פרופ' מנחם מגידור, בעקבות איומי ההשבתה באקדמיה: "האוצר מזלזל בהשכלה הגבוהה"
ראש ועד האוניברסיטאות, מאיים להוריד את השאלטר - שבוע לפני פתיחת שנת הלימודים. "אם יש כסף לקצבאות ולהבטחות קואליציוניות, אמור להיות כסף גם לאוניברסיטאות". ראיון "כלכליסט"
"אנו דורשים תוספת של 480 מיליון שקל לתקציב האוניברסיטאות. זה המינימום שבמינימום. אם האוצר לא ייתן לנו את הסכום הזה לא נפתח את שנת הלימודים", כך מאיים פרופ' מנחם מגידור, יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות ונשיא האוניברסיטה העברית.
ראשי האוניברסיטאות מנופפים במסקנות ועדת שוחט, שקבעה שלמערכת ההשכלה הגבוהה דרושים 2.4 מיליארד שקל, שמתוכם כ־1.5 מיליארד מתקציב המדינה. מגידור אינו מוכן שהעברת הכספים תהיה מותנית בהעלאת שכר הלימוד. "קביעת גובה שכר הלימוד היא הכרעה פוליטית שאנחנו לא מהווים בה צד. מאבקי הכוח בין הפוליטיקאים מחסלים את האוניברסיטה והסטודנטים. המערכת הזו יותר מדי חשובה מכדי שתהיה בת ערובה למריבות האלה".
"הממשלה צריכה להיות מעוניינת שתהיה למדינת ישראל מערכת השכלה גבוהה שיכולה לקיים מחקר והוראה כמו שצריך. ההרגשה האישית שלי היא שלאט לאט פשוט חונקים את ההשכלה הגבוהה. כואב לי לא לפתוח את שנת הלימודים, וזה מלווה בחשש, אבל פשוט אין לנו ברירה".
ההצהרות המיליטנטיות האלה הן חלק מהתסריט המוכר של איומי השביתה, שהפכו לנוף המוכר של פתיחת שנה אקדמית. ראשי האוניברסיטאות מתכוונים לערוך היום מסע מחאה מתל אביב ועד לכנסת, בשיתוף הסטודנטים. הפגנה נוספת מתוכננת ליום רביעי ותיערך מול משרד האוצר. במקביל צפוי הבוקר להתחדש המו"מ בין פקידי האוצר לוועדה לתכנון ולתקצוב האוניברסיטאות, לאחר שבשלושת השבועות האחרונים לא התקיימו ביניהם מגעים.
מגידור. ירידה של 100 מיליון שקל בהוצאות השכר ב-8 שנים צילום: שלום בר טל
פסימי ביחס למו"מ
מגידור נשמע פסימי ביחס למו"מ מול האוצר, אך טוען שתקדים העבר הוכיח שניתן לפרוץ את התקציב. "יש פערים של מאות מיליונים בין מה שהאוצר מציע למה שאנו רואים כמינימום. בלי תוספת של 480 מיליון שקל - חמישית מתוספת התקציב שוועדת שוחט קבעה - לא נוכל לרכוש ספרים לסגל ולסטודנטים, לא נוכל לגייס מתרגלים חדשים, לפתור את בעיית העומס בכיתות ולהחזיר קורסים שבוטלו. האוצר יטען שאינו יכול לשבור את מסגרת התקציב, אבל ראינו שכשמגיעים למו"מ קואליציוני - מסגרת התקציב כבר לא קדושה כל כך. אם יש כסף לקצבאות ולהבטחות קואליציוניות, אז אמור להיות כסף גם לאוניברסיטאות. אני מקווה שבאוצר יבינו שאי אפשר להמשיך לזלזל בהשכלה הגבוהה".
"מאז שנת 2000", אומר מגידור, "קוצצו תקציבי האוניברסיטאות ב־25%. עלויות השכר של האוניברסיטה העברית ירדו בתקופה זו ב־100 מיליון שקל. אני לא מכיר משרד ממשלתי שהוצאות השכר שלו ירדו בצורה כזו. זה לא התייעלות נורמלית, זה מהלך שהוריד את האיכות". באוצר טוענים שהשתתפות המדינה באקדמיה היא ברמה מהגבוהות בעולם.
שביתה בצל המשבר העולמי
המשבר הכלכלי העולמי לא פסח על האוניברסיטאות: ההכנסות מתרומות ברחבי העולם צנחו, וגם הקרנות שבהן האוניברסיטה מושקעת ספגו ירידות. "אנחנו מתחילים להרגיש את השפעות המשבר", מודה מגידור. "זה כמובן לא אשמת המדינה, אבל זה לוחץ עלינו ומחריף את מצבנו הכספי. הרבה יותר קשה היום לגייס תרומות, אפילו אנשים שלא נפגעו מאוד מהמשבר מהססים להתחייב לתת. גם הירידה בדולר פגעה מאוד בכספי התרומות שהתקבלו. עוד אין לנו מספרים סופיים כי השנה הכספית שלנו טרם הסתיימה, אבל ברור לגמרי שיהיה הפסד של עשרות מיליוני שקלים".
מגידור טוען שהמצב הכלכלי הקשה מדרדר את רמת ההוראה והמחקר: "קיצצנו בתקנים: מ־1,200 אנשי סגל אקדמי באוניברסיטה העברית ל־950 כיום. ההשלכה המיידית היא שבכיתת תרגול יש 60–70 תלמידים במקום 30. אין זמן לבדוק באופן יסודי תרגילים, ואין כסף לחדש ציוד ולבנות מעבדות. בסופו של דבר זה יתפוצץ לנו בפרצוף. נאלצנו להוריד את רמת המוסד, כך שערכו של התואר שמוענק כיום נמוך מבעבר".
מגידור טוען שקיבל לאחרונה פניות מראשי המשק שמוטרדים מהמצב, בהם דב לאוטמן, זהר זיסאפל ובכירים במערכת הביטחון. "כולם מוטרדים כי הם מבינים שחינוך, השכלה, טכנולוגיה ומדע הם חלק מהחוסן הלאומי שלנו".
"האוצר מזלזל בהשכלה הגבוהה"
האוצר: תומך בוועדת שוחט
תגובת האוצר: "גם השנה הצענו לתת תוספת תק ציב משמעותית למערכת ההשכלה הגבוהה, אך ראשי האוניברסיטאות בחרו להרחיב את דרישותיהם ולקדם את העלאת שכרם של המרצים הבכירים במקום להתכנס ולהגיע להסכמה ריאלית במציאות הנוכחית. האוצר היה הגורם היחיד שתמך ביישום המלצות דו"ח שוחט. משרד האוצר אינו רואה כל צורך בשביתה, וראוי שייעשה מאמץ משותף לקידום המו"מ להבטיח את פתיחת שנת הלימודים".