$
בארץ

פרסום ראשון

תמיד עם בזק: פילבר מצא דרך חדשה לטירפוד התחרות בענף האינטרנט

התשלום על שימוש בתשתית בזק נקבע כבר ב-2014 במטרה להחליש את כוחה של בזק כמונופול, אך למנכ"ל משרד התקשורת זה נראה מעט מידי כאשר מדובר ב-HOT שלה תשתית חלקית משלה וכעת הוא מבקש להכפילו

עמרי מילמן 14:4806.12.16

ל"כלכליסט" נודע כי מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, מקדם מהלך שעלול לטרפד את חקיקת האוצר שאמורה לאפשר לחברות התקשורת להשתמש בתשתית של בזק. פילבר מנסה להכפיל את התשלום שחברות התקשורת שברשותן תשתית משלהן (כיום מדובר בחברת HOT בלבד) יידרשו לשלם לבזק, אם לא יגיעו להסכמות.

 

הצעת החוק שנמצאת היום בחוק ההסדרים באה לכפות על בזק לאפשר לחברות התקשורת כמו סלקום,פרטנר ו-HOT לפרוש תשתיות פיזיות משלהן לאורך קווי התשתית של בזק. מטרת ההצעה היא להגדיל את התחרות בתחום ולהקטין את כוחה של בזק.

 

על פי הצעת החוק התשלום על השימוש בתשתיות ייעשה על פי המחירים שכבר נקבעו במסגרת הרפורמה בשוק הסיטונאי שכבר אושרה בעבר. אולם בעקבות לחץ של פילבר סוכם כי המחיר על השימוש בתשתיות עבור חברה שאינה חסרת תשתית לחלוטין כמו HOT יסוכם בין שתי החברות (HOT ובזק) וכל עוד החברות אינן מגיעות להסכמה התשלום שישולם יהיה בהתאם לתקנות הקיימות שנקבעו בעצמן על ידי אנשי המקצוע במשרד התקשורת בסוף 2014.

 

כרגע נבחנות האפשרויות כי HOT תידרש לשלם בין פי 1.7 עד פי 2 מהמחיר הקיים היום בתקנות. מה שעלול להביא לכך ש-HOT תבחר שלא להשתמש בתשתיות של בזק מחשש להגיע לתשלום זה. במקרה כזה, לבזק אין שום אינטרס להגיע לסיכום עם HOT שכן מחלוקת תביא לכך שיקבלו תשלום כמעט כפול. התכנון המקורי של משרד האוצר והתקשורת היה כי אותו מחיר של חברות ללא תשתית (כמו סלקום או פרטנר) יהיה גם לחברות עם תשתית חלקית. להצעה זו התנגד פילבר ודרש כי החברות יגיעו לסיכום על מחירון נפרד, שכעת עלול להפוך לכמעט ולא רלוונטי.

 

שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת צילום: עומר מסינגר

 

הצעת החוק שהוגשה במטרה לפגוע בכוחה המונופולי של בזק זכתה מלכתחילה להתנגדות עזה של משרד התקשורת. כזכור, לרה"מ נתניהו, שמכהן גם כשר התקשורת, אסור לעסוק בעניין בזק מאחר וזו נמצאת בבעלות חברו,שאול אלוביץ' והשר צחי הנגבי קיבל לסמכותו את העיסוק בחברה. בסופו של דבר ההתנגדות של הנגבי הוסרה כאשר עלה הנושא לממשלה, אולם לאורך הדרך במשרד התקשורת הערימו קשיים עליה, בדיוק כמו זה.

 

ממשרד התקשורת נמסר: "נושא המחירים מונח על שולחן הוועדה להכרעה. המחירים צריכים לשקף מחיר אמיתי שיעודד השקעות ושבו שום חברה לא מסבסדת את השנייה".

 

ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) התייחסה לפרסום ואמרה כי "אם אכן הדברים נכונים, זוהי דרישה פסולה מיסודה שמשמעותה הברורה היא ניסיון לקבור את הרפורמה בשוק התשתית. התערבות בסוגיית התמחור דרך חקיקה היא לא רק שגויה מקצועית, היא בעצם מייתרת את פרק הזמן שהוקצב להגיע להסכמות, כיוון שהיא מבטיחה למונופול בזק תוצאה מיטבית בתום התקופה".

 

לביא הוסיפה כי "אנו ניצבים בפני אפשרות להעביר רפורמה בעלת חשיבות אדירה בשוק התקשורת, שבכוחה לייצר תחרות אמיתית, לאפשר השקעה בתשתיות ולשפר את השירות לצרכן. אם טובת הצרכן בפני משרד התקשורת, עליו לחתור לאשר את הרפורמה כלשונה ולפתוח לתחרות שוק ריכוזי במיוחד. במידה ורוצים לקבור את הרפורמה, שיאמרו זאת במפורש, ולא יעשו זאת דרך נסיונות תמוהים לעקר אותה מתוכן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x