הכלכלן הראשי: בדצמבר נרכשו 10.6 אלף דירות - עלייה של 7% בהשוואה לנובמבר
על פי הסקירה, רכישת דירות חדשות רשמה גידול של 18% בחודש דצמבר בהשוואה לחודש הקודם, מה שעשוי להעיד על חוסר אמון ביכולתו של שר האוצר להוריד מחירים בשנים הקרובות. עם זאת, בהשוואה לרכישת דירות בחודש דצמבר 2014 מדובר בירידה של 6%
שוק הדיור ממשיך לרתוח, בחודש דצמבר האחרון נרכשו 10.6 אלף דירות- גידול של 7% בהשוואה לחודש נובמבר האחרון, אולם בהשוואה לדצמבר אשתקד מדובר בירידה של 6%. כך עולה מסקירת הכלכלן הראשי של האוצר, יואל נוה, על ענף הדיור.
- בתוך יממה נרשמו יותר מ-670 להגרלת 'מחיר למשתכן' בעפולה
- שינוי מגמה עוד לא נראה באופק: עלייה של 1% במשכנתאות גם בפברואר
- השמאי הממשלתי: מחירי הדירות עלו ב-2.5% ברבעון הרביעי; בכל 2015 - עלו ב-8%
רכישת דירות חדשות רשמה גידול של 18% בחודש דצמבר בהשוואה לחודש הקודם, מה שאולי מעיד על חוסר אמון ביכולתו של שר האוצר להוריד מחירים בשנים הקרובות. עם זאת, בהשוואה לדצמבר 2014 מדובר בירידה של 2%. באוצר מספרים שניתן ללמוד מהממצאים שהגידול במגזר זה התרכז בשני אזורים, ירושלים וחדרה בהן נרשם גידול חריג של 70%-80% שהושג על רקע שיווקם של מספר פרויקטים הישובים המתאפיינים ברמות מחירים נמוכות יחסית כמו מודיעין עילית וחריש, בהן רמת המחירים הממוצעת לדירה חדשה עומדת על כמיליון שקל. בניכוי שני אזורים אלו הגידול ברכישת דירות חדשות מצטמצם ל-8% בלבד בהשוואה לחודש הקודם. גם ברחובות נרשם גידול משמעותי ברכישת דירות חדשות על רקע שיווק פרויקט במסגרת המתכונת הישנה של מחיר למשתכן.
ברכישות יד שנייה נרשם גידול מתון יותר של 2% בחודש דצמבר אחרי עלייה של 31% בחודש הקודם. אזור חיפה ממשיך לבלוט עם עלייה של 10 אחוזים כך שמספר עסקאות יד שנייה נאמד ב-1,200, שלפי טענת האוצר מדובר באחת מהרמות הגבוהות שנרשמו באזור בעשור האחרון. עוד מספרים באוצר כי פילוח המכירות באזור זה מלמד על גידול במשקל המשקיעים מבין המוכרים.
גם זוגות צעירים אינם עומדים על הגדר עבור פרויקטים של "מחיר למתשכן" ובחודש דצמבר נרשם גידול של 7% ברכישת דירות על ידי זוגות צעירים בהשוואה לנובמבר. גם כאן בהשוואה לשנה שעברה מדובר בירידה של כ-6%. דצמבר אשתקד הייתה תקופת ההתפכחות של הציבור הישראלי שהמתין עם רכישת הדירות בעקבות ההבטחות מע"מ 0 של שר האוצר לשעבר, יאיר לפיד.
שיעור המשקיעים עמד בחודש דצמבר על כ-21% גידול של אחוז לעומת חודש נובמבר. על פי הכלכלן הראשי, עיקר הגידול התרכז באזור תל אביב - שם עלה שיעור המשקיעים מ-34% בנובמבר ל-40%. בעוד שהמחיר הממוצע לדירה למגורים בתל אביב עמד על 2.2 מיליון שקל, המחיר הממוצע לדירה להשקעה בתל אביב עמד על 3.7 מיליון שקל. באוצר טוענים כי נתון זה מעיד על כך ש"המשקיעים ורוכשי 'דירה יחידה (זוגות צעירים ומשפרי דיור) באזור זה אינם 'מתחרים' על אותן הדירות".
נתון מעניין נוסף הוא מלאי ה"דירות בהמתנה", שעמד בחודש דצמבר 2015 על כ-16 אלף דירות, ירידה של 14% לעומת סוף 2014. הכלכלן הראשי מתמקד בכוונה בדירות בהמתנה, זאת ככל הנראה לקראת הדיון שיתקיים מחר בוועדת הכספים בנושא, שאמור להקשיח את תנאי המכירה של משפרי דיור. ניתוח מאפייני רוכשי "דירה בהמתנה" שמחזיקים בדירתם הישנה מעל שנה מהרגע בו קנו דירה חלופית מראה כי "מדובר באוכלוסיה מבוססת משמעותית בהשוואה לכלל משקי הבית" בעוד שההכנסה של משק בית שנכון לסוף 2014 המתין עם מכירת הדירה אותה עזב עמדה על 26.7 אלף שקל ברוטו, ההכנסה הממוצעת לכלל משקי הבית באותה התקופה עמד על 14.1 אלף שקל בלבד.
בעוד שהיום שיעורי מס הרכישה הנמוכים של בעלי דירה יחידה נשמרים רק כל עוד משפר הדיור מכר את הדירה תוך שנתיים, באוצר יציעו מחר, לאחר שהנושא כבר יצא מחוק ההסדרים האחרון, לקצר תקופה זו לשנה אחת בלבד. בנוסף, פטור ממס שבח שניתן היום לבעלי דירה יחידה, ונשמר גם למשפרי דיור, כל עוד מכרו את דירתם הראשונה תוך שנה וחצי. גם את תקופה זו מבקשים באוצר לקצר לשנה בלבד.
בנתונים אלה, האוצר מראה כי הצעתם לפיה יקוצר זמן ההמתנה של משפרי הדיור לשנה לא תפגע בכלל הציבור, כפי שטענו חברי וועדת הכספים בדיון שהתקיים בנושא זה בשבוע שעבר, אלא רק באוכלוסיות המבוססות מאד.