$
סטארט-אפים והון סיכון

צעיר ישראלי עם מנוע חיפוש מהפכני: "עושה מה שגוגל לא יכולה"

בגיל 19 וללא השכלה אקדמית הקים דניאל גרוס את גרפלין, מנוע חיפוש שמציג מידע אישי מהרשת. אחרי שגייס 4.5 מיליון דולר, הוא מסביר את היתרון שלו על גוגל: "הם לא יכולים לקבל מידע ממתחרים כמו פייסבוק"

אסף גלעד 11:4817.03.11

דניאל גרוס, רק בן 19, בוגר הישיבה התיכונית חורב משכונת קטמון, לא תיכנן לעמוד בראש אחת החברות החמות כיום בעמק הסיליקון, Greplin, שפיתחה מנוע חיפוש מהפכני לחשבונות האישיים על הרשת.

 

כאשר שלח לפני כשנתיים בקשה להתקבל לתוכנית היזמים היוקרתית Y Combinator שבעמק הסיליקון, הוא תיאר לעצמו שיעבור קורס מזורז של שלושה חודשים, חוויה של פעם בחיים עבור בחור צעיר לפני הגיוס לצה"ל.

 

אלא שהחיים גלגלו אותו למקום אחר: גרוס, תלמיד לשעבר במכינה הקדם-צבאית עלי, מצא את עצמו כיזם צעיר ומבטיח. "לא האמנתי שיקבלו אותי לתוכנית", הוא מספר בראיון ל"כלכליסט". "גם אחרי שהתקבלתי לא האמנתי שאשאר כאן. רק אחרי שגייסתי כסף לגרפלין הבנתי שהתחייבתי למשהו משמעותי יותר".

 

גרוס השיק את גרפלין לציבור הרחב בחודש שעבר (ב"כלכליסט" כבר הספקנו לבדוק את השירות). מאז הוא הספיק לגייס 4.5 מיליון דולר מסקויה - קרן ההון סיכון הגדולה בעולם, שהיתה בין המשקיעות הראשונות באפל, יאהו וגוגל - וגם מבכירי עמק הסיליקון, בהם פול בוקהייט, מי שייסד את שירות ג'ימייל, וסמנכ"ל המכירות בפייסבוק בראד טיילור. אל רשימת המשקיעים המכובדת הצטרף גם רון קונאווי, אושיה עמק-סיליקונית שמרבית השקעותיו, בהן פייסבוק, טוויטר וזאפוס, הפכו למכרה זהב.

 

גרוס מתגורר בסן פרנסיסקו בדירה צנועה ברחוב סואן. את הראיון הוא התעקש לקיים בעברית ("לא דיברתי עברית כבר חודש", הוא אומר), הוא מגלה כי הוא מתגעגע לימי שישי בירושלים, וחולם ללמוד בטכניון או באוניברסיטה העברית. אבל נכון לעכשיו, גרוס נמצא בעמק הסיליקון כדי לקחת את גרפלין הלאה, לא משנה כמה זמן זה ייקח.

 

דניאל גרוס. "לא האמנתי שאשאר בעמק הסיליקון" דניאל גרוס. "לא האמנתי שאשאר בעמק הסיליקון" צילום: Haegwan Kim

 

לעמק הסיליקון עם מזוודה

 

גרוס בכלל לא התכוון להמציא את גרפלין. "הגעתי לקליפורניה לפני מעט יותר משנה בלי כלום, רק עם מזוודה", הוא מספר. היזם הצעיר נחת היישר אל תוך Y Combinator, תוכנית היזמים היוקרתית בפאלו אלטו שבעמק הסיליקון, שכבר הוציאה כמה חברות בעלות שם. החברה שהקים גרוס במסגרת התוכנית לא שרדה לאורך זמן והוא מצא את עצמו מיואש.

 

"באמצע התוכנית החליט השותף שלי מישראל לחזור לארץ ואני נותרתי תקוע לבד. הרעיון שפיתחתי - אתר שמאפשר להפוך כל אובייקט בו למעין פרסומת המובילה לרכישה באמזון - לא התקבל על ידי אמזון, שברגע האחרון שינתה את כל הכללים שלפיהם עבדנו, והפכו את הרעיון שלנו לחסר תועלת. יומיים לפני אירוע הצגת המיזם בפני בכירי עמק הסיליקון, האירוע החשוב ביותר בקורס המסכם את כל הפעילות בחממה ומסייע באיתור משקיעים, נשארתי בלי מיזם, ללא רעיון או חברה לעמוד מאחוריה".

 

48 שעות לפני הצגת הרעיון החליט גרוס לגשת לביתו של פול גראהם, מייסד Y Combinator, עם רשימה של רעיונות. "ישבנו ועברנו על הרעיונות", הוא מספר. "גראהם אהב אותם, אבל הוא הרגיש שהם לא עניינו אותי כל כך. 'אלה לא רעיונות שאתה רוצה', הוא אמר לי. 'כדי להצליח, חשוב על מוצר שאתה עשוי להיות אחד המשתמשים הכבדים בו, כי בסוף תצטרך לקבל את ההחלטות החשובות ביותר לגביו, ואיך תרגיש אם יקבל אותן מישהו שלא ממש משתמש בו?'".

