מסתמן: קיצוץ רוחבי של 5%; המע"מ יעלה
כך נמסר ממשרד ראש הממשלה. מסתמן שתקציבי כל המשרדים יקוצצו בכ-5%, כ-2 מיליארד שקלים. תקציב הביטחון יקוצץ אף הוא בכמיליארד וחצי שקלים, אך ב-2010. המע"מ יעלה ב-1%
נראה שכל המשרדים - גם הביטחון - יישאו בנטל הקיצוץ בתקציב. הדיון המרתוני בממשלה על אישור התקציב וחוק ההסדרים נמשך לתוך הלילה ומסתמן שהמע"מ יעלה באחוז, ותקציבי כל המשרדים, ללא יוצא מהכלל, יקוצצו בכ-5%, כ-2 מיליארד שקלים. עם זאת, עדיין ישנם פערים ומחלוקות שנדונים בישיבה, ומחוצה לה.
תקציב הביטחון יקוצץ אף הוא, ב-2010, בכמיליארד וחצי שקלים, אך לא מבסיס התקציב, כך שבשנים הבאות הוא צפוי לחזור לגודלו טרם לקיצוצים, גם אם באופן הדרגתי. השנה תקבל מערכת הביטחון תוספת של מיליארד שקלים, לפי מתווה ברודט.
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר יובל שטייניץ, שר הביטחון אהוד ברק, יו"ר ההסתדרות עיני ויו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, שרגא ברוש נפגשו לאחר חצות בניסיון להגיע לעסקת חבילה במשק. עם זאת, נותרו עדיין מחלוקות עם כמה שרים בנודע לקיצוץ בתקציבי משרדיהם, בהם שר הפנים, אלי ישי ושר החינוך, גדעון סער.
פרופ' מנואל טרכטנברג, היו"ר היוצא של המועצה הכלכלית-חברתית המייעצת לראש הממשלה ציין כי תהליך אישור התקציב נעשה השנה בתנאים שהם כמעט חסרי תקדים. בעיקר תוך כדי גיבוש עסקת חבילה עם ההסתדרות והמעסיקים והדיונים שנערכים הלילה במקביל לדיוני הממשלה. הוא אמר את הדברים בתדרוך כתבים בעת שהממשלה יצאה להפסקה עד 1 אחר חצות, בדיון על התקציב וחוק ההסדרים.
טרכטנברג, העריך ש"לא יהיה מנוס מקיצוץ רוחב בתקציבי ההוצאות של משרדי הממשלה, בשיעור של 5% לפחות - כ-2 מיליארד שקל (ללא פגיעה בשכר; צ.ל.) כדי לעמוד במסגרת התקציב הדו-שנתי וביעד גירעון". עוד הדגיש טרכטנברג את סד הזמן שבו נאלצת הממשלה לאשר לראשונה תקציב דו-שנתי, תוך שבועות ספורים, במקום ההליך הקבוע של אישור תקציב שנתי שנמשך 3-4 חודשים.
גידול של 3% ב-2009 בלבד
טרכטנברג ציין שמסגרת הוצאה הכוללת של התקציב תגדל בכ-3% בשנה השוטפת בלבד, ואילו ב-2010 יוחזר הגידול החוקי של 1.7%. זאת בעקבות המודל שהציע בשבוע שעבר, בתמיכת נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, להגדיל השנה את תקרת ההוצאה ב-2.8% ובשנה הבאה ב-1.8%. יעד הגירעון יעמוד על 6% השנה ועל 5.5% בשנה הבאה - עקב הירידה הדרמטית בגביית המסים. הצעה להעלות את היעד השנה ל-6.5% כדי לאפשר גידול נוסף בהוצאה הכוללת - נדחתה.
טרכטנברג הדגיש כי לממשלה אין ברירה אלא לנקוט בצעדים דרסטיים של העלאת מסים או לעצור את התכנית להפחתת המסים כדי לעמוד ביעדי התקציב החדשים באילוצי המשבר הכלכלי. הצעתו להקפיא את יישום התכנית עד ל-2011 לא התקבלה. במקומה תתבקש הממשלה לאשר את חבילת הצעדים הבאים:
מס ערך מוסף יעלה ב-1% ל-16.5%. אין לפי שעה סיכום לגבי הצעת האוצר לחייב במע"מ פירות וירקות טריים שעד היום הם פטורים ממנו. לדברי טרכטנברג יש התנגדות רחבה בין שרי הממשלה להטלת המע"מ על התוצרת החקלאית.
תקרת ההכנסה החודשית לגביית דמי הביטוח הלאומי ודמי הבריאות תגדל עד 70-80 אלף שקל (או עד 8-10 פעמים של השכר הממוצע, וייקבעו שיעורי מס גבוהים על רכישת רכב יוקרתי ורכב שטח. שני הצעדים האלה אמורים להכניס כ-800 מיליון שקל בשנה.
מתווה הפחתת המס הישיר על יחידים ירד מ-46% ל-45% ב-2010 במקום ל-44%. לא תהיה פגיעה במתווה הפחתת מס החברות כפי שתוכנן, שתתחיל השנה.
במהלך היום התקיימו דיונים סוערים בעניין, והתפתח עימות מילולי בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי. כמו כן, בכיר במשרד ראש הממשלה אמר כי "הניסיון לצייר את כאילו רה"מ נכנע לעופר עיני הוא מעוות. רה"מ עצמו הצהיר שמניעת התרחבות האבטלה היא בראש סדר העדיפויות".