בעצבים תלדי
שוק העבודה עשה באחרונה כמה צעדים מהוססים לשיפור מעמדן של אמהות עובדות לאחר לידה, אבל ללא פריצת דרך אמיתית. איך זה עובד במדינות אחרות
בחברה הישראלית נשים נתפסות כאחראיות כמעט בלעדיות לגידול הילדים גם ב־2016, ונותרה לנו עוד כברת דרך ארוכה עד לשמירה מקיפה על זכויותיהן של נשים בשוק העבודה: כך למשל, ב־2009 בית המשפט העליון הכיר בהוצאות על מטפלת כהוצאה מוכרת למס, אבל המדינה הזדרזה לחוקק חוק שמונע הכרה כזו. התקדמויות כמו מתן אפשרות לאבות לקחת חופשת לידה של שמונה ימים (במקום 24 השעות שקובע החוק הנוכחי), היא התפתחות מבטיחה, אבל לא די בכך.
חופשת הלידה שמקבלות אמהות בישראל (14 שבועות) קצרה מאלו שנהוגות בבריטניה (39 שבועות) ואוסטרליה (18 שבועות), וארוכה מזו שבמקסיקו (12 שבועות). גם התמיכה באמהות שרוצות לשוב לשוק התעסוקה לוקה בחסר.
ללא תמיכה ממקום העבודה, הורות עלולה לפגוע בסיכויי נשים להתקדם לעמדות שכדי להגיע אליהן הן השקיעו זמן ומאמץ; ואם המצב קשה לשכירות, הוא קשה פי כמה וכמה לעצמאיות. הנה כמה מגמות חקיקה שישראל יכולה לאמץ כדי להשוות את מצבם של הורים, נשים וגברים, בשוק התעסוקה.
שבדיה
אבא מחויב בחופשה
שבדיה חרתה על דגלה את השוויון המגדרי, ומעודדת נשיאה שוויונית בנטל גידול הילדים. החידוש האחרון שהוצג שם הוא חיובם של אבות טריים לצאת לחופשת לידה של שלושה חודשים לפחות, מתוך חופשה בת 16 חודשים שלה זכאים הורים טריים. קביעת רף המינימום מפחיתה את התקופה שבה בנות הזוג נעדרות מהעבודה ואת הנזק שעלול להיגרם לקריירה שלהן.
בהתאם, שיעור האמהות העובדות בשבדיה הוא הגבוה באיחוד האירופי, כ־72% (לעומת 76% בקרב גברים). כשהילדים מגיעים לגיל שלוש, הם זכאים ל־15 שעות חינם במעון יום של המדינה, והתעריף ליתר השעות שבהן שוהה הילד במקום נקבע לפי הכנסתם של ההורים.
הולנד
מעונות לאורך כל היום
ממשלת הולנד דואגת לא רק לנשים שכירות, אלא גם לעצמאיות. כדי לקבל את הזכויות המגיעות לה לקראת הלידה, האישה ההולנדית צריכה לפנות למשרד הביטוח הלאומי עם אישור רפואי על תאריך הלידה הצפוי. המדינה תממן לה חופשת לידה של 16 שבועות, בשכר שיחושב בהתאם להכנסותיה בתקופה שקדמה להיריון.
ממשלת הולנד מממנת לילדים מגיל שישה חודשים עד ארבע שנים מעונות יום, הפעילים לאורך כל יום העבודה, מ־8:00 בבוקר ועד 18:00 בערב. עם זאת, הביקוש למעונות הללו גבוה מאוד וזמן ההמתנה ממושך.
גרמניה
סבתא בחופשת לידה
החל מ־2013, הורים בגרמניה יכולים לשלוח ילדים מגיל שנה ועד גיל שש למערכת גנים ומעונות יום שמממנת המדינה. חופשת הלידה הקבועה בחוק הגרמני עומדת על 14 שבועות; ההורים יכולים להאריך אותה עד שנה, והשכר שהם מקבלים יפחת ל־65% מהמשכורת האחרונה שלהם.
הממשלה מתירה לחלק את החופשה בין בני הזוג כרצונם, ואפילו בני משפחה אחרים כמו סבים וסבתות או אחים ואחיות יכולים ליטול חלק בחופשת הלידה, בהתחשב בנסיבות האישיות.
איפה טעינו
1) לא מעודדים גברים להשתתף
רבות ממדינות ה־OECD מקצות לגברים חופשת לידה בת שבועיים. בישראל הוארכה החופשה לאחרונה לשמונה ימים
2) חופשת לידה קצרה
אמהות בישראל מקבלות חופשת לידה בתשלום קצרה באופן יחסי
3) החסם: הוצאות מטפלת ומעונות
על אף שבג"ץ הורה על הכרה בהוצאות מטפלת, הכנסת הפכה את החלטתו, מבלי לתת מענה לנשים הנושאות בנטל