גפני ודרעי יגבשו קריטריונים לחלוקת כספי קרן הארנונה
יו"ר ועדת הכספים ושר הפנים סיכמו ביניהם על גיבוש טבלה לפיה יחולקו כספי הקרן שתובא לאישור הוועדה, זאת לאחר שאתמול סערו חברי הכנסת וטענו כי "הקרן תשמש כקופה קטנה לשר הפנים"
- החוק להקמת קרן ארנונה: חוק שימור מנגנון הכוח
- זעם בוועדת הכספים: "קרן הארנונה תשמש כקופה קטנה לשר הפנים"
- קרן הארנונה הממשלתית: טיוטת חוק ההסדרים חושפת כיצד יפעל מנגנון החלוקה
כיוון שכך, הודיע אתמול גפני כי אף שהוועדה תומכת בחוק הצודק, הוא יבקש מדרעי לשבת עמו ולגבש ביחד טבלה שכזו בטרם יעלה החוק לאישור הוועדה.
היום נמסר בעקבות זאת כאמור, ייפגשו השניים ויגבשו את הטבלה.
הצעת החוק באה לתקן עיוותים שנמשכים מזה שנים רבות, כשחלק מהרשויות נהנות מכספיי הארנונה הממשלתית וחלקן לא והדבר מגדיל פערים חברתיים-כלכליים שקיימים ממילא בין הרשויות. מבין הנושאים שיילקחו בחשבון על-מנת לקבוע את אופן חלוקת הכספים: מידת הפריפריאליות של הרשות, מצב סוציו-אקונומי, מרחק ממרכז הארץ, גודל האוכלוסייה, האיתנות הפיננסית של הרשות ועוד. הפגישה בין גפני לדרעי תתקיים נוכח טענות והערות של חברי ועדת הכספים אמש בדיון, בהן הצורך לבחון את האפשרות להותיר בחוק התייחסות לעניין ערים קולטות עלייה, במידה שיימצא שרשות מסוימת עדיין קולטת עלייה בשיעורים ניכרים והאופן שבו ועדת הכספים תפקח על הנושא.
יו"ר ועדת הכספים גפני מסר כי, "החוק הוא מחויב המציאות. קיימים פערים גדולים מאוד בין הרשויות השונות והחלוקה הקיימת של כספיי הארנונה הממשלתית ארכאית ואינה משקפת את המציאות והצרכים בפועל". גפני התייחס בכך להגדרה 'עיר עולים' הקיימת בחוק עוד משנת 1954 ואשר מקנה לעיר המוגדרת ככזו, את הזכות לקבל 100% מכספיי הארנונה הממשלתית בגין מתקנים ממשלתיים, צבאיים או רפואיים (בתי חולים ממשלתיים) שבתחומה. זאת בניגוד לרשויות אחרות שאינן מוגדרות כך ומקבלות ארנונה ממשלתית בשיעורים נמוכים בלבד. הצעת החוק לקרן הארנונה מבקשת לבטל את ההגדרה לערי עולים.