$
שרון מועלם
צילום: תומס אולסון
ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות ד"ר מועלם הוא מומחה לביולוגיה אבולוציונית ומחבר רב-המכר "דווקא החלשים שורדים" לכל הטורים של ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות

איך האבולוציה משנה עסקים?

הטבע, בשונה מחברות עסקיות, לא עורך ישיבות הנהלה ולא מתכנן את התפתחות המינים. אבל הוא מגיב בזמן אמת לשינויים בסביבה, ומידת ההצלחה תלויה פעמים רבות בגודלו של הגוף

שרון מועלם 10:4216.09.10

האבולוציה פועלת בכל מקום. זנים זריזים וחזקים מתאימים עצמם מהר יותר לשינויים ושורדים תלאות קיצוניות. זנים גדולים, חזקים ואטיים טורפים את הקטנים מהם, אך מתקשים לשרוד כאשר הקטסטרופה הגדולה מגיעה. וזה נכון לא רק לביולוגיה, אלא גם למוסדות פיננסיים, מכשירי חשמל ואפילו חנויות בגדים.

 

קחו למשל את H&M. בין הרגע שבו מעצב ברשת מקבל רעיון ועד לרגע שהבגד מגיע למדפים עוברים כשלושה שבועות. בגאפ, שהכנסותיה גבוהות פי 120 מאלה של H&M, זה יכול לקחת תשעה חודשים. גאפ יכולים להרשות לעצמם לקחת את הזמן, אבל חוסר הגמישות שלהם ייהפך לחולשה ככל שקצב התחלפות האופנות יואץ.

 

בטכנולוגיה המצב קשה יותר. כולנו מכירים את הגאדג'טים שכובשים את העולם, אבל לא את המפסידים הרבים, ולא את מאבקי ההישרדות שמאחורי הקלעים. האייפון הראשון התיישן בתוך פחות משלוש שנים, למשל. וישנם הרבה מוצרים טכנולוגיים שכלל לא שמענו עליהם, כיוון שהתיישנו עוד לפני שעזבו את המפעל. לפי כמה פרסומים, סטיב ג'ובס עצמו אמר שהאייפד תוכנן במקור לצאת לפני האייפון, אבל אפל ראו שהאייפון הוא שישנה את האופן שבו אנחנו מתקשרים עם מכשירים נישאים, ומאמצי הפיתוח הוסטו. אם האייפד היה מקדים את זמנו יותר מדי, ייתכן שלא היה מצליח, ושהאייפון לעולם לא היה נולד.

 

האבולוציה פועלת בכל מקום האבולוציה פועלת בכל מקום צילום: shutterstock

 

הטבע, בשונה מחברות עסקיות, לא עורך ישיבות הנהלה ולא מתכנן את צמיחתם של מינים חדשים ותכונות חדשות. אבל התהליך שמתרחש בו דומה. האבולוציה אינה רק רבבת מוטציות אקראיות שחלקן שורדות ואחרות לא. זוהי יכולתם של מינים חיים להגיב לתופעות במערכת האקולוגית שסביבם, ולעשות זאת במהירות הרבה ביותר שבה יצליחו.

 

חרקים ומכרסמים, לדוגמה, מפתחים במהירות עמידות לרעלים, ומדי כמה שנים צריך לחזק את החומר שמדביר אותם. לעמידות אחראית האבולוציה. גופם מפענח את האיום החיצוני בעולם, וגורם לוולדותיהם להיות ערוכים יותר להתמודד איתו. וכיוון שתוחלת החיים של היצורים הקטנים האלה קצרה, מדי כמה שנים נולד דור חדש ועמיד יותר. אלה הם ה"H&M" של עולם החי.

 

ומנגד, יצורים גדולים יותר, ה"גאפ" של הטבע, מאוימים פחות מתרסיסים וטורפים חיצוניים, ולכן מופעל עליהם פחות לחץ אבולוציוני להשתנות ולהתאים עצמם לסביבתם. ועדיין, גם יצורים שלכאורה לא השתנו כמה אלפי שנים למעשה נמצאים באבולוציה מתמדת. אנחנו, למשל.

 

כבר ידוע שהימים הראשונים להיריון – הימים שבהם האם עצמה עוד לא יודעת שהיא הרה – הם בעלי השפעה מכרעת על העובר שיתפתח. לפי תחום מחקר צעיר בשם אפיגנטיקה, בימים האלה התאים קולטים, דרך תזונתם, מידע על העולם מסביב. אם למשל הם מקבלים תזונה גרועה, העובר מתפתח כך שיהיה לו חילוף חומרים אטי שמתאים לעולם דל במזון. זו אחת ההשערות לסיבה לכך שהורים שמנים מולידים ילדים שמנים: הג'אנק פוד שההורים אוכלים מעביר לעובר מידע שהתזונה שם בחוץ גרועה, ושמוטב לו להיוולד עם נטייה לאגור שומנים. ומה שמחזק את התיאוריה הוא השיעור הגדול של ילדים עם נטייה להשמנה שנולדים באזורים שהתרחשו בהם אסונות. האבולוציה דואגת לעדכן את הדור הבא.

 

וזו אולי הסיבה שהיצורים שהם אולי האדירים ביותר שחיו בעולמנו – הדינוזאורים – נכחדו. האסטרואיד שלפי ההשערות פגע בכדור הארץ לא הרג את כולם. הוא פשוט "אתחל" את האקולוגיה. הוא שינה את חוקי המשחק. וזו, גם בטבע וגם בכלכלה, הסכנה של הגופים החזקים ביותר, בעלי תוחלת החיים הארוכה ביותר. הם לא מספיק מהירים. האבולוציה לא מספיקה לעבוד בשבילם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x