בנק ישראל פרסם את מועדי החלטות הריבית במתכונת החדשה
חודש פברואר הקרוב יהיה החודש האחרון בו החלטת הריבית של הבנק המרכזי תפורסם במתכונתה הנוכחית, זאת בעקבות החלטת הוועדה המוניטרית לצמצום החלטות הריבית ל-8 פעמים בשנה; ציפיות האינפלציה בשוק ההון ל-12 החודשים הקרובים: 0.7%
פברואר הקרוב יהיה החודש האחרון בו החלטת הריבית של בנק ישראל תתפרסם במתכונתה הנוכחית של פעם בחודש, כך הודיע היום הבנק. לפני חודש החליטה הוועדה המוניטרית של הבנק, בראשות הנגידה קרנית פלוג, לצמצם את מספר החלטות הריבית מ-12 פעמים בשנה ל-8 פעמים בשנה. אולם עקב שיקולים כמו חגים יהיו גם מקרים של פרסום חודש אחר חודש.
- חובה להכיר: מריבית ועד אינפלציה - המושגים שמשפיעים על הכיס שלכם
- אורי גרינפלד: אין הצדקה להותיר את הריבית בישראל ברמה כה נמוכה עוד זמן רב
- פלוג נגד האוצר: אם נעודד אנשים לקחת אשראי צרכני על חשבון הפנסיה - הדבר יפגע בהם
המתכונת החדשה לוקחת בחשבון גם את מועדי הפרסום של הנתונים הכלכליים השונים, ולכן תאריכי פרסום החלטת הריבית שונים אפילו במועד של החודש. כך לדוגמה היום נהוג כי למעט במקרים מיוחדים מאוד, הריבית לחודש הבא מתפרסמת ביום השני האחרון של החודש הנוכחי. החל מהשנה הבאה מועדי פרסום הריבית יהיו לפעמים גם בימי חמישי ושלישי, לעיתים אפילו בתחילת החודש כמו במקרה של אפריל, אז תפורסם ההודעה ביום חמישי ה-6 לחודש בשל חג הפסח וביולי תתפרסם אמנם ביום שני אך ב-10 לחודש.
תאריכים פרסום החלטת הריבית לפי המתכונת החדשה הם:
23/1/2017 שני
27/2/2017 שני
6/4/2017 חמישי
29/5/2017 שני
10/7/2017 שני
29/8/2017 שלישי
19/10/2017 חמישי
27/11/2017 שני
בהתאם לשינוי זה גם מספר התדריכים של הנגידה לתקשורת לשנה הבאה ירד בהתאם מ-4 פעמים בשנה (כל רבעון) ל-3 פעמים. אך בבנק מבטיחים כי בשנה שלאחר מכן מספר התדריכים יחזור להיות ארבעה.
לטענת אנשי הבנק, צמצום החלטות הריבית כמקובל במדינות מפותחות אחרות, יאפשר שיקול דעת טוב יותר בכל החלטה, בין השאר משום שהנתונים הכלכליים יהיו עדכניים יותר ויתנו תמונה רחבה יותר מאשר זו החודשית.
בנוסף, בנק ישראל מפרסם היום את הציפיות לאינפלציה בשוק ההון, לאחר שמתחילת השנה המדד עמד על 0%. על פי הציפיות בשוק, ב-12 החודשים הקרובים מדד המחירים לצרכן יעמוד על 0.7% ורק עוד שנתיים מהיום ייכנס לתחום הטווח שמוגדר לבנק כשיעמוד בסוף השנה השלישית על 1%.