ראיון כלכליסט
"העבודה מהבית תמחק הישגי נשים ותיקח אותן לאחור"
תמר רפפורט-דגים, סמנכ"לית הכספים והתפעול באמדוקס העולמית מזהירה שדפוסי העבודה שיצרה הקורונה יפגעו בעיקר בנשים, מצדיקה את המעבר לקמפוס חדש ולא מתחרטת שהגיעה לעבודה עשרה ימים אחרי לידה. “באמדוקס אני מזמן לא האשה היחידה בחדר"
את מנהלת הכספים והתפעול הראשית באמדוקס העולמית ומתראיינת לראשונה אחרי 16 שנים בחברה. למה רק עכשיו?
"הייתי כל כך חרדה לפרטיות שלי ובסופו של דבר הבנתי שאני חוטאת למטרה. שאני צריכה להיות שם, פחות נחבאת אל הכלים. אחת המטרות שהצבנו לעצמנו היא שיותר נשים ייצגו את אמדוקס בכנסים מקצועיים בעולם. לא מזמן היה כנס נקסט חדשנות, אז שרית אסף, מנהלת הארכיטוקטורה הטכנולוגית שלנו גם התראיינה לראשונה. מנכ”ל אמדוקס שוקי שפר לא מפספס הזדמנות לקדם נשים ונוהג לומר ללקוחות: ‘אתם לקוח חשוב - אז אני שם מולכם מנהלת אשה".
- חברת הסייבר איידנטיק גייסה 47 מיליון דולר מאמדוקס וסוני
- "חברות יצטרכו ללמוד כיצד לתת לעובדים שלהם את היכולת לעבוד מהבית"
- מתחיל מחדש: אבי נאור, מייסד אמדוקס, הקים סטארט-אפ חדש בגיל 70
מתי התחלת לחשוב שבתחום של מנהלות בכירות יש בעיה? כי נדמה שהמסלול שלך לקידום היה חלק.
"אני אדם מוטה דאטה. כשמראים לך מידע מול העיניים, את לא יכולה להגיד ‘אין בעיה’. אם רק 20% מסמנכ”לי הכספים בחברות הגדולות בארה”ב הם נשים, ושיעור המנכ”ליות הוא רק 7%, אי אפשר להתכחש לזה. אני פוגשת את זה גם דרך הבנות שלי ונשים שמספרות לי. אני דוגלת בכך שאם יש שני מועמדים לתפקיד באותם כישורים ומיומנויות — קחו את האישה. אבל אני לא תומכת במכסות לנשים שבכל מחיר צריך לעמוד בהן. זה יוצר תחושה שמישהי קיבלה את התפקיד לא בצדק".
מה אמדוקס עושה כדי לשפר את המצב?
"יש לנו פורטל נתונים שמראה בכל רגע מה שיעור הנשים מכלל העובדים בכל חתך אפשרי: על פי חטיבות, דרגי ניהולי ועוד. בנוסף בכל תהליך גיוס אנחנו מציגים למנהלים שיקוף של החלטות שלהם בנושאים כמו העלאות שכר, בונוסים, החלטה על קבלת אופציות ומניות וקידום על פי חתך מגדרי — ותתפלאי כמה זה משפיע. הם יודעים שאנחנו כהנהלה מסתכלים על זה. אין הנחיה אבל אם מתגלה הטיה מגדרית הם נדרשים לתת הסברים למנהל משאבי אנוש שלהם. אנחנו עושים מאות סדנאות על הטיה בלתי מודעת. ואם בין קורות החיים של מועמדים לתפקיד אין מספיק נשים, זה עשוי להיות מאוחר מדי. כאן צריך להתערב ברגע האמת, אחרת את מפספסת את ההזדמנות לייצר שינוי. נשים לפעמים צריכות טיפה דחיפה".
מה את עושה בקשר לזה באופן אישי?
"הרבה פעמים אני יושבת מול גברים וצריכה להסביר להם למה הם לא בשלים עדיין לתפקיד הבא, והרבה פעמים אני יושבת עם נשים וצריכה לומר להן: ‘תגישי מועמדות, בטח שאת ראויה’, וזה מצליח. 43% מכוח האדם באמדוקס מנוהל על ידי מנהלות בכירות. זה לא טריואלי".
כלומר את כבר לא האישה היחידה בחדר?
