מהן הפרופורציות המושלמות?
ומה אדריכל מרומא העתיקה ידע על אבולוציה
היה לי העונג המפוקפק לבקר בבית קפה שאת שמו לא אזכיר. זה היה בית קפה מהסוג שכאשר אתה מזמין בו כוס קפה פשוטה הבריסטה מכריח אותך לבחור בין "גדול", "ענק" ו"גראנדה". מה הוליד את מגוון גדלי הענק האלה? אבולוציה, כמובן. במקרה הזה, עסקית. בתי קפה מחפשים כל הזמן דרכים חדשות לשרוד ולשגשג, והתברר שמי שהציעו רק כוסות קפה ענקיות הצליחו יותר מאלה שהציעו כוסות בכל הגדלים. ככה זה.
וככה זה גם אצלנו, בערך. אם אתם מתוסכלים ממבנה גוף גוצי מעט משרציתם, אתם יכולים לבוא בטענות ל"שוק" שבו הגוף הזה צמח - האקלים הקר שבו חיו אבותיכם. תמיד יש יוצאי דופן, אבל תושבי אזורים קרים נוטים, מדור לדור, לפתח גפיים קצרות יותר שמרכזות את רוב משקל גופם בפלג הגוף העליון, היכן שצריך לשמור יותר חום ולהאט את קצב בריחתו. אפשר לראות את הדוגמה הקיצונית לכך אצל האינואיטים החיים קרוב לחוג הקוטב הצפוני, ואת הדוגמה המתונה אצל האשכנזים בישראל, שלרובם מבנה גוף שונה ממבנה גופם של מי שמעולם לא עזבו את המזרח התיכון. אני זוכר איך ידידה שלי, ממשפחה פולנית, מדדה יום אחד מכנסיים והתלוננה בכעס: "הרגליים שלי אשכנזיות מדי!".
ואם אבותיכם חיו באקלים חם יותר, ייתכן שמבנה גופכם ידמה קצת יותר לזה של בני המסאי באפריקה, שמתאפיינים בגפיים ארוכים וחזה קטן שמסייע בשחרור חום, ובשיער אפרו שמגן על הקרקפת מחום השמש ומאפשר לאוויר לעבור בו ולפזר את החום. הבדלים עדתיים הם יצירות חתומות של האבולוציה.
זה מוביל לשאלה אחרת: האם יש פרופורציות אנושיות מושלמות? האם האבולוציה שואפת למבנה גוף אידאלי, שתכונותיה של כל קבוצה אתנית היא "תיקונים והתאמות" שנעשים בו? התשובה הפוליטיקלי קורקט היא "לא". תשובת הטבע נוטה יותר ל"כן".
המבנה האידאלי תואר לראשונה על ידי אדם שלרשותו עמדו רק מעט כלים וידע מדעי - האדריכל הרומי בן המאה הראשונה לפני הספירה, מרקוס ויטרוביוס פוליו. בכתביו העלה ויטרוביוס את הסברה שתפיסת היופי האנושית נגזרת מפרופורציות גופנו שלנו, ושישנו גוף מושלם שצרוב במוח האדם כתמצית האסתטיקה. הגוף הזה, שמכונה מאז "האדם הוויטרובי", מתאפיין במוטת זרועות הזהה לגובה, בפנים שאורכן מהסנטר עד קו השיער שווה לאורך כף היד ולעשירית מגובה הגוף, ובעוד שורת דרישות שהונצחו ברישום המפורסם של לאונרדו דה וינצ'י.
"שלמות אנושית" היא מונח רגיש, ולא מזמן קיבלנו הוכחה לשימושים מצמררים שאפשר לעשות בו. אבל יותר מ־2,000 שנה אחרי שנטבע אנחנו יודעים שביולוגית, יש בו היגיון. יש בטבע פרופורציות. הטבע מנסה לתכנן את כל החיים באופן היעיל ביותר עבורם, והגוף היעיל ביותר לרוב יהיה סימטרי ועם יחסים שווים בין איבריו. וזה משפיע על תפיסת היופי: אנחנו נמשכים לאנשים פרופורציונליים, כי מבנה גופם מאותת לנו שהם יוכלו לתת לנו צאצאים בריאים.
המדידות הכפייתיות של ויטרוביוס מתגלות כיום כתקפות גם באבחון מצבים רפואיים. למשל "תסמונת מרפן", מוטציה גנטית שמתאפיינת בבעיות בשסתומי הלב - ושאפשר לזהותה בשלב מוקדם בזכות העיוות באורכי האצבעות ובמוטת הזרועות של הסובלים ממנה.
זה טוב שלא הכל יחסי בחיים, ושיש שלמות ופגמים. זה טוב, כל עוד אנחנו זוכרים שאסור ששוני יפגע בשוויון. אנחנו לא זהים, ולכן אנחנו צריכים לעזור זה לזה.
בסוף לא הזמנתי את הקפה הגדול ולא את הגראנדה. מצאתי כוס קפוצ'ינו סטנדרטית, כ־250 מ"ל, לא פחות ולא יותר ממה שהייתי צריך. פרופורציות נכונות הופכות את העולם לקצת פחות מסובך.