$
שאול אמסטרדמסקי

יש אוצר, ויש חוק

רפורמת בכר שאושרה בכנסת חייבה את משרד האוצר להקים קרן לקידום חינוך פיננסי. חמש שנים אחרי, והקרן לא תוקצבה אפילו בשקל אחד

שאול אמסטרדמסקי 07:3017.05.10
"המודעות של הציבור הרחב לחשיבות ולאופן הבחירה של החיסכון הפנסיוני היא קטסטרופלית. על המדינה לקחת על עצמה את החדרת החינוך הפיננסי כלימודי חובה בבתי הספר. כמו שהמדינה סבורה שתלמיד חייב לסיים את לימודיו כשהוא יודע מתמטיקה ואנגלית, כך גם הוא צריך לדעת מה זה סיכון תשואה וכדומה".

 

את הדברים החשובים והנחרצים האלה השמיע לא אחר מאשר הממונה הקודם על שוק ההון במשרד האוצר, ידין ענתבי, בחודש יוני שעבר בכנס בנושא שוק הפנסיה. הרשו לי לגלות לכם סוד: ענתבי אמר את הדברים הללו בפורומים אחרים הרבה קודם לכן.

 

לא רק זאת: דו"ח מבקר המדינה שפורסם בשבוע שעבר חושף שעוד ב־2005, עת אושרה רפורמת בכר בכנסת, פרק ז' בחוק קבע כי "מוקמת בזה קרן ממשלתית שמטרתה לקדם את החינוך הפיננסי בישראל". שמעתם, קרן שלמה.

 

קטסטרופה בדיבורים

 

אבל במשרד האוצר מילים לחוד ומעשים לחוד. אף שענתבי חשב שהמצב הוא בגדר "קטסטרופה", הרי שלמעט פרויקט פיילוט מצומצם היקף של אגף שוק ההון בשיתוף משרד החינוך ב־2007, לא נעשתה עבודת מטה מסודרת בעניין. ומאז שאושר חוק בכר, כך מציין מבקר המדינה בביקורתו החריפה, הקרן הממשלתית לא קמה ולא תוקצבה בשקל אחד. ארבעה שרי אוצר התחלפו מאז 2005 ובכל זאת לא קרה שום דבר.

 

מדוע לא הוקמה או תוקצבה הקרן החשובה הזו, למרות דבריו המרגשים של ענתבי? על כך התשובות חלוקות. כרגיל בפוליטיקה הישראלית, כולם מאשימים את כולם חוץ מאשר את עצמם. ככה זה כשאתה נותן לפוליטיקאים לנהל מדינה. אפילו את החוק הם לא יודעים לקיים.

 

במשרד האוצר עצמו אמרו בתגובה לפניית "כלכליסט" כי "שר האוצר הוא האחראי על הקמת הקרן על פי החוק, ולאגף שוק ההון אין סמכות בנושא". במילים אחרות, בדרג המקצועי באוצר מפנים את האצבע המאשימה כלפי הדרג הפוליטי. בלשכת שר האוצר, לעומת זאת, השיבו לפניית "כלכליסט" כי "שר האוצר קידם את הנושא במהלך החודשים האחרונים ודן בו בשיתוף פרופ' יוג'ין קנדל, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה וחברה. בכוונת השר ליצור תוכנית לימודים פיננסית עמוקה בהמשך להמלצות ועדת בכר וכן להמלצות ועדת אריאב".

 

לתשומת לב האוצר

 

כך או כך, עד שמישהו במשרד האוצר יחליט לנקוף אצבע למען עתיד ילדינו, החוק כבר קובע למעשה את כל מה שצריך לעשות בנושא. על פי החוק, מטרות הקרן יהיו "להכשיר את הציבור לפעול בשוק ההון, להכין תוכניות לימוד והכשרה בתחום הפעילות הפיננסית ולהכין מסעות הסברה בנושא הניהול הפיננסי ונושאי ביטוח". עוד קובע החוק כי הנהלת הקרן, שתתחלף מדי שלוש שנים, תהיה בת תשעה חברים, בהם שני נציגים מטעם משרד האוצר, נציג מבנק ישראל, נציג מאיגוד הבנקים, שני נציגים מהאקדמיה וכן נציגים מענף הביטוח והפיננסים. לרשות ניירות ערך אין נציג, משום מה.

 

כל מה שנותר כעת לאוצר הוא לתת קצת יותר תשומת לב לחוקים שבמסגרתם אמור המשרד לפעול. היתר כבר ייעשה מעצמו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x