"באמדוקס אני לא מרגישה ככה. החוויה הזאת מורגשת לצערי מחוץ לאמדוקס, בפגישות עם משקיעים שלנו, ומוסדות פיננסים ענקיים בעולם. זה מקום מאוד גברי. ולצערי גם בכנסים מקצועיים של סמנכ”לי כספים בעולם. ב־2020 רק כ־7% מהמנכ”ליות מחברות פורצ'ן 500 (החברות האמריקאיות הגדולות) בארה"ב היו נשים".
כמה נשים יושבות בדירקטוריון אמדוקס?
“בבורד יש כרגע אשה אחת, אחרת פרשה, ובקרוב תמונה במקומה חברת דירקטוריון חדשה".
כל כך מעט?
"צריך יותר, אני לא חושבת שזה הסוף”.
מה ירתיח אותך במסלול הקידום של הבנות שלך?
"בן זוג שלא מפרגן ותומך בבחירות המקצועיות שלהן. מכיוון שהן גדלו בבית עם סיטואציה כל כך שונה, קשה לי להאמין שיקבלו מצב כזה. המוטו הוא: אל תתנו לציפיות של הסביבה לנהל אתכן".
עליך הסביבה הביטה בעין עקומה?
"כשבאתי לפגישה ראשונה עם הגננת של הבת שלי היא אמרה: ‘או, סוף סוף רואים אותך. יש אמא". אמרתי לה: 'את לא זוכרת שבעלי היה פה?' כשרק האבא מגיע לפגישות בגן זה נתפס כבעייתי. בהתחלה זה חץ בלב, כי זה יושב על מקום שרומז 'את לא אמא מספיק טובה'.
"גם באמדוקס הביטו עלי מוזר כשהגעתי לכנס עשרה ימים אחרי לידה. הבת שלי היתה במנשא, לי היה נוח, לה היה נוח, נהניתי לצאת מהבית, חוויה נהדרת, אבל ראיתי שאנשים הרימו גבה. אנשים חשבו ‘איזה משוגעת, למה היא גוררת את התינוקת החוצה מהבית?’".
מזכיר את מריסה מאייר, שוויתרה על חופשת לידה כמנכ"לית יאהו וחטפה.
"אני מבינה שיש פה עניין של דוגמה אישית, ואם היא מייצרת ציפייה דומה מאחרות - זו בעיה. אבל צריך לעשות הבחנה בין מה נכון לה ומה נכון לאחרות. החקיקה היום מונעת מאישה לעבוד אחרי לידה מחשש לניצול. אבל אם אני בתפקיד משמעותי, ורוצה לעבוד - אני גם לא יכולה. למה שישללו ממני את זכות הבחירה? אני יכולה לומר שאם לא הייתי יכולה להעסיק את עצמי מנטלית בחופשת הלידה הייתי מתחרפנת".
“המשקיעים שלנו מרוצים”
חברת סולראדג' שמפתחת מערכת סולארית ביתית בת 12, אמדוקס בת 36; אבל לסולראדג’ יש רווח נקי של חצי מליארד דולר בשנה ואתם עם חצי מיליארד דולר בשנה. ולמרות זאת שווי השוק של אמדוקס קרוב ל־10.2 מליארד דולר ושל סולראדג’ יותר מ־15 מליארד דולר. ברור מי נתפסת כצומחת ומי כעומדת במקום.
"נקודת ההתייחסות זה לא למי יש שווי שוק הכי גדול, אלא איך בונים חברה מצליחה למשך חיים של עשרות שנים קדימה. לשמחתי, או לצערי, ראיתי מספיק הערכות שווי בחיי באמבלייז. היינו בשווי 4 מליארד דולר על גב החלום לווידאו במובייל ואז התפוצצה הבועה. כשחברה נסחרת במכפילים של חברת חלום, התנודתיות יכולה להיות מטורפת. סולראדג' נסחרים על מכפיל ציפיות מאוד גבוה לעתיד. המניה של אמדוקס עלתה השנה ב־%35, המשקיעים שלנו מרוצים ואני חושבת שיש לנו פוטנציאל לעלות אפילו יותר".
רכשתם קמפוס חדש בעלות של 350 מליון שקל (קרקע ובנייה) ברעננה, ואז הקורונה הגיעה. לא חששת לגעת בקרקע "המקוללת" שהבריחה בעבר את טבע וקומברס?