 

"שאלתי את עצמי: איזו בעיה אני יכול לפתור לעצמי?", ממשיך גרוס. "הרי למצוא את כל מה שקיים ברשת אני יכול בעזרת גוגל, אבל לעשות סדר בכל החשבונות האישיים שלי קשה לי יותר". הוא הסתגר בביתו ויצא ממנו לאחר 48 שעות, עם מצגת ואב-טיפוס ראשוני של המוצר שכיום נקרא Greplin: מנוע חיפוש שמאפשר שיטוט בין החשבונות האישיים של המשתמש. "להפתעתי לא זרקו עליי עגבניות", הוא אומר. "הרי מה שעבדתי עליו קודם כמעט הצליח ואז נכשל, ואילו עכשיו אני מציג מוצר בסיסי למדי והקהל די מתלהב ממנו. לא חשבתי שייצא מזה משהו".

 

"לא כיף לעבוד לבד"

 

גרוס הגיע לישראל מארה"ב בגיל צעיר וגדל והתחנך בירושלים, לאם עיתונאית ואב המלמד מדעי המחשב בבתי ספר. "החיבה שלי למחשבים התחילה בגיל 8 או 9, ועם הזמן העמקתי יותר ככל שהתקדמתי. בתיכון הרחבתי את הבגרות במדעי המחשב כמה שרק אפשר".

 

תוכנית Y Combinator חשפה אותו לעמק הסיליקון, והשאר היסטוריה. "הם נותנים לך חופש מוחלט, משהו שכילד לא ממש היה לי, ואפילו נותנים לך קצת כסף בשביל זה. זה מביא אותך למקומות מעניינים ולמצבים בלתי צפויים. את סקויה פגשתי בתוכנית, וגם את מארק צוקרברג ואת בכירי אמזון פגשתי שם".

 

את גרפלין הקים לבדו. "לא כיף לעבוד על סטארט-אפ לבד", הוא מעיד. "יש המון עליות וירידות ואתה יכול לעשות זאת לבדך, אבל גם טוב שעומד לצדך מישהו שמעורב לא פחות ממך. עם כל הכבוד לי ולגיל שלי, אין לי שום ידע פורמלי במדעי המחשב".

 

"לבנות מנוע חיפוש הוא אחד הדברים המורכבים ביותר וזה דורש ידע רב בהצפנה. כשאתה מפתח מוצר כל כך אתגרי כמו מנוע חיפוש אתה צריך לגרום לו לא רק לעבוד, אלא גם לעבוד מהר. אז חיפשתי שותף, חיפוש שארך זמן רב. הבעיה היתה למצוא שילוב נדיר של אדם טכני שיכול לפתח מוצר, וכזה שאתה גם יכול להיות איתו 20 שעות ביום".

 

שבוע לאחר מכן קיבל גרוס מכתב מאנשי Y Combinator, שרצו להפגיש אותו עם רובי ווטרס - יזם סדרתי שמכר את Zenter לגוגל חודשיים לאחר שהקים אותה, גאון שסיים את תואר הדוקטורט במדעי המחשב בגיל 20. "שנינו אהבנו את הרעיון, וכל אחד ויתר על משהו", אומר גרוס. "ווטרס עזב את גוגל, ואני עזבתי את פאלו אלטו לסן פרנסיסקו".

 

גרפלין. "להפתעתי לא זרקו עלי עגבניות" גרפלין. "להפתעתי לא זרקו עלי עגבניות" צילום מסך: Greplin.com

 

החיים קלים יותר

 

גרפלין מנסה לפתור בעיה כאובה שרבים מאיתנו סובלים ממנה מדי יום - איך לעשות סדר במידע האישי שלנו, שפרוס על פני חשבונות רבים: חשבון הדוא"ל, היומן המקוון, החשבונות בפייסבוק, טוויטר ו-LinkedIn ושירותים כמו Dropbox או Salesforce. גרפלין מפתחת מנוע חיפוש שיוכל לבצע חיפוש מילולי בחשבונות הללו ולארגן את המידע באופן מסודר יותר. כך, חיפוש המילים "'מסיבה ביום ד"' יוכל לאחזר מידע מלוח השנה של גוגל או לוח האירועים של פייסבוק.

 

"נגענו בנקודה שאנשים מרגישים בה כאב. גוגל היא חברה ותיקה וחיפוש זה אחד התחומים הוותיקים, והם עדיין עובדים עליו ועל איך לנהל את האינטרנט. אלה בעיות שגם אנחנו מתמודדים איתן, ואין נקודה קרובה לעין שבה תוכל להכריז - זהו, פתרתי את הבעיה. אחד הדברים שמלהיבים אותי במוצר הוא שאנשים מתלהבים, כי הם מבינים שיש דרך טובה יותר לעבוד. אנשים אומרים לי, 'עכשיו החיים שלי קלים יותר'".

