מרשמלו של "כרמית" - מה יש בפנים?
רגע לפני שאתם צולים אותו על האש, כדי שתדעו שיש בו ג'לטין, צבע מאכל אדום סינתטי המיוצר מבנזן והרבה סוכר וגלוקוזה. ומה אין בו?
מה אין במרשמלו
ממתק המרשמלו יוצר ככל הנראה כבר במצרים העתיקה, מדבש ומשרף של עשב המרפא חלמית (הידוע גם כ"חוביזה"). המקור לצבעיו המסורתיים הוא כנראה פרחי החלמית, הוורודים והלבנים. המרשמלו היה נפוץ עד סוף המאה ה־19, ונחשב לממתק שנהוג לתת לילדים חולים. למרבה הצער, הוא הוכחד במאה ה־20, כשתעשיית המזון המודרנית החליפה את צמחי המרפא בתוצרי לוואי של בשר ואת תמציות הפרחים בצבעי מאכל על בסיס החומר המסרטן בנזן. זה, כנראה, דינם של זיכרונות ילדות.
ג'לטין דגים
ג'לטין מיוצר על ידי ריסוק של קולגן, החלבון הקשה שנמצא בעצמות ובגידים. בחו"ל מפיקים את הקולגן מעצמות חזיר שהושרו בחומצה, בושלו, יובשו ונטחנו. בישראל מפיקים אותו מעצמות דגים, ולכן הוא כשר פרווה ובריא יותר, אם כי עוצר אנשים צמחוניים מלאכול מרשמלו.
E-122
צבע מאכל אדום סינתטי השייך למשפחת "צבעי זפת הפחם" והידוע בשם אזורובין. ככל צבעי המאכל ששמם מתחיל ב"אזו", האזורובין מיוצר מהתרכובת הדליקה בנזן שמצויה בין היתר גם בעשן הנשאף מסיגריות. צבעי הבנזן ידועים זה שנים כמסרטנים ונחשדים כגורמים להפרעות קשב אצל ילדים. הם הוצאו משימוש בארה"ב, בקנדה, באיחוד האירופי וביפן. למרבה המזל, הצבע הזה נמצא רק במרשמלו הוורוד. המרשמלו הלבן אינו מכיל צבעי מאכל, ובשל כך הוא טעים יותר ומזיק פחות.
איך להכין את המרשמלו המושלם (10 ס"מ מעל הלהבה)
30 שניות הפנים עדיין צמיגי, הדופן מתקשה
45 שניות הפנים מתרכך, אך הליבה צמיגית
75 שניות הדפנות משחימות, עדיין יש "גרעין" צמיגי
90 שניות המרשמלו מושלם: רך ונוזלי מבפנים ופריך מבחוץ
100 שניות המרשמלו נשרף
סוכר וגלוקוזה
החומרים שמרכיבים כ־80% מהמרשמלו המודרני. גלוקוזה (בעברית: "סוכר ענבים") היא סוכר שנספג בדם מהר יותר מסוכר רגיל. בכך היא מחזקת את תחושת האופוריה, שהיא אחת מהשפעות הסוכר, שהופכות אותו לחומר ממכר.
לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן