ועדת הכספים אישרה: הפחתה אחידה של 50% בדמי הבראה לעובדים במגזר הציבורי ב-2009-2010
בתום דיון סוער, בו התנגד יו"ר ההסתדרות עופר עיני בחריפות להצעת האוצר, נערכה הצבעה על נוסח החוק המקורי שאינו כולל הפחתה דיפרנציאלית של דמי ההבראה. הצעת החוק תחול על כל ארגוני העובדים במגזר הציבורי, גם אלה שאינם מיוצגים בידי ההסתדרות
בתום דיון סוער בוועדת הכספים, במהלכו הוחלפו האשמות קשות בין ההסתדרות והמעסיקים לבין האוצר, החליט יו"ר הוועדה, משה גפני (יהדות התורה), לקיים בכל זאת הצבעה על הצעת החוק של האוצר. עם זאת, החליט גפני להצביע על הנוסח המקורי של הצעת החוק, שאינו כולל הפחתה דיפרנציאלית של דמי ההבראה, אלא הפחתה אחידה בשיעור של 50% בכל אחת מהשנים 2009-2010.
בעת ההצבעות ערכה הקואליציה גיוס נרחב של חברי כנסת שיתנגדו לשתי הצעות חלופיות להפחתה דיפרנציאלית של דמי ההבראה - שאחת מהן יזם יו"ר ההסתדרות בעצמו. הוועדה אישרה את ההצעה ברוב של 9 תומכים מול 4 מתנגדים. הצעת החוק תחול על כל ארגוני העובדים במגזר הציבורי, גם אלה שאינם מיוצגים בידי ההסתדרות. עם זאת, הארגונים רשאים להגיע להסכמים נפרדים מול הממונה על השכר, כפי שעשו בהסתדרות המורים.
לדברי גפני, "ניסיתי ליצור הסכמות אבל לא הצלחתי. יש לי הרבה מה לומר גם על ההסתדרות וגם על האוצר. אבל הדבר החשוב כעת הוא שנגלה אחריות, שכן אם לא נאשר את החוק הזה - שאני לא מסכים איתו לחלוטין ואני חושב שהוא לא צודק - לא יהיה תקציב שיסייע למדינה להתמודד עם המשבר וכולנו נלך לבחירות חדשות". גפני הודיע לנציגי האוצר כי אלמלא יעמדו בהתחייבויות שלהם, זו תהיה הפעם האחרונה בה הוא תומך בעמדתם.
עיני: "אם אין עסקת חבילה אין דמי הבראה"
בפתח הדיון בוועדת הכספים בהצעת החוק של משרד האוצר להפחתת דמי ההבראה במגזר הציבורי, הודיע יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, על אי הסכמה בין ההסתדרות לבין משרד האוצר בנוגע לסוגיה. זאת לאור המגעים שנעשו בין הצדדים בשבוע האחרון על מנת לנסות ולהחיל מודל דיפרנציאלי להפחתת דמי ההבראה, על פי גובה השכר של העובדים.
עיני אמר בפתח הדיון כי "נכון לרגע זה אין עסקת חבילה. הרי נכנסתי למשחק הזה במטרה למנוע את הפיטורים בעיירות הפיתוח, בשביל לסייע לעסקים שלא יפטרו עובדים. הרי לא תפקידי לפתור לשר האוצר את בעיית תקציב המדינה".
לדברי עיני, המודל הדיפרנציאלי שהציג משרד האוצר יפגע בבעלי המשכורות הנמוכות. "אנחנו סגרנו על הפחתה אחידה של 50% בדמי ההבראה לכל העובדים במגזר הציבורי. אלא שעל פי הצעת האוצר, עובדים שמשתכרים עד 3,850 שקל, יוותרו רק על 40% מדמי ההבראה. אבל מעל זה, עד 6,900 שקל ישלמו 70% דמי הבראה, ומעל זה ישלמו 90%. כלומר 10% מהעובדים יוותרו להם על 100 שקל, אבל יתר העובדים ישלמו 600 שקל בדמי הבראה ויותר. זו דיפרנציאליות? דיפרנציאליות אמיתית אמורה לסייע לחלשים. אחרת זו דיפרנציאליות שאין בה היגיון".
