מה יש בפנים: צ'יטוס - לא כל הצהוב גבינה
לטעם אחראי מונוסודיום גלוטמאט, לצבע אחראי שיח קוצני. מהם ה"מרכיבים הטבעיים" בחטיף הזה?
קמח תירס
מאז שבוית בתקופת האבן על ידי אינדיאנים במרכז אמריקה, נהפך התירס לדגן הנפוץ בעולם. מדי שנה מיוצרים כ־800 מיליון טונות של תירס שמשמשים למאכל אדם, בהמות וחיות מחמד, וגם לייצור דלק. התירס דל בחלבונים וויטמינים, ולכן מי שניזון ממנו בלבד עלול לחלות במחלות קשות כגון פלגרה, מחלה שתסמיניה דלקת בעור, נזק מוחי ומוות. קמח התירס כאן מועשר במספר ויטמינים ומינרלים, כך שגם מי שנטרפה עליו דעתו והחליט לחיות על קמח תירס בלבד, לא יחלה.
בטא קארוטן
החומר שצובע בכתום את הגזר, הבטטה והמנגו. אף שהוא נחשב טוב לבריאות ומהווה מקור לוויטמין A, צריכה מוגזמת שלו יכולה להיות מסוכנת כיוון שהוא מסיס בשמן ומצטבר בכבד. באחרונה התגלה שעודף בבטא קרוטן מעלה את סיכוייהם של מעשנים לחלות בסרטן הריאות.
מונוסודיום גלוטמאט
חומר זה סומן בשנות התשעים כאויב הציבור מספר 1 במזונות מעובדים, אך לימים הפאניקה התגלתה כמיותרת. גלוטמאט הוא חומצת אמינו שנמצאת באופן טבעי במזונות כגון חיטה, אצות, עוף ושמרים, וגם מזונות שמסומנים בכיתוב המטעה "אינו מכיל MSG" מכילים גלוטמאט בשפע. ומה טוב בגלוטמאט? בפה תאי חישה שמזהים ארבעה טעמים: מלוח, חמוץ, מתוק ומר, ועוד סוג תאי חישה שמתרגשים במיוחד מטעם הגלוטמאט שנקרא "אוממי", מילה יפנית שמשמעה "מגניב בפה" ושנטבעה עם זיהוי החומר ב־1908.
אנאטו
צבע מאכל שמופק מצמח קוצני מברזיל. במאה ה־19 גילו יצרני הגבינות שבמקום להבשיל גבינה עד שתצהיב אפשר להוסיף לה אנאטו ולחסוך זמן וכסף. מאז הוא משמש ברוב הגבינות הקשות. לאחרונה גילו שאנאטו עלול לגרום לתגובות לא נעימות אצל כ־20% מהאוכלוסיה. זו הזדמנות להזכיר שלא כל הטבעי בריא.