גפני על חוק בנק ישראל: "אם בעתיד יהיה נגיד פחות טוב, אנחנו הולכים לאסון"
יו"ר ועדת הכספים טוען כי החוק נותן עצמאות יתרה לבנק ישראל ועלול לייצר בעיות. "מה יקרה בעוד עשר שנים, כשיהיה שר אוצר דפוק, שימנה נגיד ברמה בינונית", אמר
גפני דיבר במסגרת דיון שנערך
במהלך הדיון התגלעו מחלוקות בנוגע לרמת הפיקוח של ועדת הכספים על בנק ישראל. גפני טען כי החוק מפריז בעצמאות הבנק, אם הנגיד הבא לא יהיה מקצועי כמו הנגיד הנוכחי סטנלי פישר, ועלול ליצור בעיות. "אני לא למדתי כלכלה באוניברסיטה, אבל מבין היטב מהחוק שלפנינו, שבנק ישראל יהיה בעל הבית על המערכת, הוא לא צריך כמעט לדווח, ולא צריך כמעט לקבל אישורים" אמר גפני. "היום בסדר, אבל אם יהיה נגיד פחות טוב, אנחנו הולכים לאסון. החוק מצוין מבחינה כלכלית, אבל יש דברים שחשוב לקחת בחשבון. יש דחיקה במעמד של משרד האוצר, ואם הוא לא יודע להגן על עצמו, לא אני זה שאגן עליו, אבל כשבנק ישראל הופך להיות גורם שלא צריך לקבל אישורים ולא צריך כמעט לתת דיווחים, זה לא נכון".
הנגיד סטנלי פישר ענה כי למעשה החוק מפזר את הסמכויות המרוכזות כיום בצורה בלעדית בידי הנגיד. "היום כל ההחלטות בבנק הם של הנגיד, אחרי החוק יהיה וועדה מוניטארית וזה יותר טוב", ציין פישר.
בנק ישראל יקבל מידע מלא על תאגיד לא בנקאי במידה והלווה לו כסף
בהמשך הדיון הודיע הנגיד כי החוק החדש ירחיב את סמכויות הפיקוח שלו על כל הגופים שיקבלו ממנו הלוואות, כמו חברות ביטוח, ולא רק על הבנקים. "תקחו לדוגמא את AIG, אם יקרה דבר כזה בארץ, כשיהיה איום על יציבות המערכת הפיננסית ויצטרכו הלוואה, אי אפשר לבקש מבנק ישראל לתת הלוואות חירום בלי לדעת למה, לכן אנחנו דורשים מידע כדי שנוכל לקבל החלטה באופן מסודר, לאור הניסיון במשבר הפיננסי כדאי שזה יהיה בחוק" אמר הנגיד.
"לא גונבים את הפיקוח"
בוועדה עלתה הטענה כי הבנק גוזל בכך את הסמכות של משרד האוצר לפיקוח. בתגובה אמר הנגיד כי "אנחנו לא גונבים את הפיקוח על הגופים האלה, אבל אי אפשר לבקש מהבנק לתת הלוואה סתם, אנחנו דורשים מידע כדי שנוכל לקבל החלטה באופן מסודר".
ח"כ חיים אורון ויו"ר הועדה ח"כ משה גפני תמכו בסעיף. ח"כ אורון אמר, כי הניסוח צריך להכביד על הלווים עוד יותר. "צריך שיהיה גם פיקוח", אמר, "ולא רק מידע על החברה. אם החלטתם באופן יוצא מן הכלל לתת כסף לגוף שאינו בנקאי, יהיה לבנק סמכות לפקח, אחרי שנתתם כסף, אם הם לא יעמדו בכללים, מה תעשו? אתם צריכים לפקח".
היועצת המשפטית של בנק ישראל ציינה כי הבנק לא חייב לסייע לחברת ביטוח או גופים אחרים שיסתבכו, " זה שיקול דעתה. בחוק החדש כתוב שתנאי מוקדם הוא שיהיה לה מראש את המידע הדרוש על החברה, זה לא קיים היום".
החשב הכללי שוקי אורן אמר כי הוא תומך בסעיף כפי שהוא מובא בחוק החדש.