7% ל-13.9 מיליארד שקל בהיקף הייצור בישראל

אסנת ניר 09:0506.12.16

התעשייה הקיבוצית מגדילה פעילות בחו"ל על חשבון ייצור מקומי. המשמעות: מאות מקומות עבודה חדשים, בעיקר בפריפריה, שיכלו להיות בארץ, אבל במקום זאת הם בחו"ל.

 

בעוד התעשייה הקיבוצית מגדילה פעילות בחו"ל היא הולכת ומצמצמת את היצוא הנובע מיצור בישראל, כך עולה מנתונים חדשים שפרסם איגוד התעשייה הקיבוצית. בדו"ח עולה אמנם כי היקף היצור של התעשייה הקיבוצית ממפעלים בחו"ל יגיע השנה לשיא של 9.9 מיליארד שקל (במפעלים וחברות בת הפועלים בחו"ל), אך מנגד היצוא כתוצאה מיצור בישראל ירד בשיעור של 0.7% ל-13.9 מיליארד שקל.

 

מדו"ח שהכינה המחלקה הכלכלית באיגוד התעשייה הקיבוצית, עולה תמונה ברורה המצביעה על עלייה ניכרת בהיקף הפעילות של התעשייה הקיבוצית בעולם, שאינה באה לידי ביטוי בהגדלת מקומות העבודה במפעלים מקומיים. מגמה זו נובעת לדברי יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית, אודי אורנשטיין, מהיעדר מדיניות עידוד מספקת לתעשייה מצד ממשלות ישראל, רגולציה מעיקה והשבתות של נמלי הים בעבר שדרבנו מנהלים בקיבוצים לפזר את הסיכון ולהעביר מאות מקומות עבודה חדשים, בעיקר בפריפריה, שיכלו להיות בארץ, לחו"ל.

 

מפעל מדגל בקיבוץ גליל ים מפעל מדגל בקיבוץ גליל ים צילום: עמית מגל

 

מבדיקה השוואתית של המגמות לאורך שנים עולה שבשנת 2000 הסתכמה הפעילות בחו"ל של מפעלי הקיבוצים ב-900 מיליון שקל בלבד, כלומר מדובר בגידול דרמטי של 1,000%. מניתוח רכיבי העלייה בהיקף הפעילות (17 מיליארד שקל של גידול במכירות הקיבוצים מאז שנת 2000) עולה תמונה לפיה רק כמיליארד שקל הגיעו ממכירות בשוק המקומי, לעומת תשעה מפעילות יצור בחו"ל ושבעה אחוז מהגדלת היצוא מהארץ.

 

מכירות התעשייה הקיבוצית הסתכמו ב-2015 ב-43.4 מיליארד שקל - 35.5 מיליארד בחברה הקיבוצית והשאר במפעלים אזוריים. המכירות בשוק המקומי עלו ל-12.6 מיליארד שקל, גידול של 2.5% התואם את הצמיחה הטבעית בישראל. המפעלים בקיבוצים רשמו עלייה של 5.6% ביחס ל-2014. הייצוא הישיר צמח בשנת 2015 ב-8.3% בערכים שקליים.

 

לדברי מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית, אודי אורנשטיין, המגמה של התרחבות בעולם משלבת הצלחה, אך גם החמצה מבחינה לאומית, מכיוון שחלק מהגידול ביצור בחו"ל הוא טבעי במסגרת ההתרחבות הבינלאומית של המפעלים, הגלובליזציה ורצון להיות קרוב לשווקי היעד, אך בחלק לא מבוטל מהמקרים משמעותה גזילת מקומות עבודה שיכלו להיות בארץ.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x