$
בארץ

ההסתדרות הרפואית הרימה ידיים: "יש לתת למתמחים לממש את זכותם להתפטר"

עו"ד תמר וינטר, מייצגת הר"י: "ההתפטרות מקובלת עלינו". נציגי המתמחים המתפטרים: "אפשרו לנו לממש את זכותנו הבסיסית להתפטר". בית הדין הארצי לעבודה דן בבקשת המדינה להוציא צווי מניעה להתפטרות המתמחים

מיקי פלד 22:5410.10.11

ההסתדרות הרפואית כבר הרימה ידיים: עו"ד תמר וינטר, מייצגת הר"י: "מכיוון שאנחנו באמת מאמינים שההתפטרות היא אישית ולא קולקטיבית ונועדה לאקט של מחאה - היא מקובלת עלינו. זכות ההתפטרות היא זכותו של כל עובד. יש לתת למתמחים לממש את זכותם להתפטר". בתוך כך, בית הדין הארצי לעבודה בירושלים דן בבקשת המדינה להוציא צווי מניעה להתפטרות המתמחים.

 

יו"ר הסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן אמר: "הר"י לא נותנת חסות להתפטרות, היא מבקשת מהרופאים לא להתפטר. יחד עם זאת, מבקשת לאפשר למי שרוצה לעשות כן".

 

על רקע דברים אלה, נראה שגם בהסתדרות הרפואית כבר הבינו שהמתמחים המתפטרים מיואשים מידי כדי לשוב לעבודה סדירה, גם לאור הצעתו של רה"מ לממש את מודל ה"פולטיימר", שיאפשר לקבוצה גדולה של רופאים לקבל שכר גלובלי גבוה יחסית תמורת יותר שעות עבודה בבתי החולים הציבוריים. הצעה שמשמעותה תוספת של 5,000 שקל בחודש למומחים צעירים ברגע שסיימו את ההתמחות.

 

נציגי המתמחים המתפטרים מסרו היום: "מאחר ועד כה לא הוצגה לנו כל הצעה קונקרטית אלא רק מספרים שנזרקו באוויר אחרי שבועות ארוכים שבוזבזו ללא שום הצעה רצינית לשיקום מערכת הבריאות, וכל עוד האוצר ממשיך לטעון בתוקף כי רופא במדינת ישראל יכול להשתכר בכבוד רק תמורת 300 שעות עבודה חודשיות, כל שאנו מבקשים הוא שיאפשרו לנו לממש את זכותנו הבסיסית להתפטר ולסיים עבודתנו בבתי החולים".

 

בית הדין הארצי לעבודה דן כאמור בבקשת המדינה להוציא צווי מניעה להתפטרות המתמחים. 387 מתמחים לא הגיעו היום לבתי החולים במרכז הארץ ובחיפה, לאחר שאתמול נכשלו המגעים בין נציגי המגעים למשרד האוצר. בבתי החולים שוררת מבוכה רבה ונרשם לחץ גדול שכן בתי החולים לא נערכו להיעדרות המפתיעה, שכן זו עומדת בניגוד להחלטת בית הדין לעבודה מסוף השבוע שעבר.

 

לאחר פגישה עם שר האוצר וסגן שר הבריאות, הורה הערב ראש הממשלה, בנימין נתניהו, למשרד האוצר לממש את מודל ה"פולטיימר", שיאפשר לקבוצה גדולה של רופאים לקבל שכר גלובלי גבוה יחסית תמורת יותר שעות עבודה בבתי החולים הציבוריים, תוך ויתור על האפשרות לעבוד במערכת הרפואה הפרטית. המשמעות היא תוספת של כ-5,000 שקל בחודש למומחים צעירים ברגע שסיימו את ההתמחות. מדובר על כמה מאות רופאים בשנה.

 

קודם לכן אמר שטייניץ כי "עם כל הכבוד למסירות למקצוע, אף אדם לא עומד מעל החוק ואין לו הזכות לא לכבד הסכמים ובוודאי את הזכות לא לכבד צווים של בתי המשפט בישראל והסכם שיש לו גושפנקא של בית המשפט העליון". הוא דיבר במסיבת העיתונאים שערך משרד האוצר בה הוצג דו"ח השכר למגזר הציבורי.

 

לדבריו של שטייניץ, "כולנו אזרחי ישראל, כולנו כולל כל מי שתורם תרומה אדירה למדינה. כולנו, מוכשרים ככל שנהיה, מחוייבים בשמירה על החוק ובקיום צווים והחלטות של בתי המשפט בישראל. לכן אני קורא למתמחים לא לאיים באנרכיה אלא לחזור להידברות ולנסות למצוא פתרונות למשבר שנוצר כאן לאחר ההסכם שהושג".

   

הממונה על השכר אילן לוין אמר: "אנו עוברים תקופה שאין לה אח ורע בתחום יחסי העבודה".

 

הדיון בבית הדין לעבודה הדיון בבית הדין לעבודה צילום: מיקי אלון

 

מוקדם יותר היום התייחס סגן שר האוצר, איציק כהן (ש"ס), לנטישה ההמונית של המתמחים. "אנו שומעים את השקט מכיוון בתי החולים בפריפריה ומבינים כי יצא המרצע מן השק. המנהלים והמתמחים בבתי החולים במרכז איבדו את המוסריות שלהם. לצערי הם אינם מונעים ממניעים טהורים ואני חושש שאנו מובלים למצב של אנרכיה במדינת ישראל" - אמר.

 

לדבריו, "המתמחים בעטו בכל המוצע להם על ידי המדינה ובחרו לעשות שימוש בכלים של סחיטה ואיומים ולקחו את החולים כבני ערובה על מנת להשיג עוד כסף. מכל הפגישות שנערכו עם נציגי המתמחים עולה כי בין דרישותיהם ובין חיזוק הרפואה הציבורית אין ולא כלום, נהפוך הוא. כל אשר מעניין אותם זה כסף כסף כסף, ולכן האחריות על הפגיעה בחולים היא של אלה אשר בחרו לנטוש כדי לסחוט עוד כסף. אבוי לנו שאלה הן פני העתיד של הדור הבא במדינתנו".

 

פרופ' ביאר למתמחים: שובו לעבודה ולהידברות עם האוצר

 

בתוך כך, ממשרד האוצר נמסר היום כי פרופ' רפי ביאר קרא למתמחים לשוב באופן מיידי לעבודה ולהידברות עם נציגי האוצר. מהאוצר נמסר כי פרופ' ביאר, מנהל ביה"ח רמב"ם, בו התפטרו כ-120 מתמחים (היום 60 לא הגיעו לעבודה) נפגש עם נציגי משרד האוצר במטרה לגבש פתרונות למשבר.

 

באוצר מוסרים כי פרופ' ביאר העלה רעיונות להגדיל באלפי שקלים את שכרם של רופאים מומחים שיעבדו בבית החולים הציבורי מעבר לשעות העבודה הרגילות - במודלים של פול-טיימרים (עבודה רק בבית החולים הציבורי ומעבר לשעות העבודה הרגילות - 8:00 עד 16:00).

 

בנוסף, עלו הצעות מעשיות לשיפור תנאי ההעסקה ועומס העבודה של הרופאים המתמחים. באוצר מוסרים כי הצעות אלו מקובלות על משרדי הבריאות והאוצר וניתן על בסיסן להגיע להבנות מהירות עם נציגי המתמחים והר"י.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x