גפני מפרגן: עמדנו במשבר בזכות שטייניץ
שטייניץ: ההצלחה נזקפת גם ל"שקט היחסי ששרר בשוק הודות לעיני וברוש, שיתוף פעולה עם ועדת הכספים ובנק ישראל, ונועזות ומקוריות"
שר האוצר יובל שטייניץ ערך הבוקר (ג'), בפעם הרביעית מתחילת כהונתו, סיקור תקופתי בפני ועדת הכספים של הכנסת. יו"ר ועדת הכספים משה גפני בירך את השר על תפקודו ואמר, כי "עמדנו במשבר בהצלחה. היינו חרדים שרמת החיים תרד ונגיע לבעיות כלכליות קשות. אבל היינו האחרונים להיכנס והראשונים לצאת".
גפני הוסיף, כי "ההצלחה נזקפת לזכות שר האוצר - לו האבטלה הייתה גדלה אתה היית מואשם, היו אומרים שאתה ד"ר לפילוסופיה והחובה הייתה נזקפת לך. כעת צריך להיות הגונים ולזקוף לך את ההצלחה".
שטייניץ: בזכות עיני וברוש
שר האוצר הכריז כי ההצלחה נזקפת גם ל"שקט היחסי ששרר בשוק הודות לעופר עיני ושרגא ברוש, שיתוף פעולה עם ועדת הכספים ובנק ישראל, ונועזות ומקוריות".
לאחר מכן הציג השר לחברי הוועדה נתונים על התפתחויות בכלכלת ישראל בשנת 2009. לפי מצגת שהכין משרד האוצר, המשק נמצא בהתאוששות מהירה לפי שלל איתותים חיוביים.
מצמיחה שלילית של 3.1% ברבעון הראשון של 2009, התאושש המשק וברבעון האחרון נרשמה צמיחה של כ-4.4% (לעומת 0.4% בגוש היורו ו-5.9% בארה"ב).
השר התייחס לצמיחה הנמוכה באירופה, ואמר כי "אנו לא נחים על זרי הדפנה, ואנו כבר חושבים על תוכניות חירום אם יהיה גל שני של משבר. גל חדש של משבר כלכלי בארה"ב ובאירופה פרושו התמתנות אצלנו", אמר השר, והוסיף "התחלנו בצורה חיובית את 2010 אבל איש לא יודע מה יילד יום באירופה. אנו עדיין באזור סיכון".
שטייניץ הציג גם את נתוני הייבוא והייצוא. לפי השר, חלה האטה בייצוא ובייבוא מיולי 2008, ועלייה ממאי 2009. לפי השר, הייצוא (ללא יהלומים אניות ומטוסים) עומד היום על 3.3 מיליארד דולר והייבוא על 4.2 מיליארד דולר.
שיעור האבטלה "עדיין גבוה"
המספר ה"מדאיג" לדברי שטייניץ, הוא הירידה בגביה ממסים בגובה 3% ב-2009 לעומת הגביה ב-2008. ב-2008 ישראל גבתה כ-183 מיליארד שקל במסים בפועל. "התחזית הראשונית ל-2009 לפני שהמשבר היכה הייתה 202 מיליארד שקל" ציין השר. "אך לאחר המשבר עידכנו את התחזית ל-172 מיליארד. בפועל הגביה עמדה על כ-177 מיליארד שקל - כלומר נמוך בהרבה מהתחזית הראשונית".
החל מהמחצית השנייה של 2009 חלה, לדברי השר, ירידה בשיעור אבטלה, אך הוא עדיין לא ירד לרמה של לפני המשבר. ב-2008 שיעור האבטלה עמד על כ-6.1%. בתחילת 2009 נסקה האבטלה ל- 7.6% והמשיכה לעלות עד שנבלמה ברבעון השלישי של 2009. ברבעון הרביעי עמדה האבטלה על כ-7.4%. "זה עדיין גבוה", ציין שר האוצר, "אנו שואפים להוריד את האבטלה ולחזור לרמה שהייתה לפני המשבר. אמנם אצלנו האבטלה עלתה רק באחוז לעומת שאר העולם, אבל כל מובטל זה עולם ומלואו".
לא רוצים להזרים כספי ציבור לטייקונים
בהמשך אמר שר האוצר כי המדיניות של הממשלה, שלא להזרים כספים להצלת אג"חים קונצרניים שנקלעו לבעיות, סייעה לשקם את שוק האג"ח. לדבריו "שוק האג"ח הקונצרני היה אחד מהדאגות שלנו ב-2009. העיתונות שאלה אם צריך להציל את הטייקונים ולקנות את האג"ח או אף לחוקק חוק שיאריך את מועד הפרעון של האג"ח. עמדה בפנינו דילמה. בתחילת 2009 היו לאג"חים תשואות גבוהות - מה שמצביע על מחיר נמוך ואמון נמוך. אבל באפריל החל שיפור במעמד האג"חים והתשואה ירדה - זה בגלל שבאפריל הכרזתי כי הממשלה לא תשקיע כלום, אפילו לא מיליארד בודד בהצלת אג"חים של הטייקונים".
השר אמר בסיפוק כי "באופן פרדוקסלי, דווקא מייד לאחר שהכרזנו זאת ויצרנו צעדים בכדי שהמשקיעים המוסדיים יוכללו להגיע להסדר חוב - חלה התאוששות והחלו שוב גיוסים". לדברי שטייניץ, בספטמבר חלה נסיגה חדשה בשוק, וזאת משום ששתי חברות הענק אפריקה ישראל וצים הודיעו על חדלות פרעון. "לכן נוצר גל חדש של חוסר אמון והתשואות שוב קפצו. הכרזנו שוב שלא נתערב. היו נסיונות בעיתונות להשפיע עלינו להתערב, אבל החלטנו שהם יסתדרו לבד. ושוב, דווקא חוסר סיוע ממשלתי גרם ליציבות מחודשת של השוק. האמון חזר ושוק האג"ח חזר לעצמו וחברות שוב מגייסות הון באג"חים", ציין השר.
"ועדת חודק עשתה עבודת קודש"
בהמשך התייחס השר לתקציב הדו-שנתי אותו הוא מבקש לחדש. ח"כ גפני ביקר את הרעיון ואמר כי "הצלחה לא נמדדת בתקציב דו-שנתי, למרות שהוא היה מכשיר נכון בזמנו. התקציב הדו-שנתי הוא לא מתכון להצלחה".
שר האוצר גם התייחס למסקנות הסופיות של ועדת חודק שהוצגו לאחרונה. "ועדת חודק חשובה מאוד מבחינתנו", אמר השר. "הכוונה שלנו היא ליישם את רוב המסקנות. ועדת חודק עשתה עבודת קודש להבטחת החיסכון הפנסיוני. תוך זמן קצר, אולי שבועות, נתחיל ביישום המסקנות. אני אומר לכל אלה שניסו להספיד את חודק - זאת ועדה רצינית ואנו מחויבים להתייחס למסקנותיה, תוך כדי הידברות עם הרשות לניירות ערך ובנק ישראל".