כצפוי: ריבית אוקטובר תישאר ללא שינוי - ברמה של 0.75%
הנגיד סטנלי פישר הותיר את הריבית על כנה בשל חשש כי העלאה נוספת תדחוף כלפי מטה את שער הדולר שנחלש מאוד לאחרונה ונסחר היום סביב רמה של 3.73 שקל. שיקול זה נתמך בהחלטה שקיבל אתמול נגיד הבנק המרכזי האמריקאי, בן ברננקי, להותיר את הריבית על הדולר ללא שינוי
אחרי התלבטויות לא קלות, החליט הערב (ה') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, להשאיר את הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי, ברמה של 0.75%. זאת לאחר שבסוף החודש שעבר היה פישר נגיד הבנק המרכזי הראשון ששב והעלה את הריבית ב- 0.25% מאז תחילת המשבר הכלכלי לפני שנה. הודעת הריבית הוקדמה החודש במספר ימים בשל העובדה שהמועד המתוכנן לפרסום ההחלטה חל ביום הכיפורים.
את ההחלטה שלא לשנות את הריבית קיבל פישר בעיקר בשל החשש כי העלאת ריבית נוספת תדחוף כלפי מטה את שער הדולר, שנחלש מאוד לאחרונה ונסחר היום סביב רמה של 3.73 שקל. שיקול זה נתמך בהחלטה שקיבל אתמול נגיד הבנק המרכזי האמריקאי, בן ברננקי, להותיר את הריבית על הדולר ללא שינוי.
גורם נוסף שהשפיע על החלטת נגיד בנק ישראל לא להעלות את הריבית הוא הנתונים השונים שפורסמו לאחרונה על מצבו הריאלי של המשק. המדד המשולב לחודש אוגוסט עלה אומנם בשיעור ניכר של 1.3%, אולם במקביל נרשמו ביולי ירידות גם בייצור התעשייתי וגם בפדיון של ענפי המסחר הקמעונאי.
בהחלטה שקיבל הערב מאותת נגיד בנק ישראל כי הוא מוטרד יותר ממצבו הריאלי של המשק, מאשר מהמדדים האחרונים המעידים על סכנה להתחדשות האינפלציה.
בהודעת הריבית שפרסם היום, מעריך בנק ישראל כי שיעור האינפלציה צפוי לחזור אל תוך טווח היעד לאחר שיפוגו ההשפעות קצרות הטווח של השינויים במיסוי. לדברי הבנק, ההתחזקות שנרשמה בחודשים האחרונים בשער השקל מול שער החליפין של סל המטבעות תומכת אף היא בהתמתנות האינפלציה.
עוד מציין בנק ישראל בהודעתו כי המשך ההתאוששות בפעילות הכלכלית והציפיות להאצת הצמיחה בארץ ובעולם מצביעים על כך שהסביבה הנוכחית היא של יציאה מהמיתון. יחד עם זאת מזכיר הבנק כי קיימת עדיין אי ודאות לגבי עוצמת ההתאוששות של המשק הישראלי, הנובעת בין היתר מחוסר הוודאות ביחס להתאוששות המשק העולמי.