מבחן המהותיות
איך מגבילים טייקונים ששולטים בחברות ריאליות ופיננסיות? ועדת הריכוזיות יכולה להיעזר בדו"ח מ-1995 שבחן את הסוגיה
בעוד כשלושה שבועות תגיש ועדת הריכוזיות שהקים ראש הממשלה בנימין נתניהו את המלצותיה. הוועדה בוחנת כמה נושאים, ובהם הבעלות הצולבת על תאגידים ריאליים ופיננסיים ומבנה האחזקות הפירמידאלי הנפוץ במשק. השמות שעולים על שולחן הוועדה: נוחי דנקנר, יצחק תשובה, שרי אריסון, צדיק בינו, יולי עופר, מוזי ורטהיים ומתיו ברונפמן.
כבר כעת אפשר להעריך שהוועדה תציג מסקנות אופרטיביות בנושא האחזקות הצולבות בחברות ריאליות ופיננסיות. "התיאוריה חדה מאוד: הפרדה בין אחזקה בחברות ריאליות לפיננסיות ראוי שתיעשה, כך שהשאלה כרגע היא לא עקרונית, אלא כמותית", אומר פרופ' ישי יפה, מבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטה העברית. "אם מישהו שולט גם בבנק קטן וגם בחברה שמוכרת נעליים בעפולה, האם זה בעייתי? כנראה שלא. אבל אם מדובר בכלל ביטוח כחלק מקבוצת אי. די. בי ובהפניקס כחלק מקבוצת דלק - ודאי שהמצב בעייתי. אני מניח שהוועדה תבצע 'מבחני גודל' ותחליט איפה למתוח את הקו שמעבר אליו אין לאפשר אחזקה צולבת; המתווך הפיננסי והפעילות הריאלית צריכים להיות מספיק גדולים".
מגבלה אבסולוטית או יחסית?
קווים מנחים להסדרת הבעלויות הצולבות כבר ניתנו ב־1995, במסגרת ועדה ממשלתית בראשות מנכ"ל משרד האוצר דאז דוד ברודט. הוועדה הוקמה כדי לבחון את המשך אחזקות הבנקים בתאגידים ריאליים, ערב הפרטת בנק הפועלים - אך גם נושא השליטה הצולבת עלה לדיון.
ועדת ברודט הציעה כמה אפשרויות לפעולה, ובהן קביעת מגבלה על גודלה האבסולוטי של חברת אחזקות שלה אחזקות צולבות, או קביעת מגבלה על גודלה של חברת אחזקות כזו כשיעור מהתוצר המקומי הגולמי של המשק. הצעה אחרת שעלתה לדיון היתה לחייב חברות עם אחזקות צולבות בכללים להגבלת אחזקה ולצמצום ניגודי עניינים.
על רקע לוח הזמנים הצפוף של ועדת ברודט, ולאור חשש כי מגבלות חדשות על בעלי הון ישראלים יפגעו בהפרטת הבנקים באמצע שנות התשעים, לא כללה הוועדה המלצות מפורשות לטיפול בבעיית האחזקות הצולבות. עם זאת, הוועדה המליצה כי "על המשרדים הנוגעים בדבר לבחון את הצורך להסדיר בחוק את שאלת הסדרת הנושא".
"חבל שחיכו 16 שנה"
"לצערי, לקח 16 שנה להקים ועדה שתבחן את הבעיה שכבר הצבענו עליה ב־1995", אומר פרופ' אבי בן בסט מהאוניברסיטה העברית והמרכז ללימודים אקדמיים, שהיה חבר בוועדה. "אני לא יודע מה הוועדה הנוכחית תחליט, אבל העיקרון צריך להיות שיש לבצע הפרדה, כך שנהיה משוכנעים שלא יהיה יותר ניצול לרעה של ניגודי העניינים הפוטנציאליים בין האחזקה הריאלית לפיננסית. העמדה שלי היא יותר לכיוון של הפרדה מוחלטת, אבל זה לא משהו שיורים מהמותן. במובן זה, טוב שהעבודה נעשית בצורה רצינית ובקבוצה".
כך, אם ועדת הריכוזיות תלך בשביל שסללה ועדת ברודט, הרי שהאפקט שלה לא יהיה רק בחיוב טייקון כזה או אחר (על פי הערכות, יהיו אלה דנקנר ותשובה) למכור מיידית חלק מאחזקותיו - אלא גם בקביעת כללים שיגבילו את התפתחותם העתידית של טייקונים אחרים.