$
שרון מועלם
צילום: תומס אולסון
ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות ד"ר מועלם הוא מומחה לביולוגיה אבולוציונית ומחבר רב-המכר "דווקא החלשים שורדים" לכל הטורים של ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות

כמה קרובה ההנדסה הגנטית?

מבחינה מדעית, למרבה האימה, אנחנו מוכנים

שרון מועלם 10:0303.03.11

באמריקה, אחד החפצים המרגשים והמעצימים ביותר הוא קטלוג רכב. האמריקאים הם רודפי מכוניות, ויותר מכך, הם רודפי התחושה של אפשרות בחירה, גם ובעיקר כאשר הבחירה היא בין עור מול בד, ארבעה צילינדרים מול שישה, סוגי צמיגים, גימור לוח השעונים או טורבו. בשבוע שעבר ביקר אותי חבר שהגיע אליי במיוחד כדי לבצע את המשימה של לבחור את מאפייני המכונית החדשה שלו, "החופש הממונע" שלו. ואף על פי שהוא כיסה את הקטלוג בכמה מאות סימונים ונראה כסובל מכל התהליך, הוא כל הזמן הרגיע את עצמו שגם אם לא יאהב את התוצאה, הוא לא תקוע איתה. אפשר בקלות לעשות טרייד אין.

 

כעת דמיינו שהיה לכם קטלוג עם מבחר ביצועים וסגנון, ושכספכם היה יכול לקנות כל תכונה שהיא. ויש רק מלכוד קטן אחד. את מה שתזמינו אי אפשר יהיה להחליף בטרייד אין ולא למכור, ובמעמד ההזמנה תתחייבו, חוזית, לטפל במה שתזמינו רגשית וכספית כל החיים. ממש כמו בהורות. למעשה, לא "כמו".

 

התיאור הזה כבר אינו מדע בדיוני, וגם לא "המציאות של המחר". זו המציאות של היום. תכנות יצורים חיים באמצעות הנדסה גנטית של ביציות ועוברים כבר מתבצע בהצלחה במעבדות, ומה שמפריד את ההנדסה הגנטית מבני האדם הוא בעיקר שאלות של ייעול תהליכים, עניינים מינהליים והשאלה האתית של הזכות להתערב בדרכי הטבע, גם אם כדי לפטור את החברה מחוליים ומומים.

 

זה באמת כבר כאן. כבר עתה חוקרים מחלות אנושיות על ידי הולדת עכברים שנושאים גנים שמתאימים למחלה. אנחנו יכולים לגרום לקופי רזוס ולחזירים לזהור בחושך על ידי שילוב גן של מדוזה ברצף הגנטי שלהם. במאי 2010 מדענים הצליחו לראשונה ליצור חיים מלאכותיים כאשר שתלו רצף דנ"א שלם בתוך תא מת, וגרמו לו להתעורר לחיים ולהתחיל להתחלק. ואצל בני אדם התשתית כבר מוכנה, ושמה "הפריה חוץ־גופית": הוצאת ביציות, הפרייתן והשתלתן בחזרה ברחם. ההבדל בין זה לבין בני אדם בהזמנה הוא בעיקר ביצוע ההזמנה.

 

תכנות יצורים חיים באמצעות הנדסה גנטית של ביציות ועוברים כבר מתבצע בהצלחה במעבדות תכנות יצורים חיים באמצעות הנדסה גנטית של ביציות ועוברים כבר מתבצע בהצלחה במעבדות צילום: shutterstock

 

כשחושבים על הנדסה גנטית מיד קופץ לראש דימוי של אדם ספורטיבי עם כוחות סיבולת על־אנושיים. את הכוחות האלה אפשר להנדס על ידי חיזוק גרסה של האנזים הממיר אנגיוטנסין (שמה: ACE I/BDKRB2) באופן שידרוש מאיתנו פחות חמצן בעת הפעלת השרירים, וכך יהפוך טיפוס הרים לפעולה מאמצת כמו ריצה קלה. בזכות חקר הגנום האנושי אנחנו גם יודעים שחיזוק הגן FABP2 יעזור לגוף המהונדס לפרק שומנים במהירות וכך להישאר רזה ובריא יותר, וטיפול בגן UCP1 יאפשר לו, בין היתר, להרגיש נוח בקור גבוה, ולא לרעוד.

 

הלקוחות גם יוכלו לבחור את מידת הדתיות, התוקפנות ויכולת הריכוז של ילדיהם, על ידי הגדרת המשתנים בקולטן הדופמין DRD2. וכמובן, כדי שהילד יוכל להודות להוריו על התכונות שרכשו עבורו, יהיה עליהם לזכור להזמין גרסה מתפקדת של הגן FOXP2, שמאפשר את הדיבור השוטף.

הבעיה הגדולה, כאמור, כבר אינה מדעית או טכנולוגית, אלא מוסרית. זו השאלה איך הורים יתמודדו עם ההשלכות של החלטותיהם, ואיך החברה תתמודד עם חוסר השוויון המתוכנן־מראש שייווצר – או עם שוויון היתר, שני דברים שהטבע לא אוהב. השאלות שמהפכת הבחירה הגנטית תיצור כה רבות וכה קשות, שאין מקום ולא טעם לפרטן כאן. רק כדאי לזכור שאין טכנולוגיה שבני האדם המציאו ולא השתמשו בה איכשהו, בין אם היתה מועילה או איומה. וכדאי גם לזכור שהשינוי החשוב ביותר שהנדסה גנטית תיצור אינו דווקא חברתי. את מה שהגורל נותן אין אלא לקבל ולאהוב. על רכישות מתחרטים, ולא כל דבר אפשר להחליף ב-eBay.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x