1,200 בכירים, נובליסט אחד
לא להטוטים וגם לא גינוני כבוד מיותרים. מה שמשך את בכירי המשק לפסגה הכלכלית של "כלכליסט" ופסגות הוא חדות המחשבה של פרופ' פול קרוגמן, חתן פרס נובל והנואם המרכזי. "אני חשה זכות אישית גדולה", הצהירה מנכ"לית לאומי גליה מאור
החום התל־אביבי הכבד מנשוא היה באופן מפתיע תפאורה מתאימה לפסגה הכלכלית של "כלכליסט" ופסגות בשיתוף KPMG היום אחר הצהריים. הזיעה והלחות, יחד עם ההתרגשות לקראת בואו של פרופ' פול קרוגמן, העלו את מפלס האדרנלין. וכך, המעמד הפך להיות לא רק אינטלקטואלי אלא גם מרגש.
קרוגמן, חתן פרס נובל בכלכלה לשנת 2008, נחת בישראל אתמול, ולאחר ביקור במשכן נשיא המדינה שמעון פרס הגיע לנאום בפסגה באוניברסיטת תל אביב. לא פחות מ־1,200 בכירי המשק התכנסו לשמוע את קרוגמן ונואמים אחרים - מנכ"ל פסגות רועי ורמוס, מנכ"ל בנק לאומי גליה מאור ושר האוצר יובל שטייניץ.
מספרים על קרוגמן, חבר סגל אוניברסיטת פרינסטון, שהוא חף מגינונים של כבוד, שהוא בז לפלצנות. היום נהפכו התיאורים למציאות. קרוגמן הקדים להגיע לאולם הכנס והתגלה כאדם מרשים וחד מחשבה אך צנוע, אפילו ביישן. עם כניסתו לאוניברסיטת תל אביב היום הביט קרוגמן מעלה אל הדגלים הלבנים נושאי דיוקנו הכחול שהתנופפו ברוח החמסין, ונדמה היה לרגע שזוכה פרס נובל הופתע משהו מתשומת הלב, אולי אפילו הובך. הדגלים זכו להתייחסות גם בפתיחת נאומו. "אני מודה ל'כלכליסט' שהזמינו אותי לכאן ובעיקר אני מודה להם שהשתמשו בתמונה שלי צעיר יותר ורזה יותר", אמר קרוגמן בחיוך.
מיד עם כניסתו למקום האירוע נתקל קרוגמן בערב רב של בכירים מכל גוני הקשת הכלכלית של ישראל. חיים שני, ד"ר יוסי בכר, גד סומך, ארז ויגודמן, עו"ד רם כספי, נגה רחמני, יאיר המבורגר, חנה פרי־זן, איזי תפוחי, ערי סטימצקי, פרופ' אביה ספיבק, ענת לוין ואייל סולגניק הם רק חלק, פרומיל מהשמות המוכרים שהקדימו להגיע ואיתם עוד מאות אנשי עסקים, מנהלים בשוק ההון, אנשי ביטוח ופיננסים, עורכי דין ורואי חשבון ואפילו פרופסורים מהפקולטה הסמוכה לכלכלה. כולם המתינו בהתרגשות באולם המבואה כאילו היה קרוגמן כוכב רוק מוערך.
- גליה מאור, יובל שטייניץ ופרופ' פול קרוגמן|צילום: אוראל כהן
- הפסגה הכלכלית|צילום: אוראל כהן
- סמדר ברבר צדיק ודוד חודק|צילום: תומי הרפז
- דב תדמור בפסגה הכלכלית
- חיים כצמן ויוסי בכר|צילום: תומי הרפז
- יובל שטייניץ, שאול אלוביץ ואבישי ברוורמן|צילום: תומי הרפז
- ישי דוידי, חיים כצמן וערן שליו|צילום: תומי הרפז
- ציפי לבני, יובל שטייניץ ופרופ' פול קרוגמן|צילום: תומי הרפז
- יובל שטייניץ, פרופ' פול קרוגמן וציפי לבני|צילום: אוראל כהן
- רועי ורמוס וחיים כצמן|צילום: תומי הרפז
- גליה מאור ויובל שטייניץ|צילום: אוראל כהן
- אילן בן דב ושאול אלוביץ|צילום: אוראל כהן
- דוד חודק וסמדר ברבר צדיק|צילום: אוראל כהן
- יובל שטייניץ ופרופ' פול קרוגמן|צילום: אוראל כהן
- גליה מאור וסמדר ברבר צדיק|צילום: אוראל כהן
- גליה מאור ואריק שטיינברג|צילום: אוראל כהן
- דב תדמור ורענן כהן
- אבי לוי
אז לא, קרוגמן הוא לא אמן מפורסם ולא בלהטוטים קנה את פרסומו. להערכה הרבה לא זכה רק בגלל הצלחה חד־פעמית של חיזוי המשבר הכלכלי, אלא הודות להתמדה ולעשרות מאמרים מרתקים. קרוגמן הוא תולדה של מאה אחוז ניתוח, מחשבה וכתיבה כלכליים שהדהימו את העולם בחדות המחשבה, יכולת החיזוי והאינטלקט הרב. התובנות המשמעותיות של קרוגמן הוצגו במאמריו בבהירות, ולפעמים אפילו בשנינות.
