פותח חשבון: שקיפות מפנקת
חודש לפני סיום הרבעון השלישי, עם תשואה להון של 9.5% במחצית הראשונה של 2010, חברי ההנהלה יכולים להיות רגועים
במרץ 2006, כשבנק הפועליםדיווח על התוצאות השנתיות של שנת 2005, עמד סכום המענקים השנתיים המצטברים של שלושת בכירי הבנק על לא פחות מ־52 מיליון שקל. היו"ר שלמה נחמה קיבל 20 מיליון שקל, סגן היו"ר דני דנקנר קיבל 12 מיליון שקל והמנכ"ל צבי זיו קיבל 20 מיליון שקל. כעבור כמה חודשים, על רקע ביקורת ציבורית נוקבת ובדיקה של רשות ניירות ערך, החזירו השלושה כ־34 מיליון שקל מסכום המענקים המקורי.
תוכנית התגמול החדשה שפרסם בנק הפועלים היא בהחלט עליית מדרגה של הבנק מבחינת השקיפות לציבור. הסעיפים המטפלים ברכיב המענק השנתי גם לא יאפשרו חזרה לבוננזה החד־פעמית שקיבלו שלושת הבכירים - שכבר אינם מועסקים בבנק הפועלים - בשנת 2006. ועדיין, ממש לא צריך לרחם על המנהלים הבכירים של בנק הפועלים.
תוכנית התגמול החדשה מעניקה להם חבילת מניות פאנטום מפנקת ביותר: עד 300 אלף מניות פאנטום לחבר הנהלה וחלוקת מניות פאנטום נוספות מדי שנה בהתאם לביצועים. ולמניות פאנטום, להבדיל מאופציות, אין מחיר מימוש: מדובר בהטבה נטו, מתנה.
קופון של 10 מיליון שקל בשנה
המענק השנתי המרבי שיכולים לקבל היו"ר יאיר סרוסי והמנכ"ל ציון קינן מוגבל לעד 4 מיליון שקל, אבל הרכיב המשמעותי ביותר במבנה התגמול שלהם הוא בחבילת המניות, שתכלול 400 אלף מניות פאנטום בשווי של 6.3 מיליון שקל ועוד מניות בשווי 2 מיליון שקל שירכוש עבורם הבנק. ואם הבנק יעמוד ביעדים שאפתניים יותר, השניים יכולים לקבל עוד מניות פאנטום בשווי של כ־2 מיליון שקל. מכאן שבשנה טובה של הבנק, השניים יגזרו קופון של 10 מיליון שקל - לא כולל שכר, כמובן.
גם רכיב הבונוס השלילי, האופציה להטלת "קנס" על הבכירים, הוא לא ממש מאיים. ב־2011, השנה הראשונה שבה עשוי לפעול המנגנון, "ייקנסו" הבכירים אם התשואה להון מפעולות רגילות תהיה נמוכה מ־8.25%. בעשר השנים האחרונות זה קרה שלוש פעמים בלבד. וגם אם הדבר יקרה, הבנק הכניס סעיף המאפשר לדירקטוריון להחליט לבטל את הבונוס השלילי אם קיימות "נסיבות חיצוניות מיוחדות". נוסף על כך, האפקטיביות של מנגנון הבונוס השלילי - הן של בנק הפועלים והן של בנק לאומי - היא בעיקר ב"קיזוז" בונוסים חיוביים מהעבר.
ובינתיים, בכירי הפועלים יכולים להתכונן לבונוסים הקרובים במרץ 2011. לפי התוכנית שפורסמה שלשום, יחולקו בונוסים אם שיעור התשואה להון מפעולות רגילות יעלה על 8.5%. חודש לפני סיום הרבעון השלישי, עם תשואה להון של 9.5% במחצית הראשונה של 2010, חברי ההנהלה יכולים להיות רגועים.