ועדת הכספים מגבה את ארגוני המורים: יש להפחית את דמי ההבראה באופן דיפרנציאלי, על פי גובה השכר
הוועדה דנה בהצעת החוק לחייב הפחתת דמי הבראה בשנתיים הקרובות של העובדים במגזר הציבורי, המשתייכים לארגוני עובדים שאינם חלק מן ההסתדרות. הוועדה טרם אישרה את החוק
ועדת הכספים דנה היום (ב') בהצעת החוק הממשלתית לחייב את הפחתת דמי ההבראה בשנתיים הקרובות של העובדים במגזר הציבורי, המשתייכים לארגוני עובדים שאינם חלק מן ההסתדרות.
הצעת החוק גובשה במשרד האוצר בעקבות עסקת החבילה עם ההסתדרות, על רקע אי הצלחה של הניסיונות שניהל אגף השכר להגיע להסכמה עם ארגוני העובדים - ביניהם ארגוני המורים, הסתדרות הרופאים ועוד. על פי הצעת החוק, דמי ההבראה יופחתו במחצית, הן בשנת 2009 והן בשנת 2010.
עוד נקבע בהצעת החוק, כי היא תחול גם על משרתי הקבע בצה"ל וגם על עובדי קבלן המועסקים במגזר הציבורי. בארגונים בהם כבר שולמו דמי ההבראה לשנת 2009, לא ישולמו דמי ההבראה בשנת 2010. הצעד אמור לחסוך למדינה בסך הכל סכום של כ-2 מיליארד שקל. עם זאת, הוועדה טרם אישרה את הצעת החוק.
הממונה על השכר במשרד האוצר, אילן לוין, אמר בפתח הדיון כי "כחלק מההתמודדות עם המשבר הכלכלי הגענו להסכמה עם ההסתדרות לגבי השתתפות העובדים במגזר הציבורי שההסתדרות מייצגת באמצעות אי תשלום חמישים אחוז מדמי ההבראה השנה ובשנה הבאה.
"במהלך הדיונים ציפינו להשתתפות גבוהה יותר, וגם הצענו השתתפות דיפרנציאלית, כלומר על פי אחוז מסוים מהשכר. העדפנו את האופן הזה בגלל שכך ההשתתפות של כל עובד פרופורציונלית לגובה השכר שלו. אבל ההסתדרות לא הסכימה מסיבות שונות, וביניהן הרצון לא לפגוע במשכורת הקובעת לפנסיה.
"גם לאחר הסיכום הצענו להסתדרות להמשיך לקיים את הדיון כך שעובדים עם שכר נמוך ישתתפו באופן מצומצם יותר לעומת עובדים עם שכר גבוה יותר, והצעה זו עדיין תקפה. ניסינו להיות עניינים ויצירתיים בשביל ליצור איזון ברמת ההשתתפות של העובדים, אבל לצערי ההסתדרות לא הלכה לכיוון הזה, למרות שגם היא קיבלה פניות של עובדים רבים בעלי שכר נמוך".
לוין הוסיף כי "למרות הצעת החוק, אם ארגוני העובדים האחרים יבחרו להגיע איתנו להסכמה באופן פרטני, אנחנו לא נסגור את הדלת, ובלבד שההסכם יתבסס על מה שסוכם מול ההסתדרות".
עוד אמר לוין כי "רוב הארגונים האחרים שישבנו איתם התנו את הסכמתם להפחתת דמי ההבראה בתוספות שכר, והיו ארגונים שהיה עדיף לא לדבר איתם במונחים של עלות תועלת".
רן ארז: "אמרו לנו או שתחתמו על ההסכם או שנעביר חוק"
יוסי וסרמן, יו"ר הסתרות המורים, אמר בדיון כי ארגונו לא היה שותף לדיונים ולא נוהל איתם משא ומתן מטעם האוצר, וכי המורים הם החוליה החלשה בקרב עובדי המגזר הציבורי ולכן הפגיעה בהם תהיה קשה יותר. המורים שהשתתפו בדיון קבלו על כך שכפיית הצעד במסגרת חקיקה הוא צעד לא ערכי.
רן ארז, יו"ר ארגון המורים, הוסיף על הדברים ואמר כי "אמרו לנו או שתחתמו על ההסכם או שנעביר חוק, בזה נגמר המשא ומתן. חייבים לשמור על פרופורציה. לא ייתכן שמורה שמרוויח 7,000 שקל ברוטו יוותר על דמי הבראה בגובה 1,200 שקל".
ארז הוסיף כי "משרד החינוך כבר נתן הוראה להפחית את דמי ההבראה של המורים, למרות שטרם התחיל הדיון בהצעת החוק. אם נגזר על העובדים לתת משהו, קודם כל צריך לדבר איתנו. שנית, צריך לעשות את זה בצורה פרופורציונלית".
מההסתדרות נמסר בתגובה כי הם אלה שיזמו את ההצעה להחיל את הפחתת דמי ההבראה באופן דיפרנציאלי, אולם נתקלו בהתנגדות הצוותים המקצועיים של אגף השכר באוצר שטענו כי הדבר אינו ניתן לביצוע מסיבות משפטיות. עוד אמרו בהסתדרות כי הצעתם עדיין תקפה וכי הם יקבלו בברכה פתרון דיפרנציאלי שיהיה מקובל על שני הצדדים.