 

מה תעשה אם גוגל יפתחו מוצר מתחרה ויאכלו אתכם ללא מלח?

"אנשים חושבים שאנחנו מתחרים בגוגל, אבל זה די לא נכון. הבעיה המרכזית היא שהם לא מצליחים לקבל מידע חיצוני: הם מתחרים בפייסבוק, אז אין להם אפשרות לשתף מידע. הם מתחרים גם באפל ובמיקרוסופט, ובין כל החברות האלה יש פוליטיקה פנימית, ואם תרצה גם קצת שנאה".

 

"אם ההפרש בינינו לבינם היה טכני בלבד זו היתה סיבה לדאגה, אבל הפער לא מסתכם רק בזה. יש לנו אתגרים טכנולוגיים רבים: בכל פעם שמישהו נרשם לשירות אנחנו צריכים לרשום את כל הקבצים שלו, וזו משימה שדורשת נפח גבוה של אחסון. בנוסף אנחנו מייצרים מנוע חיפוש שצריך להתאים לשפות שונות ולקהילות שונות בעולם, זו משימה מורכבת למדי".

  

 

מה מודל ההכנסות שלכם?

"אנחנו נותנים לך לחפש מידע אישי כמו טוויטר, פייסבוק או ג'ימייל בלי לשלם, אבל יש שירותים ספציפיים שהם למשתמשים כבדים ועסקיים יותר, ושם אנו דורשים כסף. יש לנו הכנסות, אך לא אוכל לפרט כמה ולא אוכל לומר האם אנו רווחיים או לא".

 

יש חיפוש שלא תאפשרו לבצע? מה מדיניות הפרטיות?

"תוכל לחפש מה שתרצה, כי מנוע החיפוש והמידע הם שלך. אתה תמיד יכול למחוק את השירותים שמהם בנינו את החיפוש בשבילך. אנחנו מבטיחים להסיר את התכנים תוך 10 עד 15 דקות, וזה אתגר טכנולוגי גדול. אנחנו לא מוכרים מידע של אף אחד וגם לא נעשה את זה. אתה לא ממש מעלה את הקבצים אל השרת שלנו, אנחנו רק יוצרים אינדקס של המידע בשירותים אחרים".

 

זה ייגמר באקזיט לגוגל או הנפקה?

"לא הייתי רוצה למכור לגוגל. אני מקווה מאוד לבצע הנפקה בנאסד"ק, אולי בעוד כמה שנים".

 

"בדרך כלל אני האדם הכי צעיר בחדר"

 

אתה מתגעגע לארץ?

"ישראל היא מקום מדהים. אני מתגעגע במיוחד ליום שישי, אין כאן הרגשה דומה. התחושה פה של סוף שבוע היא הרבה יותר תעשייתית. אנשים עובדים עד הרגע שהם יכולים, עוצרים ליום-יומיים ואז חוזרים לעבודה. אני לא יכול לומר שיש לי תוכניות קונקרטיות לחזור לארץ בחודשים הקרובים".

 

אתה חושב ללמוד בהרווארד, ייל או סטנפורד?

"למה אתה לא מזכיר את האוניברסיטה העברית או את הטכניון? אני לא חושב שתכננתי את מסלול הלימודים שלי".

 

איך זה להיות ילד בעמק הסיליקון?

"זה מעניין. יש הרבה אנשים שאפשר ללמוד מהם הרבה, וזה מה שאני מנסה לעשות רוב הזמן. הגיל לא ממש משחק תפקיד: יש חבר'ה שעושים את Y Combinator בגילאי 40-30. מה שחשוב הוא אם אתה מסוגל לבצע את המשימות שקבעת לעצמך".

 

מה אתה עושה בזמנך הפנוי?

"רוב הזמן אני במשרד, מתכנת. לא ממש יצא לי ללכת למסיבות או לחברים בזמן האחרון. אני מרגיש שבגלל שאני צעיר טרם הוכחתי את עצמי ולכן לא ממש משתדל ללכת בערב למסיבות וקוקטיילים".

 

מקובל לייסד חברה בגיל 19?

"אין לי מושג. בדרך כלל אני האדם הכי צעיר בחדר, אבל לא בהפרש גדול. בדרך כלל אמצא שם גם אנשים מבוגרים ממני אבל לא בהרבה, בגילאי 20 או 21".

 

עמק הסיליקון זה המקום שצריך להיות בו?

"אם תסתכל על סטארט-אפים ביחס למספר תושבים אז דווקא ישראל היא מקום מוביל, ואם לא כאן אז ישראל, בהחלט. אני רואה אותי עובד בשמחה עם סטארט-אפים ישראליים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x