"אני לא מאמינה באמונות טפלות. לא מצאנו שטחים בגודל שרצינו, ובעודנו מתלבטים נוצרה ההזדמנות הזאת עם טבע, בעלת הקרקע, שהחליטה לצאת מהפרויקט. ראינו שיש כדאיות כלכלית ברורה במהלך הזה, השתכנעתי שזה תהליך נכון לחברה, כלכלית ומבחינות נוספות. אז על אף הקורונה אני חושבת שזו החלטה נכונה, כי היא לעשורים, לא לכמה שנים. מראש חשבנו על אפשרות של שכירות משנה לאחרים לפי הצורך".
“הקמפוס החדש לא יהיה פיל לבן”
אז אתם תקועים עם קמפוס ענק ויקר שהמעבר אליו מתוכנן ל־2022, כשהעולם עובר לעבודה היברדית.
"עוד לפני הקורונה העברנו עובדים ליום עבודה בשבוע מהבית, אז אני לא מרגישה שנתקענו עם הקמפוס הזה. אנחנו עכשיו בחשיבה ודיוק המודל. תהיה שכירות משנה ובשטחים שאליהם ניכנס אנו בוחנים מה צריכים להיות דפוסי הישיבה? אם עובדים שלא מגיעים כל יום למשרד זקוקים כל אחד למקום ישיבה קבוע? זה לא יהיה פיל לבן. מתום הסגר כבר 20% מהעובדים מגיעים. את רואה את הצמא החברתי. אנשים רוצים היום באינטראקציה, אבל עם גמישות".
מתי תצהירו על מדיניות הפוסט קורונה שלכם? ולמה לא להשאיר את ההחלטה על מספר ימי העבודה במשרד בידי העובדים?
"זה לא יהיה וולנטרי לגמרי אבל תהיה גמישות. סביבת עבודה פיזית יוצרת יכולות שקשה לשחזר מרחוק. אנחנו בודקים מה עושות חברות אחרות. המודל של חברת לייבפרסון, שהעבירה את כולם לעבודה לצמיתות מהבית, לא יקרה פה. איך את מחברת רגשית אנשים לחברה כשהם יושבים מרחוק? מה החיבור הרגשי? תמונה של הבוס על המסך? ומה עם לשאול ‘למה הבן שלך התחפש’ במסדרון? גם הדינמיקה של עבודת צוות לטווח הארוך יכולה להפגע, וכמובן עבודה מרחוק יכולה לפגוע בשילוב האישה בכח העבודה".
למה?
"כי להישאר בבית מחזיר את האישה לתפקיד ה’מטפלת’ המסורתי. יש כאלה שחושבים שזה טוב לנשים כי זה נותן גמישות, אבל אני חושבת שזה הפוך. ממילא נשים פחות קופצות ומביעות דעה בעבודה מרחוק, כל הבעיות השגרתיות מתעצמות לשלילה. אני כן תומכת בגמישות וביכולת התמרון למען התא המשפחתי, אבל מתנגדת לפתרון אבסולוטי של עבודה מהבית, זה בהחלט לוקח את כוח העבודה הנשי אחורה".
הגעת לאמדוקס מעולם ניהול הכספים. זה לא מתסכל לראות את העולם דרך טבלאות אקסל?
"אני כבר מזמן לא רק יושבת על השיבר, אחרת לא הייתי נשארת כל כך הרבה זמן בתפקיד, כי זה מצמצם. היום אני אחראית בין השאר על משאבי אנוש, תפעול, והצד המשפטי, אבל השאלה היא איך מתוך הדוחות והידע משפיעים במובן של להיות מצפן שעוזר לכוון את החברה ולתת עצות מה לעשות, לא רק להגיד 'יש בעיה, זוזו 30 מעלות ימינה'".
היום את מספר שתיים בחברה. לעמוד בראש הפירמידה יעלה על הפרק?
"יכול להיות. מה שמוביל אותי זה שמעניין לי. תואר לא תמיד מגדיר את מה שאת עושה. יש מנכ"לים שיש להם דירקטוריון כל כך מנהל, שהם לא באמת מובילים חברה. יש מצבים שבהם אפשר להשפיע ממקום שהוא לא המנכ”ל. אני מרגישה בשותפות אמיתית בניהול אמדוקס. להגיד ‘אני מספר אחת’ זה לא מה שעושה לי את זה".