המתמחים פוצצו את המו"מ עם האוצר
אם לא תושג הסכמה בין הצדדים, צפויים מכתבי ההתפטרות של המתמחים להתממש מחר בחצות
נציגי הרופאים המתמחים פוצצו לפני שעה קלה את המשא-ומתן בינם לבין נציגי משרד האוצר שהחל הבוקר (א'). זאת, ככל הנראה, בשל טענתם כי הצעות משרד האצר אינן מספיקות על-מנת שכ-730 הרופאים הצעירים ימשכו את מכתבי ההתפטרות שלהם.
בעקבות הפיצוץ, תתקיים מאוחר יותר הערב ישיבה
המשא-ומתן נועד להגיע להבנות שיימנעו את כניסתם לתוקף של מכתבי ההתפטרות של המתמחים מחר בחצות, ומחר בצהריים ידווחו הצדדים לנשיאת בית הדין הארצי לעבודה, נילי ארד, על הפיצוץ, אלא אם כן עד אז תהיה התפתחות חיובית כלשהי, אולי בהתערבותו הישירה של ראש הממשלה, בנימין נתניהו.
על פי ההסכמה בין המתמחים לאוצר, שקיבלה את אישורו של בית הדין הארצי לעבודה ביום חמישי האחרון, הצדדים ינהלו את השיחות תחת חסות ראש הממשלה, שמקבל דיווחים שוטפים על המתרחש. עם זאת נתניהו נמנע עד כה מהתערבות ישירה, אך טביעות אצבעותיו ניכרות בהצעות שמגישים הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, וסגן הממונה על התקציבים, משה בר-סימן-טוב. כך, לדוגמה, רמזו השניים כי הם מוכנים לשקול הצעה מורחבת יותר של מודל הפול-טיימר, שיאפשר לרופאים לקבל שכר גבוה יחסית תמורת התחייבות שלא לעבוד ברפואה הפרטית, דבר שקורץ במיוחד לרופאים במרכז הארץ, שהם אלה שיצאו נגד ההסכם.
לפני כחודש הצעה ברוח זו של סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, נדחתה על ידי המתמחים משום שהתקציב שהועמד לרשותה היה 150 מיליון שקל לשנה בלבד, ולטענתם תקציב שכזה אינו מספיק.
למרות דברי אנשי האוצר כי המסגרת התקציבית של ההסכם לא תיפתח, ברור עתה כי הסכמה דורשת תוספת תקציב נוספת. השאלה היא האם יסכימו המתמחים לתמורה אותה דורש האוצר - יותר שעות עבודה של המומחים הצעירים בבית החולים במקום בשוק הפרטי. אפשרות אחרת היא הגדלת תוספות השכר בתמורה להארכת ההסכם, אך הצעה כזו של האוצר נתקלה בהתנגדות קשה מצד נציגי המתמחים.
נציגי המתמחים עוד לא מצליחים להחליט האם הם רוצים "לשבור את הכלים" ולהתפטר מתוך תחושת ייאוש, או שהם רוצים שראש הממשלה ינהג כמבוגר האחראי. לאחר שפוצצו את הפגישה אמרו הנציגים כי הצעד הזה הוא תוצאה של אי-הרצינות מצד האוצר, ש"אינו מתכוון להציע פתרון ומתעקש להביא את השבר להקצנה". לטענתם, האצר מנסה לנהל מו"מ רק למראית עין, כדי שיוכל להגיע לבית הדין ולהיראות כמי שניסה לפתור את המשבר.
המתמחים קראו לראש הממשלה להתערב בזמן שנותר עד מחר בחצות במשבר, במטרה להביא לסיומו, אך קשה לראות כרגע את נתניהו מצליח במשימה. זאת, משום שבבסיסו מדובר בדו-שיח של חירשים.
המתמחים מסרבים להבין כי ההסכם אינו רק "נייר שאפשר לקרוע אותו", כדברי אחד מהם, שכן קריעה שכזו תהווה תקדים שעשוי לשנות את כל מארג יחסי העבודה במגזר הציבורי. האוצר, מצידו, מסרב להבין כי הציבור הישראלי עשוי החל מיום שלישי לשלם מחיר יקר, גם בחיי אדם, על שנים רבות של ייבוש מערכת הבריאות הציבורית - אם בתקני רופאים, אחיות, מיטות, מכשור רפואי ועוד.