$
בארץ

ענתבי: כל תלמיד בית ספר חייב לדעת מהי תשואה ומהו סיכון

הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון באוצר חושב שמודעות הציבור לחשיבות ואופן הבחירה של מסלול החיסכון הפנסיוני היא קטסטרופאלית, וקורא לחנך לתחומים אלה בבתי הספר

מיקי פלד 20:4401.06.09

"המודעות של הציבור הרחב לחשיבות ולאופן הבחירה של החיסכון הפנסיוני היא קטסטרופאלית". כך אמר היום (ב') הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, ידין ענתבי.

 

לדבריו, על הממשלה לקחת על עצמה את החדרת החינוך הפיננסי כלימודי חובה בבתי הספר: "כמו שהמדינה סבורה

שתלמיד חייב לסיים את לימודיו כשהוא יודע מתמטיקה ואנגלית, כך גם הוא צריך לדעת מה זה סיכון, תשואה וכד'".

 

את הדברים אמר ענתבי בכנס של האגודה הישראלית לכלכלה, במושב שעסק בשוק הפנסיה.

 

באותו מושב תקף פרופ' אבי בן-בסט את חברות הביטוח וקופות הגמל, הגובות דמי ניהול גבוהים מהעמיתים, לדבריו ללא הצדקה. "הייתי חסיד של פיצול קופות הגמל מהבנקים, כפי שקבעה רפורמת בכר", אמר בן-בסט, "אך הציפיות שלנו היו שהרפורמה תוריד את דמי הניהול. לא כך קרה".

 

פרופ' בן-בסט ציין, כי בבדיקה שערך מצא, כי התשואות הריאליות (בניכוי אינפלציה) בקופות הגמל מאז שנות ה-90' עומדות על ממוצע של 3.6% לשנה, אך כיום דמי הניהול עומדים על 1% ויותר. "מצב זה אינו סביר", אמר פרופ' בן-בסט.

 

מהו סיכון

 

בן-בסט, אשר אל דעתו הצטרף פרופ' איתן ששינסקי, אמר כי יש לקבוע תקרת סיכון לגופי הפנסיה. תקרה זו תחליף את ההוראה הנוכחית, לפיה אין להשקיע מעל שיעור מסויים מהנכסים באפיק כלשהו (מנייתי, אג"ח וכדומה) ולמעשה תקבע רק רמת סיכון, כאשר החופש להכריע את תמהיל ההשקעות שירכיב את הסיכון, יישאר בידי הגופים הפנסיוניים.

 

כך, תוכל קרן פנסיה להשקיע באג"ח מדורגות את השיעור אותו היא תבחר מנכסיה ובהתאם - תפחית או תגדיל את השקעתה במניות ובאפיקים אחרים, כאשר בכל רגע נתון אסור יהיה לה לעבור תקרת סיכון כלשהי.

 

לשאלת "כלכליסט" אמר הממונה ענתבי, כי הוא מעדיף את המודל הצ'יליאני המשופר, שקובע אפשרויות ניוד בין מסלולים בעלי סיכונים, המותאמים לשכבת גיל, כאשר עמיתים צעירים יושקעו באפיקים מסוכנים יותר, אך כאלו שיכולים לתת תשואה גבוהה יותר לאורך זמן, בעוד עמיתים ותיקים יועברו לאפיקים סולידיים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x