אחרי חודשיים ללא שינוי: פישר העלה את הריבית ב-0.25% - ל-1.5%
זו ההעלאה הרביעית שמבצע הבנק מאז שינה את מדיניות הריבית המרחיבה שלו בחודש ספטמבר האחרון; אחת הסיבות העיקריות להחלטה היא העלייה שנרשמת לאחרונה במחירי הנכסים במשק, בהם אגרות החוב הקונצרניות, המניות ששעריהן מתקרבים לרמות שיא, ומחירי הדירות
אחרי חודשיים של יציבות בגובה הריבית, שב הערב (א') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, והעלה את הריבית לחודש אפריל ב- 0.25%, לרמה של 1.5%. זו ההעלאה הרביעית שמבצע הבנק מאז שינה את מדיניות הריבית המרחיבה שלו, בחודש ספטמבר האחרון. במהלך תקופה זו הועלתה הריבית במשק בשיעור מצטבר של 1%. ההודעה על החלטת הריבית הוקדמה החודש ביום אחד, בשל ליל הסדר החל מחר.
את ההחלטה לשוב ולהעלות את הריבית קיבל הנגיד על רקע רצף הנתונים הכלכליים שפורסמו לאחרונה, המעידים כי גובה הריבית הנוכחי אינו תואם את רמת הפעילות הכלכלית: העדכון כלפי מעלה שביצעה הלמ"ס בנתוני הצמיחה למחצית השנייה של 2009, הגידול המהיר בייצור התעשייתי והעלייה הקלה באינפלציה הצפויה לשנה הקרובה.
סיבה נוספת להעלאת הריבית היא רצונו של בנק ישראל לאותת לשווקים על נחישותו למנוע חריגות מיעד האינפלציה ועל חששו מהיווצרות בועה במחירי הנכסים הריאליים, בעיקר בתחום הנדל"ן. בבנק ישראל מעריכים כי העלאת ריבית מתונה כעת תמנע את הצורך לבצע העלאות ריבית גדולות יותר בעתיד
.
העלאת הריבית תגרום להגברת האטרקטיביות של השקל, בעיקר על רקע ההערכה שהריבית על הדולר תישאר ברמתה האפסית עוד זמן רב. כתוצאה מכך צפוי השקל להמשיך ולהתחזק, דבר שיפגע ביצואנים. אולם בנק ישראל כבר הודיע כי במקרה כזה בכוונתו להמשיך במדיניות רכישות הדולרים המזדמנות שהוא מבצע מאז חודש אוגוסט האחרון.
מהודעת הריבית עולה עוד כי אחת הסיבות העיקריות שגרמו להעלאת הריבית היא העלייה שנרשמת לאחרונה במחירי הנכסים במשק. בין הנכסים שמחיריהם עלו, מציין בנק ישראל את אגרות החוב הקונצרניות, ובמיוחד אלה שהונפקו עם דירוג אשראי נמוך, את המניות ששעריהן מתקרבים לרמות השיא, ואת מחירי הדירות.
עוד מציין הבנק בהודעתו כי מרבית האינדיקטורים הכלכליים מראים כי הפעילות הריאלית במשק ממשיכה להתרחב גם ברבעון הראשון של 2010, אולם ייתכן שקצב הגידול יהיה מתון מזה שנרשם ברבעון הקודם.
"העלאת הריבית - גזירה קשה"
יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, מסר בתגובה להעלאת הריבית כי "גם עלייה של 0.25% בלבד הינה גזירה קשה שתגדיל את עלויות המימון של התעשייה השנה בכ- 320 מיליוני שקלים ותגדע את ניצני ההתאוששות שהחלו לנבוט במגזר העסקי. המכה שמנחית עלינו הנגיד ערב החג קשה במיוחד לעסקים הקטנים והבינוניים שחסרים את עשרות המיליונים שידרשו כעת למימון האשראי שלהם ויתקשו להמשיך לתפקד, לא כל שכן להתרחב ולצמוח. קשה להבין מדוע נוכח המדדים השליליים, הייצוא המדשדש והשקל החזק מדי, בנוסף לשנה שהחלה עם נתונים מדאיגים על ירידות חדות בפדיון ועלייה של עשרות אחוזים במספר העסקים הקורסים, החליט נגיד בנק ישראל להכביד את עולו על בעלי העסקים במשק".
אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "העלאת הריבית במשק בשיעור של 0.25% הינה החלטה נכונה, שכן על אף הרצון להוזיל את הריבית לכלל המגזר העסקי, מוכרח להיות איזון בין התמורה הניתנת לחוסכים לבין הוזלת עלות האשראי במשק. הריבית הקרדטורית השואפת לאפס גרמה לתנודות הון בלתי בריאות במשק שכתוצאה מהן התייקרו מחירי הדירות. העלאת הריבית אף משתלבת עם המגמות הגלובליות בעולם".
יהודה טלמון, נשיא להב: "היום, ערב חג הפסח, החליט הנגיד החלטה קשה, שתפגע בעצמאים ובבעלי העסקים הקטנים והבינוניים בישראל ותאט את הצמיחה במשק. הבנקים המרכזיים בעולם לא העלו עדיין את הריבית – ומסיבה טובה. ההתאוששות בעולם מתרחשת בקצב איטי וגם בארץ הנתונים מעידים על התאוששות מתונה ביותר. נתוני הלמ"ס מן השבוע שעבר מצביעים, כי שיעור האבטלה במשקל עודכן כלפי מעלה. כמו כן, נרשמה בפעם השלישית ברציפות ירידה ביצוא, כולל ביצוא ההייטק. כל אלו, בצירוף המדד השלילי של החודשיים האחרונים ונתונים נוספים היו צריכים לאותת לנגיד שלא להעלות את הריבית. אין שום סיבה הגיונית, שדווקא בישראל, מכל מדינות העולם, תועלה הריבית ותכביד על מגזר נותני השירותים ובעלי העסקים בישראל. מגזר העצמאים בישראל יתקשה מאד לתפקד ולהתאושש, עקב עליית הריבית. אני מקווה כי לא יהיו להעלאת הריבית השלכות שליליות גדולות מדי, דוגמת עסקים שייאלצו לצמצם את פעילותם או אף להיסגר".
"לפישר לא הייתה ברירה"
אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו בכלל פיננסים, מסר בתגובה כי: "לבנק ישראל לא הייתה הערב הרבה ברירה אלא להפתיע חלק מהמשקיעים, שכן כחצי מהם האמינו שצריך להעלותה וכחצי שצריך להותירה על כנה. כך שלא מעט משקיעים יושבים עכשיו עם פה פעור מול המסך ואומרים 'סטנלי, אבל למה?' בניגוד לשלוש החלטות הריבית הקודמות, בהן נותרה הריבית ללא שינוי על 1.25%, החלטת הריבית הפעם לא הייתה קלה ועדות לכך היא כאמור השוני הגדול בין תחזיות המשקיעים".
דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות: "אנו מעריכים כי תהליך העלאת הריבית השנה טרם הסתיים. עיתוי העלאת הריבית הבאה תלוי במדדים שיפורסמו בחודשים הקרובים. המדדים הקרובים צפויים להיות גבוהים, ואם יעלו אף על הציפיות המוקדמות, ייתכן שנראה העלאות נוספות כבר בחודשים הקרובים. למרות ההחלטה היום על העלאת הריבית, הריבית הריאלית עדיין שלילית, וככל הנראה נמוכה מדי ביחס לקצב ההתאוששות של המשק".
רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון: "להערכתנו, מדובר בהחלטה נכונה: העלאת הריבית בעת זו משדרת מסר נחוש אל מול העלייה האחרונה בציפיות לאינפלציה ולכן תמנע העלאות ריבית מיותרות בעתיד. כפי שהערכנו העלייה בציפיות לאינפלציה, שהובילה לחזרת הריבית לטריטוריה שלילית, הכריעה את הכף לטובת העלאת הריבית. כמו כן, נראה כי הבנק מרגיש חוסר נוחות עם קצב עליית מחירי הנכסים ובפרט חושש להיווצרות בועת נדל"ן. במבט קדימה, אין שינוי בכללי המשחק: בנק ישראל ימשיך בהתאמה הדרגתית של הריבית בהתאם להתפתחויות במשתנים העיקריים (ההתאוששות הגלובלית והתפתחות המדיניות המוניטארית בעולם, סביבת האינפלציה והפעילות המקומית) ויוציא בהדרגה את הריבית הריאלית מהטריטוריה השלילית. העלאת הריבית צפויה להוביל לירידה בציפיות לאינפלציה ובמידה והן יתבססו ברמה נמוכה יותר במהלך החודש הקרוב, תישאר הריבית לחודש מאי ללא שינוי".