מנכ"ל האוצר: ננסה להחליט עד סופ"ש מי יטופל על ידי מס רכוש
בדיון בוועדת הכספים על גל השריפות אמר שי באב"ד כי על פי האינדיקציות מגורמי הביטחון, מרבית השריפות בוצעו על רקע לאומני. לדבריו, המטרה היא לקבל את דו"חות השמאות עד סוף השבוע
בדיון בוועדת הכספים על גל השריפות ברחבי הארץ בסוף השבוע, אמר הבוקר (ב') מנכ"ל האוצר שי באב"ד: "אנחנו ממתינים להצהרה סופית וחד-משמעית מהשב"כ ומהמשטרה היכן השריפות הן על רקע לאומני והיכן לא. עד כה קיבלנו מהם אינדיקציות שמרבית השריפות הן אכן על רקע לאומני".
- אם השריפות יוכרו כאירוע טרור, לא יהיה צורך להפעיל את הביטוח
- "את ישראל המטוסים מצילים - ואותנו הם מפציצים"
- המדינה לחברות הביטוח: אל תעכבו פיצויים למבוטחים שנפגעו בשריפות
באב"ד הוסיף: "משמעות ההצהרה היא האם יבוא פיצוי מקרן מס רכוש. המטרה שלנו שעד סוף השבוע נקבל את כל השמאויות לגבי הנכסים שנפגעו ולאחר שתהיה הצהרה סופית מי נפגע על רקע לאומני נתחיל את תהליך הפיצוי מקרן מס רכוש. אם לא חברות הביטוח מפצות". באב"ד הוסיף, כי "בחיפה עדיין נמצאים 200-250 איש במלונות וביקשו ארכה כי אין להם לאן לחזור, הרשות היא הגורם המממן, אנחנו נעזור בזה".
יו"ר ועדת הכספים, חבר הכנסת משה גפני אמר בדיון, כי "ועדת הכספים תיכנס לעובי הקורה מיד לאחר שהצהרות סופיות יתפרסמו ונוודא שאף אחד לא יישאר ברחוב, במקרים שבהם יוחלט שהצתה לא היתה על רקע לאומני. המדינה לא יכולה להישאר בצד באירוע כזה גדול, גם לגבי מקומות שבהם השריפה לא על רקע לאומני". ח"כ אלעזר שטרן ציין בדיון, כי "צריך לראות איך חברות הביטוח לא תופסות טרמפ ומעודדות הכרה בפיגוע לאומני".
בפנייה לאיגוד חברות ביטוח אמר גפני, כי "אין מצב שלא תהיה טעות, נתגייס כולנו, כדי לפתור את הבעיות, איגוד חברות הביטוח לא יעמוד מהצד, אם הן יעמדו מהצד יש שכר ועונש. הן לא יעמדו יותר". גפני הוסיף, כי "אם יתברר שאין פתרון לקבוצה גדולה, אדאג שתהיה הצעת חוק ממשלתית. מדינה מתוקנת לא יכולה להרשות לעצמה שיש אסון לאומי ואנחנו עומדים חסרי אונים".
גפני התייחס גם לסוגיית אזורי החיץ שיש להקים כדי למנוע שריפות, שעלו על הפרק כבר בשריפה בכרמל ואמר: "כבר אחרי אסון הכרמל דובר על שבילי חיץ, זה מונע אסונות. צריך לקחת את זה כפרויקט לאומי". לדברי גפני, "על שולחנה של ועדת הכספים יש הצעת חוק שמעבירה כסף מקק"ל למדינה, מונח על השולחן של ועדת הכספים מיליארד וחצי שקל. אני מציע שתהיה חבירה בין ועדת הכספים לקרן הקיימת בנוגע לנושא"
"צריך פתרון מיידי"
ח"כ מנואל טרכטנברג התריע, כי "מה שהאסון הזה חשף זה שבמדינת ישראל אין כלים משפטיים להתמודד עם אסונות טבע מסוג זה, ולא יכול להיות שאנשים יהיו נתונים בחסדי "מציתים" - זאת לאור הקביעה שפיצוי יינתן רק במקרה ויוכרע כי מדובר בהצתה על רקע לאומני. לדבריו, "האוצר צריך לקחת על עצמו (את התשלום) תקציבית, כי אני לא רואה פתרון משפטי לשימוש בקרן מס הרכוש. אך אי אפשר להגיד 'סליחה, מדינת ישראל לא נערכה' ולא לסייע. מפה צריכה לבוא אמירה ברורה. ברור שמדובר באלפים שבקטגוריה הזו. גם אם זה מאות. אדרבה - צריך לסייע להם".
עו"ד רועי כהן, נשיא להב: "ניסיון העבר מלמד שגלגלי הבירוקרטיה עובדים לאט מאוד. בצוק איתן דיברו על מתן סיוע לעסקים, אך בסופו של דבר העסקים הקטנים נזרקו לכלבים. הפיצוי שניתן במסלול הירוק בזמנו היה מגוחך ובמסלול הארוך זה היה דומה יותר לוויה דה לה רוזה. אסור שהפעם יקרה אותו דבר. על שר האוצר והממשלה לפשט ולקצר הליכים על מנת שהפיצוי יועבר כבר בימים הקרובים. זה נחמד לחבק את הנפגעים מול אמצעי התקשורת אך כבר עתה מגלגלים את הנפגעים מהאחד לשני ללא מענה אמיתי. אני קורא לכל הנוגעים בדבר לשנס מותניים ולתת פתרון מיידי".