מיסטר בן ודוקטור ברננקי
מה גרם למשבר הזהות שפקד לאחרונה את יו"ר הפדרל ריזרב
יום רביעי - מיסטר בן
ביום שלישי שעבר, צום ט' באב, יהודים בכל רחבי העולם התאבלו על נפילת חומות ירושלים והריסת שני בתי המקדש. ייתכן שהיה זה מוצאו היהודי של יו"ר הבנק הפדרלי, בן, אשר בעקבות חולשת יום ג' הצהיר ביום למחרת, במסגרת עדותו בוועדת הבנקאות של הסנאט, כי מצבה הכלכלי של ארה"ב קשה וכי "התנאים הכלכליים שסביבנו נעשו תומכים פחות במצב של צמיחה בחודשים האחרונים".
עוד הוא הוסיף כי "המצב הכלכלי לא ודאי באופן לא שגרתי". כמו כן, כפי הנראה מתוך צורך לשתף את הציבור באמת, בן הדגיש, כי שוק העבודה צפוי להתאושש באופן איטי יותר והצהיר כי "יעבור זמן לפני שמקומות העבודה שאבדו יחזרו". בכך התייחס בן לאובדן של קרוב ל-8.5 מיליון מקומות עבודה בשיאו של המשבר.
הצהרתו שלחה את וול סטריט לירידות של מעל לאחוז במדדים המובילים.
יום חמישי - ד"ר ברננקי
למחרת בבוקר, התעורר מחדש יו"ר הבנק הפדרלי ד"ר ברננקי ושלח הודעות מרגיעות לשווקים. במסגרת עדותו השנייה בסנאט, ריכך ד"ר ברננקי את הדברים הקשים שאמר.
בנאומו השני, שילב ד"ר בררנקי משפטים כגון: "אנו מוכנים לפעולה אם הכלכלה לא תמשיך להשתפר" וכן "קשה לצפות באיזה קצב תהיה הצמיחה, אך המתאר של ההתאוששות ושוק העבודה היה בהתאם לתחזית עד כה - אין לנו בסיס לשנות את התחזית הבסיסית שלנו". מיותר לציין, כי התחזית הבסיסית של הפד הינה אופטימית.
כמובן שהצהרתו הסותרת של יו"ר הפד יום אחרי הובילה לעליות נאות במדדי וול סטריט של למעלה מ-2%.
מה גרם למשבר הזהויות?
התשובה נעוצה בחשיבה מחוץ לקופסה וניתוח האינטרסים הפוליטיים של הממשל. אובמה מתכונן לבחירות אמצע הקדנציה שלו אשר יערכו בנובמבר. בחודש נובמבר ייבחרו מחדש בארה"ב הקונגרס, 36 סנטורים ו-38 מושלים. חשיבות הבחירות הללו לממשל אובמה עצומה, שכן הפסד יוביל לאובדן הרוב הדמוקרטי בבתי הנבחרים בארה"ב ויסמל את סוף כהונתו של אובמה.
לפיכך, המשטר יעשה כל שביכולתו להראות לציבור האמריקאי ש-"Yes We Can" ובוודאי שלא ייתן לפליטות פה כאלה ואחרות להרוס את שלל הדיווחים על התאוששות הכלכלה (רק בזכות הוצאה ציבורית), ירידה באחוזי האבטלה (בעיקר בזכות עבודות יזומות של הממשל ושיטת הדיווח), דאגה לחלשים (חוק הבריאות) ומלחמת הממשל "באויבי הציבור" (רפורמת הבנקאות).
ללא ספק, הממשל בוושינגטון עסוק מאוד בתוכניות שיווק מגוונות אשר חלקן הגדול לא משפיע באמת לטובה על הכלכלה, כי אם רק דוחה את הבעיות במקרה הטוב ומעצים אותן במקרה הרע.
מבחינתנו, היושבים בציון, המסקנה ברורה: כל עוד המאבק על הבחירות בארה"ב מתקיים, הממשל יעשה ככל יכולתו לשווק את ארה"ב פוסט המשבר ואת עלייתה על "פסי הצמיחה". לטווח הקצר, כוחו של הממשל להשפיע על אינדיקאטורים כלכליים והלך הרוח בוול סטריט גדולה. אם נוסיף למשוואה עונת דו"חות כספיים טובה, נקבל שוק חיובי, אולם עם תנודתיות גדולה. לפיכך, נצטט את הנשיא האפרו-אמריקאי הראשון ונאמר כי בתקופה הקרובה "כן אנו יכולים" להשקיע בשוק המניות.
הכותב הוא מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות. אין לראות באמור ייעוץ השקעות.