$
בארץ

תגובות: "אלי ישי פעל לשדרוג מערך הכבאות בישראל הן בחקיקה והן בדרישה תקציבית"

תגובת האוצר: "נסייע למשרד הפנים, למשרד הביטחון ולמשרד לבטחון פנים ביישום מסקנות הדו"ח, ובראשן הקמת שירות כבאות ארצי"

מיקי פלד ותומר אביטל 18:1008.12.10
תגובת משרד הפנים לדו"ח המבקר:

 

1. בשל החשיבות הרבה ששר הפנים, אלי ישי, רואה בשמירה על חיי אדם, פעל השר לשדרוג מערך הכבאות בישראל הן בקידום החקיקה, הן בהכנת מחקר השוואתי לגבי שירותי הכבאות בעולם והן בדרישה תקציבית לתוספת ציוד וכוח אדם לכבאות. כמו כן הנושא הועלה על ידי השר לדיון בישיבות ממשלה, שביעייה וקבינט.

 

עוד בדו"ח:

 

2. בהתאם להחלטת ממשלה מס. 1904 מיום 4.7.10 , משרד הפנים הכין הצעת חוק בנושא שינוי מבנה שירותי הכבאות בישראל והעביר כבר באוגוסט 2010 את קדם תזכיר החוק להתייחסות משרדי האוצר והמשפטים.

 

3. משרד הפנים פנה למשרד האוצר פעמים רבות, אך טרם התקבלה התייחסות המשרד, ואילו משרד המשפטים העביר רק בתחילת דצמבר 2010 את הערותיו להצעת החוק.

 

4. משרד הפנים ערך מחקר השוואתי לגבי מצב שירותי הכבאות בישראל ביחס למקובל באירופה מבחינת כוח אדם וציוד והכין בהתאם דרישה תקציבית של 540 מיליון שקל, שהופנתה למנכ"ל משרד ראש הממשלה, כבר בפברואר 2010. (תוכנית מגובת תקציב)

 

5. לאור דרישת משרד הפנים, החליטה הממשלה ביולי 2010 להקצות 100 מיליון שקל להשלמת חוסרים במערך הכבאות בציוד ובכוח אדם, כאשר 40 מיליון יועברו ממשרד האוצר, 30 מיליון ימומן מתקציבי הפיתוח של משרד הפנים במהלך 2011 והיתרה תמומן מתקציב הרשויות המקומיות לפי מפתח חלוקה שנקבע על ידי מנכ"ל משרד הפנים.

 

100 מיליון שקל להשלמת חוסרים במערך הכבאות 100 מיליון שקל להשלמת חוסרים במערך הכבאות צילום: אלעד גרשגורן

 

6. הרשאת התקציב לטובת הכבאות, בהיקף של 40 מיליון שקל, הועברה על ידי משרד האוצר למשרד הפנים באוקטובר 2010.

 

7. על בסיס התחייבות כספית זו הזמינה לאחרונה נציבות כבאות והצלה רכבי כיבוי, אשר יסופקו תוך שנה מיום ההזמנה.

 

8. בהתאם להחלטת הממשלה עד סוף 2012 צפויה השלמת הקמת הרשות הארצית לכבאות.

 

9. הוכן נוהל להפעלת מטה נציבות כבאות והצלה בעת חירום במתכונת של חמ"ל כבאות. המטה השתתף בתרגילי נקודת מפנה ב- 2010 .

 

ח"כ מאיר שטרית הודיע בתגובתו למשרד מבקר המדינה ביוני 2010: "לא נקטתי פעולה אקטיבית לכינוס הוועדה לתיקון הליקויים במלחמת לבנון מכיוון שהתחלתי תהליך של שינוי ארגוני מקיף ברשות הכיבוי".

 

תגובת משרד האוצר

 

תגובת משרד האוצר לדו"ח מבקר המדינה: "משרד האוצר סומך את ידיו על דו"ח המבקר ועל קביעתו החד משמעית בדבר הצורך ברפורמה מקיפה במבנה שירותי הכבאות בישראל. הדו"ח חייב להוביל לביצוע מיידי של הרפורמה, שתיתן מענה הולם לצרכי הגנת העורף בעת שגרה ובעת חירום ביטחוני גם יחד.

 

משרד האוצר יפעל ליישום הדו"ח על כל היבטיו ויסייע למשרד הפנים, למשרד הביטחון ולמשרד לבטחון פנים ביישום מסקנותיו, ובראשן הקמת שירות כבאות ארצי בכפוף להחלטות הממשלה שיתקבלו בעניין".

 

תגובת משרד הביטחון

 

משרד הביטחון בתגובה לדו"ח המבקר: "משרד הביטחון מודה למבקר המדינה ועובדי משרדו על הכנת דו"ח הביקורת בנושא היערכות שירותי הכבאות וההצלה לשעת חירום. משרד הביטחון פועל כמתבקש בדו"ח ויסייע ככל שיידרש למשרד הפנים, האוצר ושאר המשרדים הרלוונטים על מנת ליישם את החלטת הממשלה להקמת רשות ארצית לכבאות והצלה במטרה לארגן את מערך הכבאות באופן שיתאים ליעודו".

