מכתב לראש הממשלה ולשר האוצר
מה צריכים לעשות ראש הממשלה ושר האוצר החדשים? רמז: רק לא לקצץ בתקציב
לכבוד: ראש הממשלה ושר האוצר.
ברכות על הרכבת הממשלה החדשה.
נתחיל במובן מאליו: לא ניתן לנהל מדיניות כלכלית ללא גיבוי מלא של ראש הממשלה, יהיה שר האוצר מי שיהיה. לכן, המכתב הזה ממוען אל שניכם. כעת, לגופו של עניין.
במציאות המשברית הנוכחית, דבקות
1. תנו למשרדי הממשלה יותר סמכויות, ובמקביל דירשו יותר אחריות. כמו כן, דירשו ממבקר המדינה לבקר גם מחדלים של האטה ואי עשייה, ביורוקרטיה של אי מתן אישורים בזמן ואי תשלום לספקים במועד.
2. תנו לערים ולרשויות המקומיות סמכויות רבות יותר, ובמקביל הטילו אחריות. ראש עיר שיחרוג מתקציבו מעל לסטייה סבירה, יפוטר. ראש עיר שיחרוג באופן ניכר יואשם בעבירה פלילית. הגדילו את רמת התיאגוד של הערים הסמוכות לצורכי תשתיות ותחבורה. אין סיבה לסבול מחוסר תכנון אזורי בגלל חלוקה מלאכותית לערים קטנות.
3. אל תוותרו על התשתיות בגלל שיקולים קצרי טווח. תוכניות ההתפלה הוקפאו בגלל שנה גשומה אחת, וכעת היכן אנו עומדים? השקיעו בתשתיות והגדילו את כושר הייצור של המשק, גם במחיר הרחבת הגירעון.
4. השתמשו יותר בערבויות מדינה. מחירן נמוך מכל הוצאה תקציבית חלופית. כל יום שפרויקט הרכבת הקלה בתל אביב מתעכב בגלל סוגיית ערבויות, עולה לנו ביוקר. רשתו את הארץ בקווי רכבת שיוקמו על ידי יזמים פרטיים ותנו להם ערבויות מדינה.
5. תנו ליצרני חשמל פרטיים ולמתפילי מים ערבויות מדינה - שרק יתחילו לייצר.
6. סבסדו יצרני חשמל מאנרגיות חלופיות: הנחות העבודה אינן מעריכות נכון את עלויות הזיהום, את עליית מחירי הדלק הצפויה בעתיד ואת העלות המדינית של התלות בייבוא דלק. סבסוד אנרגיות חלופיות יהיה השקעה מצוינת למשק.
7. הוסיפו תקציב למשטרת ישראל, בצד תוכנית למיגור הפשע ולהגדלת הביטחון האזרחי. גם זו השקעה נושאת תשואה. העלויות של הטיפול בפצועים, נזקי הרכוש והטראומות - מהוות נטל כבד.
8. דירשו מכל אזרח לפחות שנה אחת של שירות לאומי - ותגמלו את אלה שמשרתים שלוש שנים. הבסיס למשק בריא הוא שוויון הזדמנויות. כאשר חצי מכל מחזור אינם מתגייסים, הנטל היחסי על האחרים כפול. גם מי שאינו רוצה לשרת בצבא, יכול לעבוד כסניטר בבית חולים. על עודף השירות שלמו מחיר מלא ובכך תהיה הקצאה נכונה של מקורות.
אינכם חייבים להעביר את כל המשכורת, די במחציתה. את המחצית השנייה ניתן לחסוך עבורם, כדי שתשמש לרכישת בית, עסק או השכלה. באשר לאלה שיתנגדו לשירות בסיסי של שנה - הגיע הזמן להפעיל את שלטון חוק באופן שוויוני.
9. האריכו את יום הלימודים ובצעו השקעות בתשתית בבתי הספר - יותר חדרי עיון ומנוחה, חדרי אוכל, חדרי מחשבים וכוח אדם מתאים. בתוכנית רב שנתית, השקעה זו תחזיר את עצמה. יותר אמהות ייצאו לעבודה, הפריון במשק יעלה ויותר ילדים יקבלו תנאים הולמים להתפתחותם. המשמעות בעתיד: פחות ילדים שידרדרו לפשע, פחות עובדים סוציאלים הכורעים תחת עומס משימותיהם ופחות משפחות לא מתפקדות. אל תגדילו את קצבאות הילדים, אלו קצבאות הורים. ההשקעות בתשתיות בתי הספר ובארוחות נותנות מענה לילדים עצמם.
10. הגדילו את תקציב ההסברה של ישראל בעולם פי עשרים לפחות. לא ייתכן שתקציב זה יהיה נמוך מתקציב ההשקה של יוגורט. העבירו את התקציב למשרדי פרסום מקומיים, בכל מדינה. השקעה זו תיתן תשואה חיובית נאה.
11. אל תאמינו לאלה האומרים לכם שהתוכנית הזאת עולה ביוקר. עלות בכלכלה, להזכירכם, היא עלות אלטרנטיבית. העלות האלטרנטיבית של אי בניית מתקני התפלה, של אי פיתוח אנרגיות חלופיות, אי מתן פתרון הולם לילדים, משטרה חלשה, העדר תחבורה ציבורית הולמת - היא מאוד גבוהה.
נצלו את רמת הביקושים הנמוכה במשק בשל המיתון, המאפשר לבצע את העבודות האלה בזול במונחי אינפלציה. בצעו את ההשקעות האלה - ועקומת התמורה של המשק תתרחב. ביפן אין אינפלציה כבר שנים ורמת החוב הלאומי גבוהה עשרות מונים מכל מדינה מפותחת אחרת. יגאל הורוביץ, אחד משרי האוצר הכושלים, ניסה "להוריד אותנו מהגג" על ידי הקטנת הביקושים. לאחר שנה בתפקידו, מה שירד היה ההיצע, והאינפלציה עלתה מ- 111% ל-133%.
12. אל תקשיבו למדברים נגד ההפרטה. בצעו את מרבית הצעדים האמורים באמצעות המגזר הפרטי. זיכרו: הממשלה צריכה להחליט, אבל המגזר הפרטי יודע לבצע. תנו לפרטיים לייצר חשמל, להתפיל מים, לסלול כבישים ולתחזק בתי ספר. דאגו רק להקטין את הסיכונים שלהם, וקיבעו כמה ואיך.
אם תעשו את הדברים האלה, כולנו נאמר לכם בעוד ארבע שנים תודה.
הכותב הוא מנכ"ל תבור כלכלה ופיננסים ודיבידנד השקעות