$
תומר זלצר

מודי'ס בלוז

הבנקים ממשיכים להכחיש את קיומה של בועת נדל"ן. האם הורדת הדירוג הגורפת של מודי'ס תשנה את דעתם?

תומר זלצר 08:0121.04.11

בשנים האחרונות הפך מזרחי טפחות לאחד הבנקים המומלצים להשקעה בישראל. תחת המנכ"ל אלי יונס, שמונה ב־2004 והוביל את המיזוג בין מזרחי לטפחות, הצליח הבנק לבנות מותג מצליח, להשיג צמיחה מתמדת, להתייעל ולהשביח ערך עבור בעלי המניות.

 

מה דעתך על מניית מזרחי טפחות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

אחד השקפים המרכזיים במצגות שעורכים יונס וראש החטיבה הפיננסית בבנק אלדד פרשר למשקיעים, מראה את פרופיל תיק האשראי של מזרחי טפחות, שעמד בסוף 2010 על כ־107 מיליארד שקל. כ־69% מהתיק הוא קמעונאי (תיק המשכנתאות מהווה 55% והאשראי למשקי בית מהווה 14%), מפוזר בין לווים רבים, ועל כן הבנק ממוצב כבעל פרופיל סיכון נמוך יחסית לבנקים המתחרים בישראל.

 

הפתעה בערב החג

 

ביום שני בבוקר חיכתה ליונס, כמו גם לשאר הבנקאים הבכירים, הפתעה לא נעימה. ערב חג הפסח החליטה סוכנות הדירוג מודי'ס להוריד את הדירוג של חמשת הבנקים הגדולים: הדירוג של בנק הפועלים, בנק לאומי ובנק מזרחי טפחות הורד מ־A1 ל־A2, והדירוג של בנק דיסקונט והבנק הבינלאומי הורד מ־A2 ל־A3.

 

בחודשים האחרונים, על רקע עליות מחירי הדירות ושוק המשכנתאות הרותח, גובר החשש מהתפתחות משבר נדל"ני שעלול להוביל למשבר פיננסי. רוב הבנקאים, הקבלנים והפרשנים מבטלים את אפשרות זו, אך בבנק ישראל חוששים, וכעת מתברר שגם במודי'ס.

 

 

בניגוד לפועלים, לאומי והבינלאומי - מודי'ס ממשיכה לבחון הורדת דירוג נוספת למזרחי טפחות. הפעם, תיק המשכנתאות הגדול של מזרחי טפחות מהווה דווקא סיבה לחשש. מודי'ס הדגישה את "הסיכונים הקשורים לחשיפה הגבוהה של מזרחי לשוק הדיור, על רקע עליית המחירים החדה בשנים האחרונות (60% מאז מחצית 2007)".

 

ממתינים לדיסקונט

 

חמשת הבנקים הגדולים אמנם הציגו ב־2010 רווח נקי של כ־6.6 מיליארד שקל, אבל במודי'ס חוששים כי "הרווחיות הנמוכה" הזו תימשך, ותקשה עליהם ליצור כריות הון גדולות מספיק כדי להתמודד עם משבר אפשרי בנדל"ן, ועם עוד סיכון פוטנציאלי הטמון בתיקי האשראי העסקי של הבנקים המאופיינים בריכוזיות גדולה.

 

במודי'ס חושבים שהשילוב בין יכולת יצירת הרווחים של הבנקים לבין מבנה ההון הנוכחי שלהם נחות בהשוואה לבנקים אחרים בעולם בעלי דירוג דומה. בסביבה רגולטורית שמגבילה את מנועי הצמיחה של הבנקים המקומיים, המפתח לשיפור הרווחיות שלהם טמון בטיפול בצד ההוצאות. בנקודה הזו, למזרחי טפחות תחת יונס יש דווקא יתרון - הוא מציג את יחס היעילות הטוב ביותר במערכת הבנקאית. ועדיין, ברוב המערכת הבנקאית היכולת לטפל במבנה ההוצאות היא מוגבלת עד לא קיימת.

 

כל המבטים במערכת הבנקאית מופנים לכיוונו של דיסקונט - הבנק עם יחסי היעילות הגרועים ביותר, שגם לגביו בוחנת מודי'ס הורדת דירוג נוספת. בימים אלה מנסה מנכ"ל דיסקונט ראובן שפיגל להגיע להסכמה עם יו"ר ועד העובדים ריקי בכר על תוכנית התייעלות. במהלך יוני עתיד הבנק להציג את התוכנית האסטרטגית החדשה שלו, שבמרכזה מאמצי ההתייעלות. אם אכן יצליח לבצע מהלך תקדימי, ייתכן שיהיו לו השלכות רוחב גם על בנקים אחרים, שעשויים לנצל את ההזדמנות ולנסות להביא לשינוי מגמה בשורת ההוצאות ההולכת ותופחת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x