ועדת הכספים אישרה ערבויות בסך 750 מיליון שקל ל"מחיר למשתכן"
ועדת הכספים אישרה למשרד האוצר להעמיד ערבות מדינה נוספת לפרויקטים בערים אופקים, בית דגן, עפולה וקריית מוצקין. זו הפעם השנייה שוועדת הכספים מאשרת ערבות מדינה לתכנית זו - בפעם הקודמת אושרה ערבות בסך 550 מיליון שקל
ועדת הכספים אישרה הבוקר למשרד האוצר להעמיד ערבות מדינה נוספת לתוכנית 'מחיר למשתכן', הפעם בסך 750 מיליון שקל לפרויקטים בערים: אופקים, בית דגן, עפולה וקריית מוצקין. ערבות המדינה מבטיחה לבנקים שהמדינה ערבה להם למקרים בהם פרויקטים של בנייה בתכנית ייעצרו. זו הפעם השנייה שוועדת הכספים מאשרת ערבות מדינה לתכנית זו. בפעם הקודמת אושרה ערבות בסך 550 מיליון שקל לפרויקטים בערים שונות. הוועדה אישרה את העמדת הערבות פה-אחד בהשתתפות שני חברי כנסת בלבד וכן יו״ר הוועדה משה גפני.
- מחיר למשתכן משגעת את השוק: איך הקבלנים חותכים את המחירים?
- בנייתה של שכונה חדשה בדרום באר שבע - יוצאת לדרך
- יותר מאלף זכאים המתינו שלושה חודשים להגרלת דירות במודיעין בגלל בעיה עם אחד הנרשמים
ראש מטה הדיור הלאומי במשרד האוצר, אביגדור יצחקי השתתף בדיון ואמר עוד כי "במסגרת תוכנית 'מחיר למשתכן' נקלענו למצב שבו הקבלנים נותנים התחייבות לרוכשים באמצעות הערת אזהרה וכתוצאה מכך, נוצרו בעיות במשכנתאות ולכן שר האוצר החליט לתת ערבות מדינה על ביצוע הפרויקט. קרי נותנים ערבות על כל שקל שהבנקים משקיעים ובמידה שהפרויקט לא יתממש הבנקים יפוצו על כל שקל שהוציאו. אנחנו עושים הסכמים עם הקבלנים ובכך מבטיחים את ביצוע הפרויקט ואם חס וחלילה קורה משהו המדינה נכנסת לנעליהם”.
יצחקי דיבר על תוכנית מחיר למשתכן ואמר כי הפרויקטים המתוכננים עומדים על 400 מיליון שקל, ודיבר כאמור גם על מצב השוק ושיתוף הפעולה של הבנקים אך ציין כאמור כי "הבנקים משתפים פעולה, אם כי היום פחות מעוניינים לתת משכנתאות כי הגיעו לאיזושהי רווייה בענף". יצחקי הוסיף בהתייחס לשאלה בנוגע טיפול האוצר במשבר הדיור ואמר כי "אני לא חושב שניכשל בטיפול במשבר הדיור, כי אנחנו עובדים באינטנסיביות, גם בייצור דירות, בהתחדשות העירונית שהיא נר לרגלינו, 'מחיר למשתכן' ועוד. בנוסף, דיור להשכרה לטווח ארוך".
עוד עדכן יצחקי את חברי הוועדה, כי "בעפולה ובלוד הפרויקטים כבר בשלב מתקדם ויש מספר בניינים שכבר נגמרה בניית השלד ולקראת ראש השנה הבא נמסור מפתחות לדיירים. 569 דירות נמכרו בהנחה מתוך הערבות הקודמת שאישרה ועדת הכספים. בעפולה מדובר במתחמים נוספים באותו פרויקט, קבלנים נוספים שבונים באותו מתחם. בנוסף, מתכוננים לפרויקטים באופקים, בית דגן, עפולה במתחמים נוספים וקריית מוצקין. הפרויקטים הבאים: בירושלים ברמת שלמה, בגבעת זאב, ברעננה, בדימונה ובעוד מקומות. בסה"כ עד היום במסגרת התכנית: 1,317 דירות וההערכה עומדת על עוד כ- 22 פרויקטים של עוד כ- 1,400 דירות ובסה"כ כ- 2,700 דירות. צריך לזכור שזה רק חלק ממכלול התכניות לפתרון מצוקת הדיור. מתוך כוונה להקים 100 אלף יחידות דיור חדשות. כולל כ- 15 אלף במגזר הערבי, גם שם קיימת תכנית 'מחיר למשתכן'".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני אמר בדיון כי: "היעד של הוזלת מחירי הדיור יותר חשוב מכל היעדים הלאומיים האחרים בתחום יוקר המחייה, לרבות הורדת יוקר המזון. מזה 15 שנה שמחירי הדירות עולים והמשמעות שאדם עובד שנים רבות ולא מצליח לרכוש דירה. לצערי הרב, בנק ישראל מדבר בקול אחר, ולא סבור שצריך להוריד דרמטית את מחירי הדיור. על כל פנים, אין מציאות שמחירי הדירות יירדו בשנה אחת בצורה דרסטית ואין ממה לחשוש. הולכים על מספר כיוונים, שמחיר למשתכן הוא אחד מהם על-מנת שבטווח של כמה שנים בודדות המחירים ייבלמו ואף יתחילו לרדת".
ח"כ מיקי זוהר אמר כי "לא ניתן לקדם פתרון מקיף בנושאי הדיור אם לא משתפים פעולה היטב עם כל ראשי הרשויות ואם לא יהיה תמריץ לראשי רשויות, לא יהיה פתרון, כי הם אלה שבסופו של דבר חותמים על ההיתרים. אין ראש רשות שטוב לו להרחיב את הרשות שלו וכל התושבים החדשים לא בהכרח יצביעו עבורו ואם אין תמרץ אמיתי לקדם את הבנייה, הבנייה לא תואץ, כמה שאנחנו פועלים בעניין למרות שהשר פועל בנושא. יש למשל, להבטיח לכל ראש רשות, שעל כל דירה שייבנה יקבל כסף ואז הוא ירוץ לבנות. זה תמריץ לראש הרשות לתת היתרי בנייה. בקריית גת למשל, הרשות קורסת כלכלית ולכל התושבים החדשים בהתרחבות, ראש העיר לא יכול לתת להם שירות ואז לא יצביעו לו. כלומר כל האינטרס שלו כראש רשות להיתרי בנייה פוחת. אם לא נעשה את זה , עם כל הרצון הטוב התהליך לא יתקדם. יש לתת על כל היתר בנייה כסף, בכל עיר שנכללת בתכנית". ח"כ רחל עזריה חברת מפלגתו של שר האוצר כחלון אמרה כי "תוכנית 'מחיר למשתכן' זו בשורה מאוד משמעותית. במכלול בעיית הדיור, הפתרון הוא לייצר מערך מורכב יותר; מה הצורך של העיר. לא רק לתת כסף שניתן להוציא גם על דברים שאנחנו לא רוצים. זה כסף של המדינה בסופו של דבר. בכל מקרה, תוכנית 'מחיר למשתכן' תהיה כאן לטווח ארוך, חלק משוק הדיור וגם הבנקים מתחילים להפנים את זה".