$
תומר זלצר

פותח חשבון: אשראי ירוק

ניהול סיכוני הסביבה בבנקים בישראל עולה מדרגה, אך עדיין רחוק מזה שאימצו בנקים מובילים בעולם

תומר זלצר 07:3612.08.10

אסון דליפת הנפט במפרץ מקסיקו, שלו אחראית ענקית האנרגיה הבריטית בריטיש פטרוליום (BP), מדגים היטב את אחד הסיכונים הסביבתיים שבפניהם עומדים מוסדות פיננסיים בפעילות האשראי שלהם. כדי להתמודד עם הנזקים הכספיים העצומים שגרמה דליפת הנפט, הודיעה באחרונה BP כי בכוונתה לממש נכסים

בשווי של 30 מיליארד דולר. אם BP תקרוס בסופו של דבר, מי שעשויים להיות חשופים לתביעות הם גם בנקים המממנים את פעילותה.

 

לא סביר שהבנקים המממנים של BP הביאו בחשבון תרחיש קיצון שכזה, אבל בשנים האחרונות בהחלט חלה התקדמות בטיפול של גופים פיננסיים בחשיפה הפוטנציאלית שלהם לסיכוני סביבה. בנקים יכולים להיחשף לסיכוני סביבה בהיבטים שונים של פעילותם. כך, למשל, יכול להיווצר מצב שקרקע שניתנה לבנק כביטחון תתברר בשלב מאוחר יותר כמזוהמת - וערכה יירד משמעותית. סיכון אחר הוא לפגיעה במוניטין, כתוצאה מהאפשרות שייוחס לבנק קשר ללקוח שגורם למפגע סביבתי.

 

בפני הבנק עומד גם סיכון במקרה שבו חלה הרעה במצב הפיננסי של לקוח בשל עלויות סביבתיות עקב פעילות מזהמת. אותו לקוח עלול להתקשות בהחזר החוב לבנק, ובמקרים אחרים - אם אותו לקוח מגיע לקריסה - הבנק עלול למצוא את עצמו סופג תביעה משפטית שתדרוש ממנו לשאת בעלויות הכספיות של תיקון הליקוי הסביבתי מכיוון שיש לו אחריות בתור מי שנתן אשראי לעסק המזהם.

 

כך למשל היה בעת קריסתו של מפעל תעשיות אלקטרו־כימיות בעכו ב־2003: המפעל קרס כשהוא מותיר אחריו קרקע מזוהמת, עובדים שחלו במחלות קשות וחובות של 244 מיליון שקל לבנק לאומי, בנק הפועלים ובנק דיסקונט. במסגרת פירוק המפעל חויבו הבנקים לשאת בעלויות ניקוי הקרקע.

 

עסקים יידרשו להפחית סיכוני סביבה

 

כדי להתמודד עם הנושאים הללו, הדירקטוריונים של הבנקים בישראל אישרו בסוף חודש יוני מדיניות של ניהול סיכוני סביבה - בהתאם להוראת המפקח על הבנקים רוני חזקיהו, בעקבות שיחות שקיים עם מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל. לאחר החגים יחלו הבנקים בעבודה על יישום הקריטריונים שנקבעו. הקריטריונים החדשים של חלק מהבנקים ידרשו מלקוח חדש שיבקש לפתוח חשבון עסקי לענות על שאלון סביבתי. אם מדובר בלקוח שמלכתחילה פועל בענף מזהם, הוא יידרש להציג אישורים של גורמים סביבתיים ורישיון עסק שבו אין התניות הקשורות לנושאי סביבה.

 

במקרים אחרים, בנקים עשויים לדרוש מלקוחות להציג תוכנית להפחתת הסיכונים הסביבתיים ולגבות ריביות גבוהות יותר מלקוחות שמציגים סיכון סביבתי גבוה. עם זאת, הקריטריונים שאימצו הבנקים הם עדיין פחות מתקדמים מעקרונות המשווה (equator principals) שאימצו מוסדות פיננסיים מובילים בעולם. עקרונות אלו חלים על כל מימון פרויקט תעשייתי חדש בעולם שעלותו גבוהה מ־10 מיליון דולר. המוסדות הפיננסיים שהצטרפו לתוכנית מחויבים לביצוע בדיקות מקיפות ובלתי תלויות של השפעות הפרויקטים שאותם הם מבקשים לממן, ולאשר רק פרויקטים שעומדים בתשעה עקרונות סביבתיים הנוגעים לניתוח סיכונים, ציות לאמנות ולתקנונים שונים וכן לקיום מנגנוני בקרה ותלונות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x