עוד הוסיף עיני, כי "אחרי משא ומתן ארוך מאוד עם האוצר, הגענו לתוצאה של חיסכון תקציבי כולל בגובה 1.2 מיליארד שקל במסגרת הוויתור על דמי ההבראה. אבל בשונה ממה שנאמר קודם, אני הייתי זה שביקש להפחית את דמי ההבראה באופן דיפרנציאלי. וגם עכשיו הצעתי שעד השכר הממוצע במשק ישלמו רק 25%, ומי שסירב, לא סירב סתם.
"אחרי בדיקה מקצועית של האוצר אמרו לי שבלתי אפשרי לעשות את זה דיפרנציאלי. משום שמעל 80% מהעובדים בשירות המדינה מרוויחים עד 7,000 שקל. לכן, אם האוצר יודע לעשות דיפרנציאליות, שיעשה דיפרנציאליות אמיתית שלא פוגעת בחלשים. הרי לגלות אחריות זה לא דבר פופולרי. שלא תטעו, אם אין עסקת חבילה אין דמי הבראה. לא דיפרנציאלי ולא כלום".
לוין: "אנו מנהלים מו"מ בידיים נקיות"
הממונה על השכר, אילן לוין, הגיב במהלך הדיון בחריפות לדבריו של עיני באומרו כי "במהלך המשא ומתן מה שהציע משרד האוצר הוא להקפיא תוספות שכר. אם היינו מקפיאים תוספות שכר, כל אחד היה נותן את חלקו באופן יחסי לרמת השכר שלו. לצערי בחרה ההסתדרות ללכת לחלופה של הוויתור על דמי ההבראה. אין לנו שום כוונה לצאת מההסכם עם ההסתדרות. החוק מחייב אותנו שאם יש ארגון עובדים שרוצה לנהל איתנו משא ומתן, אנחנו מחויבים לעשות את זה. זה לא נתון אפילו לשיקול דעתנו".
לוין הוסיף כי "בימים הקרובים אמורים לעבור חוקים חסרי תקדים בעולם יחסי העבודה כתוצאה מדרישות ההסתדרות. אנחנו עדים לוויכוח הציבורי לגביהם, אבל ההסכמים לגבי החוקים ולגבי דמי ההבראה מקובלים עלינו. אנחנו מנהלים את המשא ומתן בידיים נקיות, אבל בסופו של יום צריך להעביר תקציב. ואם הסעיף הזה לא עובר, יהיו חסרים בתקציב המדינה 1.5 מיליארד שקל".
מנכ"ל משרד האוצר והממונה בפועל על התקציב, ירום אריאב, הוסיף על דבריו של לוין ואמר "לא קרה מצב שבד בבד עם תקציב המדינה יש מערך שלוב של עסקת החבילה, אבל תקציב המדינה נבנה תחת הנחות מסוימות של אותה עסקת חבילה מבחינת מקורות תקציביים. אם לא יהיה הכסף שמקורו בוויתור של העובדים, לא יהיה תקציב".
אריאב אגב גילה כי ישנם קשיים במשא ומתן עם התאחדות התעשיינים, המייצגים את המעסיקים במשק. "אני מנהל משא ומתן עם התעשיינים לגבי סעיפים שונים. בסוף היום, גיהצנו את כל הנושאים חוץ משני דברים. אחד הוא המקורות התקציביים. כרגע הכל - עסקת החבילה, תקציב המדינה ועצם קיום הממשלה - כאילו קם ונופל על סעיף אחד בתחום של איך הממשלה גובה מסים בצורה טובה יותר, כלומר נושא הדיווח המקוון למע"מ".
עיני התפרץ לדבריו של אריאב והאשים אותו בכך שהם לא נכונים. אריאב מצידו השיב כי עיני כלל לא נכח בדיונים עם המעסיקים. בתגובה אמר עיני כי הוא מחזיק במסמכים בנושא שיוכלו להביך את שר האוצר, יובל שטייניץ.