הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את מסלול עוקף עיני בנושא דמי ההבראה
37 ח"כים תמכו ו-18 מהם התנגדו להצעה, שמטרתה הפעלת לחץ על ארגוני העובדים במגזר הציבורי, שאינם מיוצגים על ידי ההסתדרות, להפחית את תשלום דמי ההבראה. החוק יחול גם על משרתי הקבע ועל עובדי הקבלן המועסקים במגזר הציבורי
מליאת הכנסת אישרה הערב (ב') בקריאה ראשונה את הצעת החוק, לפיה יופחתו מחצית מדמי ההבראה לעובדים במגזר הציבורי, בכל אחת מן השנים 2009-2010. כפי שנחשף הבוקר ב"כלכליסט", באוצר יזמו את הצעת החוק על מנת ליצור לחץ על ארגוני העובדים במגזר הציבורי, שאינם מיוצגים על ידי ההסתדרות, להפחית במחצית את תשלום דמי ההבראה לעובדיהם בשנתיים הקרובות.
בהצעת החוק תמכו 37 ח"כים מול 18 שהתנגדו לה.
עקב התנגדות חברי האופוזיציה להצעה, תקף שר האוצר, יובל שטייניץ, את יו"ר קדימה, ציפי לבני, ואמר: "ציפיתי מציפי לקצת בגרות ואחריות. כשם שהתעשיינים והמעסיקים משלבים ידיים עם העובדים, גם האופוזיציה יכולה לשלב ידיים עם הממשלה, אבל אין לכם שמץ של אחריות או ממלכתיות".
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה אתמול את תזכיר החוק, שהכין הממונה על השכר במשרד האוצר, אילן לוין. גם לאחר אישור הוועדה, החוק טעון אישור מהממשלה כולה. החיסכון התקציבי הישיר למדינה בגין הפחתת דמי ההבראה במגזר הציבורי מסתכם ב־1.2 מיליארד שקל.
ארגוני העובדים שאינם מיוצגים על ידי ההסתדרות ואיתם לא הצליח האוצר להגיע להסכמה בסוגיית דמי ההבראה, הם הסתדרות הרופאים, שני ארגוני המורים,
בהמשך לפרסום ב"כלכליסט", שלפיו בחברת החשמל כבר שולמו לעובדים 70% מדמי ההבראה טרם ההסכמה על עסקת החבילה וכן במקומות עבודה נוספים במגזר הציבורי, מבהירים באוצר במסגרת החוק כי "במקרים אלו לא ישולמו לעובד דמי הבראה בשנת 2010". עוד מבהירים באוצר כי לקיצוץ בדמי ההבראה לעובדים לא תהיה השפעה על הפרשותיהם לחיסכון פנסיוני, וכי הכספים שייחסכו מן המדינה לא יוחזרו לעובדים בהמשך. כמו כן, באוצר מבהירים כי החוק יחול גם על משרתי הקבע בצה"ל ואף על עובדי קבלן במגזר הציבורי.
בתוך כך מתחו אתמול עובדים במגזר הציבורי ביקורת על עסקת החבילה שרקם עיני עם הממשלה. לטענתם, הפחתת דמי ההבראה לעובדים באופן אחיד משמעה פגיעה גדולה דווקא בעובדים בעלי המשכורות הנמוכות, משום שגובה דמי ההבראה לעובד נקבעים לפי הוותק שלו במקום העבודה, ולא לפי רמת שכרו. לנוכח הביקורת מנסים בימים אלה באגף השכר באוצר להגיע להסכמה עם ההסתדרות בנוגע להפחתה דיפרנציאלית של דמי ההבראה לפי גובה שכר העובדים. מן ההסתדרות נמסר בתגובה לטענות: "החלופה לוותר על תוספות שכר ומרכיבים נוספים בשכר היתה גרועה בהרבה. ההסתדרות השיגה הישגים רבים במחיר מינימלי של רכיב אחד בשכר".
ד"ר יורם בלשר, יו"ר ההסתדרות הרפואית, אמר ל"כלכליסט": "אנו ארגון עובדים עצמאי וההסתדרות הכללית אינה מייצגת אותנו. אנחנו נמצאים כעת במשא ומתן עם האוצר בנושא. הגשנו כמה דרישות ואנחנו מחכים לתשובה".
מארגון המורים נמסר ל"כלכליסט": "באוצר לא כל כך ניסו להגיע איתנו להסכמות. היתה רק שיחה אחת עם הממונה על השכר, שאמר שאם לא נסכים הם יעבירו את זה בחקיקה".
לא ניתן להשיג את תגובתו של יו"ר הסתדרות המורים יוסי וסרמן.