סחורה מסוכנת
משקיעים בסחורות צריכים להיזהר מהמינופים הגבוהים
ביום שני הקרוב יציינו בלוב חודש לתחילת המרד כנגד שלטון קדאפי. המהומות בלוב, אשר פרצו כשלושה שבועות אחרי המהומות במצרים, הוסיפו שמן למדורת הנפט. המהומות במצרים העלו את מחיר הנפט מ-85-80 דולר לחבית למעל 100 דולר לחבית כאשר החששות מהתפשטות המהומות למפרץ הפרסי ולסעודיה תומכים בהמשך עליית מחירי האנרגיה, הזהב והמתכות היקרות.
המשבר האחרון העלה את הסחורות ובראשן הנפט לראש שמחתם של המשקיעים החולמים על התעשרות מהירה. אתרי האינטרנט הפיננסיים בארץ מלאים בפרסומות על אפשרויות השקעה בסחורות שונות ברחבי הגלובוס, החל מנפט ועד כסף וזהב. לרוב, השקעות מסוג זה המוצעות דרך האינטרנט הן עסקאות ממונפות.
חשוב לזכור כי שוק הסחורות הינו שוק תנודתי מאוד והמסחר בו נקבע ע"י שחקנים מתוחכמים עם כיסים עמוקים אשר לא אחת ממנפים את השקעותיהם. מבחינת רמות הסיכון, שוק הסחורות שני רק לשוק המטבעות מבחינת רמות הסיכון הגלומות בו.
כלומר, משקיע החפץ להיחשף לסחורות צריך לזכור שני דברים: הראשון, רמות הסיכון בהן הוא פועל הינן גבוהות ולרוב טווח ההשקעה קצר (שכן הפעילות הרבה פעמים ממונפת דרך אופציות ולכן תנודתית מאוד). לפיכך ההסתברות להפסדים הינה גבוהה.
השני, מתן מענה לשאלה, אם החברות המציעות את שירותי המסחר כל-כך משוכנעות שהשקעה מסוג זה קלה ורווחית, מדוע אינן משקיעות את הונן בפעילות הנ"ל? התשובה לשאלה זו פשוטה. בקזינו, הבית תמיד מנצח וכל עוד היקף המסחר גבוה, החברות הנותנות את השירותים הנ"ל תמיד מרוויחות.
כיצד להיחשף לסחורות?
ההשקעה בסחורות הינה השקעה לגיטימית ולעיתים אף מוצדקת, אך יש לבצע אותה באחת משתי הדרכים הבאות: לאוהבי הסיכון, ניתן לרכוש תעודות סל על סחורות אך חשוב לבדוק כי התעודות הללו לא ממונפות. מרבית תעודות הסל הממונפות על סחורות הינן על בסיס יומי. כלומר, התנודה היומית היא זו אשר לה ההשפעה המכרעת יותר. בסחורות התנודתיות היומית היא גבוהה ולכן, גם אם צדק המשקיע בכיוון ייתכן שבעקבות המינוף והעלויות יצא עם שכרו בהפסדו.
הדרך השנייה להיחשף לסחורות, ברמת סיכון פחותה יותר, הינה באמצעות השקעה בחברות כרייה והפקה. היתרון בחשיפה מנייתית הינה שלחברה המנוהלת נכון והפועלת בסביבה רגולטורית ברורה יש יכולת להרוויח בכמעט כל רמת מחירי הסחורות. המשמעות הינה, כי בעת עליית מחירי הסחורות חלק ניכר מהעלייה יתורגם לרווח בשורה התחתונה של החברה. גודל המתאם בין העלייה במחיר הסחורה לבין רווחיות החברה ומכאן למניה תלוי בשוק בו פועלת החברה ובשליטה שלה על שרשרת הייצור.
לדוגמה, חברה חקלאית המגדלת כותנה הייתה אמורה ליהנות מכל העלייה במחירי הכותנה בשנה החולפת. יחד עם זאת, באם גידולי הכותנה אינם על קרקע בבעלות החברה אזי הרווח מעליית מחירי הכותנה יתחלק בין החברה היצרנית לחברה בעלת הקרקע.
הכותב הוא מנכ"ל הלמן אלדובי קרנות נאמנות