ההפתעה שבמשבר
באופן טבעי עסקו רוב שיחות החולין של באי הכנס בראיון הבלעדי עם קרוגמן ב"כלכליסט" של יום חמישי האחרון. קרוגמן ביקר את הממשל האמריקאי הנוכחי, וגם שחרר חץ מושחז כלפי נגיד בנק ישראל סנטלי פישר ומדיניות התערבותו במט"ח. "אני קורא מאמרים של קרוגמן ב"ניו יורק טיימס" כבר שנים ארוכות וסקרן מאוד לשמוע מה הוא יגיד כאן הערב", אמר אחד מבכירי המשתתפים. "סין, אירופה, מטבעות, תעסוקה, בכל דבר יש לו עמדה ברורה, סדורה מרתקת", הוסיף.
ההתרגשות ניכרה גם בקרב הנואמים המרכזיים. מנכ"לית לאומי גליה מאור פתחה את דבריה בהכרזה כי היא חשה שיש לה זכות אישית גדולה לשאת נאום באירוע. מנכ"ל פסגות רועי ורמוס סיפר שבחר להצטרף כשותף לכנס בגלל "האתגר שבקיום כנס שיצליח לחדש ולעניין, אחרי לא מעט (אולי יותר מדי) כנסים, כלכליים ואחרים, שנערכו לאחרונה".
ורמוס התייחס בנאומו לדברים קודמים של קרוגמן, על כך שמשבר כלכלי יכול להיות מפתיע מאוד, ואמר כי משפט זה נכון היום יותר מתמיד. "השנתיים האחרונות, שכללו משבר חריף והתאוששות מהירה (אולי לכאורה), הוכיחו עד כמה יכולת החיזוי מוגבלת. עיתוין, היקפן ואופיין של תוכניות הסיוע - קשים מאוד לחיזוי", טען ורמוס.
ההתלהבות לא שככה
שר האוצר יובל שטייניץ הגיע לכנס היישר ממשכן הכנסת, שם אושר היום התקציב הדו־שנתי. ברוח הדברים השתמש שטייניץ בנאומו במילים בוטות כדי לתאר מדיניות של תקציב חד־שנתי. "תקציב חד־שנתי, אף שהיה מקובל גם אצלנו ובעולם כולו, הוא חסר שחר. הוא חסר היגיון. הוא על גבול האיוולת. כל העולם טועה", אמר שטייניץ וסיפר גם על המטרה שלו כשר אוצר: "לשמור על אמינות כלפי בית וכלפי העולם. כי האמינות של שמירה על הכלל הפיסקאלי, על התקציב הדו־שנתי, על מתווה הגירעון ועל התוכניות הרב־שנתיות היא המפתח לאמון מהעולם ומהארץ במשק הישראלי ובהתמודדותו עם המשך זעזועי המשנה של המשבר".
את שלב הנואמים הישראלים חתמה גליה מאור, שהתייחסה בין היתר לתחזיות בנק לאומי לכלכלת ישראל. "למשק הישראלי, כמשק קטן יחסית הנשען על שוקי נישה עמידים יחסית למיתון ועל פלטפורמות נכונות, יש יתרון יחסי", אמרה. "לכן, האטה בצמיחה בישראל ב־2011 צפויה להיות מתונה יחסית, ועדיין תירשם צמיחה חיובית של התוצר לנפש בסדר גודל של כ־1% ואולי אף יותר".
נאומו הסוחף של קרוגמן התמקד במשבר הכלכלי ובמצב באירופה ובסין. את התמודדות ישראל עם המשבר הגדיר קרוגמן כ"סיפור הצלחה", ואמר כי היא עומדת יחד עם אוסטרליה וקנדה בשורת המדינות ששרדו בכבוד את המשבר, בעיקר הודות למערכת הבנקאית. את נאומו חתם בתשובות לכמה שאלות מהקהל, וליד הבמה התגודדו עשרות אורחים שקיוו להחליף מילה או לחיצת יד עם קרוגמן. אלה שלא הספיקו דנו בנאום בחוץ, והביעו את התרשמותם מעוצמת הדברים ששמעו. לאט לאט התפזרו כולם. "אם לא היה משחק כדורגל בערב יכולתי להישאר כאן עוד שעות ולדבר על ההרצאה של קרוגמן", אמר אחד מאחרוני האורחים.