מה יש בפנים: הנוסחה הסודית של קוקה-קולה
תמצית עלי קוקה מכובסים, תמצית אגוזי קולה, שמנים אתריים ותעלול שיווקי. הסוד: זו לא הנוסחה, והיא לא סודית
תמצית אגוזי קולה
אגוזי קולה גדלים באפריקה, והם מוסיפים למשקה מעט טעם מריר והמון קפאין - הסם משנה התודעה הנפוץ בעולם. ב־1911, קצת אחרי שקוקה־קולה הסירה את הקוקאין מהמתכון, שלטונות ארצות הברית פצחו במלחמת חורמה נגד אגוז הקולה. חביות של תרכיז נתפסו והוחרמו בטענה שהן מכילות חומר רעיל: קפאין. בקולה יש בערך 5% מכמות הקפאין שיש באספרסו, אבל צורכים אותה בכמויות הרבה יותר גדולות, ובטווח גילים אחר. ועדיין, נראה שהחומר המזיק והממכר ביותר שיש בקולה, גם אם ההתמכרות היא רק פסיכולוגית, הוא סוכר.
תמצית עלי קוקה מכובסים
המתכון המקורי כלל, כאמור, כ־7.5 גרם קוקאין בכל ליטר משקה. כמות הקוקאין פחתה עם השנים בשל מחירו הגבוה, ובתחילת המאה ה־20, כשהקוקאין קיבל תדמית שלילית, עברו להשתמש בעלי קוקה שנוקו מהסם. כאילו מההתחלה השתמשו בזה רק בשביל הטעם.
שמנים אתריים
שמן תפוז, שמן לימון, שמן אגוז מוסקט, שמן גד השדה (כוסברה), שמן נרולי (סוג של חושחש, כמו הברגמוט המפורסם) ושמן קינמון. כל השמנים האלו מעורבבים מראש באלכוהול ויוצרים תמצית שמהווה את החלק ה־320 מהתרכיז שמשמש להכנת המשקה השחור והמבעבע.
תעלול שיווקי
רוברט וודראף, המנכ"ל האגדי, הוא זה שעשה מהנוסחה הסודית כזה עניין גדול. הוא שם אותה בכספת והקפיד שרק כמה מנהלים בכירים יקבלו אליה גישה באופן רשמי - אף על פי שאת הסירופ מערבבים פועלים, לפי מתכון - והוא זה שהדליף הכל לתקשורת. "המתכון החדש" שהתגלה זהה למתכון שמופיע ביומן של פמברטון, הממציא המקורי, שמת לפני כ־120 שנה. הוא זמין לציבור זה זמן רב, ואין ספק שהוא כבר לא מעודכן. ועדיין, כשהסוד נחשף במגזין ישן, נחשו מי מקבל פרסומת בחינם אצלנו במדור?