בלעדי לכלכליסט
עמק הסיליקון פינת דרך השלום: מיקרוסופט עוברת למתחם תוצרת הארץ בת"א
ענקית התוכנה והטכנולוגיה החליטה למקם את הקמפוס שלה במגדל שמקימות אמות וגב ים ברחוב הסמוך לדרך יגאל אלון. את המגדל תכנן האדריכל רון ארד
מיקרוסופט ישראל סימנה את מתחם תוצרת הארץ בתל אביב שבבעלות החברות אמות השקעות וגב ים כמתחם המועדף להקמת הקמפוס החדש שלה, שיאחד את מרכז הפיתוח הממוקם כיום בהרצליה פיתוח ואת מרכז השיווק שנמצא ברעננה - כך נודע ל"כלכליסט".
- קטר ההייטק הביא את חברת הייעוץ הבריטית סאווילס לישראל
- באר שבע עוקפת את חיפה בגובה השכירות למשרדי הייטק
- שטחי המשרדים ברמת החייל יוכפלו למיליון מ"ר
במרץ פרסמה מיקרוסופט מכרז הקורא לבעלי קרקעות למשרדים להציע לה הצעות להקמת הקמפוס החדש שישתרע על 45–50 אלף מ”ר ויכלול 2,200 מקומות חנייה. כיום משתרעים משרדי החברה על כ־22 אלף מ"ר - 17 אלף מ”ר בהרצליה וכ־5,000 מ”ר ברעננה - כך שתוכניות החברה משקפות תחזית לצמיחה בשנים הקרובות.
המגרש ברחוב תוצרת הארץ 6–8 בתל אביב משתרע על כ־7,590 מ"ר. בעבר פעל בו מפעל לייצור נייר שאותו חכרה חברת נייר חדרה מעיריית תל אביב. ב־2002 הוארך הסכם החכירה עד ל־2059 בתמורה ל־29 מיליון שקל. ב־2010 רכשו את המגרש אמות וגב ים בתמורה ל־64 מיליון שקל. בזמן העסקה, גם נייר חדרה וגם גב ים היו בשליטת נוחי דנקנר. חלקה של גב ים בעסקה הוא 70% ושל אמות השקעות 30%.
שיתוף הפעולה בין החברות נולד משום שאמות השקעות מחזיקה מגרש צמוד בדרך השלום 5. אמות וגב ים חתמו על הסכם שיתוף המסדיר את יחסי הצדדים בנוגע להקמת פרויקט הכולל בניין משרדים, שטחי מסחר וחנויות.
התב"ע למתחם מאפשרת להקים שני מגדלי משרדים של 70 ו־30 קומות ובשטח כולל של 150 אלף מ"ר. על תכנון המתחם מופקד האדריכל רון ארד, והוא צפוי להיות בעל חזות מרשימה.
על פי הערכות, המגדל הנמוך יותר שנבנה כעת - יוקצה למיקרוסופט. לפי חברת אמות, עלות ההקמה של המגדל המשתרע על 53 אלף מ”ר, נאמדת ב־215 מיליון שקל והיא צפויה להסתיים במחצית השנייה של 2018.
דמי השכירות יהיו כ־100–110 שקל למ"ר ברמת גמר, בדומה למחירים במגדל אלקטרה הסמוך ברחוב יגאל אלון, שהשוכרת המשמעותית ביותר בו היא ענקית טכנולוגיה אחרת - גוגל.
בתחילה נטתה מיקרוסופט להקים קמפוס של כמה בניינים, על קרקע שהיא תרכוש ותבנה בעצמה, אך בנוסף נבדקה האפשרות לגבש הסכם עם חברה יזמית שתבנה את המתחם ותשכיר אותו רק למיקרוסופט. להתמודדות הסופית הגיעו עוד שלושה מתחמים: אמדוקס ברעננה; מתחם בהרצליה פיתוח שהחברות קנדה ישראל, אקרו נדל”ן ותדהר רכשו בחודש מאי ב־200 מיליון שקל; ומתחם נוסף בהרצליה, בבעלות עופר השקעות ואזורים, מצדו המזרחי של כביש החוף.
עם זאת, במיקרוסופט לא פסלו כניסה למגדל ונבדקו גם מקומות במעגל השני במרכז, כמו נתניה וראש העין. אולם השיקול העיקרי שמנחה את מיקרוסופט אינו כלכלי אלא נגישות המתחם, קרבה לתחבורה ציבורית, חדשנות ונראות.
מחברת מיקרוסופט נמסר כי אינה מגיבה לנושאים עסקיים. בחברות אמות וגב ים סירבו להגיב.