 

תגובת נציבות הכבאים

 

בנושא עדכון תקן כוח האדם בשירותי הכבאות - כשלב ראשון, לעדכון תקן כוח אדם יש לקבוע תרחישי ייחוס אליהם מתכונן מערך הכבאות. רק אחרי קביעתם, ובהתבסס עליהם, תוכל הנציבות להפיק משמעויות לעניין תקן כוח האדם הנדרש. בתחילת 2010 החלה הנציבות בתהליך של קביעת תקנים לשגרה על פי תוכנית עבודה שקבע משרד.

 

באשר לתקנים בחרום, הנציבות ביקשה לקבל אותם מפיקוד העורף. במחצית 2010 הודיע אלוף פקע"ר כי הפיקוד אינו קובע תרחישי ייחוס לגורמי החרום האחרים וכל גוף צריך להכין תרחיש לעצמו כשפקע"ר מוכן לסייע בכך. הנציב הקים צוות שאמור לסיים הכנת התרחיש עד מחצית 2011. לאחר שיאושרו התרחישים, לשגרה ולחירום, יעודכנו תקני כוח האדם בהתאם.

 

יודגש כי בניגוד לכל גוף אחר העוסק בחירום, לנציבות הכבאות אין מחלקת אג"מ שאמורה לעסוק בנושאים מעין אלה ולכן לצורך הכנת התרחישים אנו נאלצים להיעזר בשירותיהם של קצינים מתוך שירותי הכבאות. תהליך הכנת תרחיש הייחוס הינו ארוך מטבעו שכן עליו להתייחס לנתונים רבים ולהערכות שונות.

 

בנושא מערכת השליטה הממוחשבת - מרבית תחנות הכיבוי כבר מקושרות במערכת ממוחשבת ארצית. התוכנה המבצעית כבר הוטמעה ובחודשים הקרובים יוטמעו נושאים נוספים כמו מניעת דליקות, פיננסים ולוגיסטיקה.

 

בנושא פרויקט הקשר הלאומי - הנציבות אמורה להשתלב בפרויקט הקשר הלאומי בהובלתה של משטרת ישראל. הנציבות כבר הגישה דרישה תקציבית בסך 100 מיליון  שקל.

 

בנושא בית הספר לכבאות והצלה - לפני שנתיים החלה הנציבות לעבוד מול מינהל הדיור הממשלתי לשם מציאת אתר חליפי שעליו ייבנה בית הספר החדש לכבאות. אתר שכזה אותר בלוד, אך המינהל סרב לקדם את הנושא לפני קבלת אישור אגף התקציבים באוצר לפרוגרמה שהוכנה ולתקצוב הפרויקט. כל זמן שלא יינתן אישור לפרוגרמה, לא יוכלו מינהל הדיור הממשלתי ונציבות הכבאות לקדם הקמתו של בית הספר החדש.

 

אהרונוביץ': מערך הכבאות - תחת המשרד לביטחון פנים

 

"מערך הכבאות צריך להיות תחת קורת הגג של המשרד לביטחון פנים", כך אמר הערב (ד') השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ'. השר דיבר בכנס הרצליה של השלטון המקומי והכריז כי "התחקיר יהיה ארוך ויסודי, אך איני חושב שהדרך הנכונה היא להקים ועדת חקירה. אני חושב שפשוט צריך ליישם מסקנות שנמצאות על שולחנו של כל אחד ואחד מאיתנו. הבשילה העת לכנס את כל גורמי ההצלה, החירום והאכיפה, תחת קורת גג אחת  קורת המשרד לביטחון פנים".

 

אהרונוביץ' הוסיף כי "לכל אורך המבצע פרשנים, נשלחים מטעם, פוליטיקאים, בעלי תפקיד לשעבר ואף גורמים נוספים ניסו לגרור אותי להקמת ועדת חקירה תחת אש. מדינת ישראל חייבת להשכיל בכל מערכה אשר תתמודד איתה, לא להיגרר למערבולת הזו. לא להיכנע לדחף כמעט פורנוגרפי, של גורמים כאלה או אחרים לרכז מהומה רבה על לא דבר. תחקור הוא חשוב וקריטי, מתן דין וחשבון הוא בגדר חובה ואפילו צעדים של שינוי וסנקציות, כל אלה נחוצים להתפתחותנו לקראת מוכנות מבצעית מירבית, אך יחד עם זאת אין זו הדרך. לא תחת אש".

 

השר הדגיש כי "המסר היה "שקט מכבים" לאחר מכן "שקט מתאבלים" ורק עכשיו אפשר להתחיל בתחקור רציני".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x