באוצר מצדיקים העלאת גיל הפרישה לנשים: "הפנסיה תגדל ב־500 שקל"
באוצר מסתמכים על מחקר של בנק ישראל, שלפיו חלה עלייה של כ־10% בשיעור התעסוקה של נשים לאחר ההעלאה הקודמת של גיל הפרישה מ־60 ל־62. בהסתדרות מתכוונים להיאבק בהמלצה בוועדת הכספים, שתדון בנושא רק באוקטובר
במשרד האוצר מעוניינים לתת לציבור זמן "לעכל את הפצצה שנחתה עליו", כפי שהתבטא אחד מבכיריו בסוף השבוע, לאחר שביום חמישי המליצה ועדה שמינה שר האוצר יובל שטייניץ להעלות את גיל הפרישה לנשים ל־67.
באוצר מסתמכים בעיקר על נתונים שהציגה לוועדה ראש מחלקת המחקר בבנק ישראל, קרנית פלוג, שלפיהם בעקבות העלאת גיל הפרישה של נשים מ־60 ל־62 ב־2004, עלה שיעור התעסוקה של נשים בגיל 60–61 ב־9.4%, ושל נשים בגיל 62–64 (הממשיכות לעבוד לאחר גיל הפרישה הנוכחי) ב־3.3%. זאת, כראיה לכך שהעלאת גיל הפרישה ל־64 ומשם ל־67 רק תגדיל את שיעור התעסוקה של נשים לפחות בשיעור דומה.
כמו כן אמר ל"כלכליסט" גורם ששותף בדיוני הוועדה כי ההעלאה לגיל 67 תאפשר לנשים שיעבדו עד גיל זה להגדיל את הפנסיה החודשית שלהן בכ־300–500 שקל בחודש, תלוי בגובה השכר.
עיני: "ההמלצה לא תעבור"
בהסתדרות, לעומת זאת, לא מתרשמים מהנתונים. בלשכתו של יו"ר ההסתדרות עופר עיני אמרו בעקבות המלצות הוועדה בראשות הממונה על התקציבים היוצא באוצר, אודי ניסן, כי הם מתכוננים לעימות בוועדת הכספים שתדון בנושא באוקטובר, ונשמעו בטוחים בכך שההעלאה לגיל 67 לא תעבור בוועדה. לכך יש גם גיבוי בעקבות התבטאויות של סיעות ש"ס וישראל ביתנו, ולפיהן הן מתנגדות להשוואת גיל הפרישה לנשים ולגברים.
על פי חוק גיל הפרישה שנחקק ב־2004, שר האוצר צריך להגיש את מסקנות ועדת ניסן לוועדת הכספים עד 30 בספטמבר, וזו צריכה לאשר או לדחות אותן עד סוף השנה. החוק קובע כי אם לא תהיה פשרה כלשהי והמסקנות יידחו במלואן, הרי שבכל מקרה גיל הפרישה של נשים יעלה ל־64. זאת, בשל סעיף שהאוצר הכניס בזמנו לחוק, המאפשר העלאה אוטומטית שכזו, כפי שנחשף ב"כלכליססט" באוקטובר האחרון.
דמי אבטלה גם אחרי 62
במקביל להשוואת גיל הפרישה בין המינים, המליצה ועדת ניסן להאריך את הזכאות לדמי אבטלה לנשים מעל גיל 62 בהתאם לגיל הפרישה, אם כי לא ציינה בכמה. כמו כן המליצה הוועדה להשתמש בקרן למקצועות שוחקים, שאמורה לקום בעקבות חוק גיל הפרישה, לטובת הסבה מקצועית ומימון פרישה מוקדמת לנשים במגזר הפרטי העובדות במקצועות כמו חדרניות בבתי מלון.
לאחר דיונים שארכו כמה שנים, מבטיחים באוצר כי כבר יש סיכום עם ארגוני המעסיקים והקרן תוקם בקרוב. במגזר הציבורי יוצעו תכניות פרישה מוקדמת לנשים במקצועות כמו אחיות, מורות ועובדות סיעוד, אך במשרד אוצר אמרו כי עוד לא נידונו התקציבים הדרושים לכך.