$
שרון מועלם
צילום: תומס אולסון
ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות ד"ר מועלם הוא מומחה לביולוגיה אבולוציונית ומחבר רב-המכר "דווקא החלשים שורדים" לכל הטורים של ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות

מה קורה כשלא מקשיבים לרופא

איך קצר בתקשורת עם רופא נגמר בחדר מיון

שרון מועלם 11:4115.07.10

אחת הבעיות אצל רופאים היא שלא מקשיבים להם. לפי מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת הרווארד, רק כמחצית מהפציינטים מצייתים להוראות רופאיהם, והמחצית השניה פשוט מתעלמים, או מפסיקים את הטיפול באמצע. חלקם שוכחים לקחת את התרופות, אחרים מפסיקים מאימת תופעות הלוואי ואחרים, לפעמים בגלל אי הבנה או שיקול דעת מוטעה, לוקחים את כולן בבת אחת.

 

ייתכן שזה נגרם בשל פערי שפה ותרבות, ייתכן שאלה תכונות אנושיות אחרות, ייתכן שזה בלבול שנובע מהוראות מורכבות מדי של איזה כדור לקחת לפני או אחרי איזו ארוחה. אבל התוצאה היא שכאשר הטיפול מגיע לידיו של המטופל עצמו, הרבה פעמים קורים דברים שונים מאלה שהיו אמורים לקרות. וזה מה שקרה לאנה.

 

כאשה צעירה בשנות ה־20 לחייה, אנה לא רצתה להיכנס להיריון. היכולת לתכנן הריונות היא חדשה יחסית בתולדות האנושות, והיא אחד הדברים שאפשרו לנשים לתכנן את חייהן. החיסרון העיקרי של הבחירה המבורכת הזאת היא שהרבה נשים דוחות את ההפיכה לאם לעשור השלישי או הרביעי בחייהן, שבהם הפוריות שלהן נמצאת בירידה. ביולוגית, לביציות יש חיי מדף. החיסרון הפחות משמעותי הוא שכמו בטיפולים אחרים, גם אמצעי מניעה באים עם הוראות, שהמשתמש צריך לעקוב אחריהן.

 

רק כמחצית מהפציינטים מצייתים להוראות רופאיהם, והמחצית השניה פשוט מתעלמים, או מפסיקים את הטיפול באמצע רק כמחצית מהפציינטים מצייתים להוראות רופאיהם, והמחצית השניה פשוט מתעלמים, או מפסיקים את הטיפול באמצע צילום: shutterstock

 

אנה החליטה שהיא לא רוצה להיכנס להיריון אחרי שאחותה נכנסה להיריון ונאלצה לעזוב את הלימודים בקולג' כדי לפרנס את עצמה ואת בתה. אנה לא היתה מטופלת שלי, אבל אני זה שקיבל את פניה בבית החולים כשהגיעה, מתלוננת על כאבים חזקים בנרתיק שנלוו לזיהום פטרייתי.

 

היא לא היתה פעילה מינית בתקופה האחרונה, אך בחודשים האחרונים החלה להשתמש בנובה רינג (NuvaRing) כדי להרגיע את החשש שלה שתיכנס להיריון לא רצוי אם תיכנס למערכת יחסים. נובה רינג הוא סוג של אמצעי מניעה הורמונלי שיצר מהפכה במניעת היריון עבור נשים רבות, בייחוד כאלה שמתלוננות שהן שוכחות לקחת את הגלולות בזמן. זו טבעת מפלסטיק שמתקינים בתוך הנרתיק, ושבמשך שלושה שבועות משחררת הורמונים לתוך הגוף. בתום שלושת השבועות האשה אמורה להוציא את ההתקן הקטן, ואז, לרוב, מגיע המחזור החודשי. הטבעת עוצבה כך שנשים יכולות להשאיר אותה בגוף גם בשעת קיום יחסי מין. אלא שאיפשהו לאורך הדרך, מישהו כנראה לא הצליח להסביר לאנה כהלכה את פיסת המידע הקריטית הזאת.

 

המחקרים שעוסקים באופן שבו אנשים מפרשים את מה שהועבר אליהם הם מרתקים. אנשים שמתקשרים עם אחרים תמיד יוצאים מנקודת הנחה שהם ובני שיחם חולקים מציאות דומה ומערכת מושגים דומה. אלא שכאשר יש אי־הבנה, ויש בעולם אי־הבנות, בדרך כלל שני הצדדים משוכנעים שהכל היה ברור. עבור רופאים, לדעתי, ההתמחות באיך להעביר הוראות ואיך לוודא שהן הובנו כפי שהרופא התכוון, חשובה לא פחות מהתמחותם המקצועית.

 

אני בטוח שמי שהדריך את אנה בשימוש בטבעת הנובה רינג אמר לה, בשעתו, להחליף את הטבעת פעם בשלושה שבועות. אנה גם הודתה שהיא אהבה להשתמש בטבעת, כיוון שכך היא לא היתה צריכה להתאמץ לזכור לקחת גלולה בכל יום.

 

אלא לאחר שעברתי איתה על אופן השימוש בנובה רינג, שלב אחרי שלב, היא פתאום הביעה הקלה רבה. מתברר שמאז שאנה התחילה להשתמש בנובה רינג, היא לא הסירה אף אחת מהטבעות. אלמלא הזיהום, ייתכן שלא היתה מגלה עוד תקופה ארוכה שהיא משתמשת בהן לא נכון. אני אפילו לא יכול להתחיל לנחש מה היה קורה לה עוד שנתיים־שלוש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x