ניתוח כלכליסט
הסעיף שיאפשר ל־HOT להשתלט על הסיבים האופטיים של IBC
בעסקה שבה נכנסת HOT לשותפות ב־IBC, סלקום תוכל למכור ל־HOT את חלקה בעוד 5 שנים. בתרחיש כזה עולה חשש לתחרות בשוק התשתיות
אגף תקציבים במשרד האוצר פירסם אתמול את עמדתו לגבי כניסתה של HOT לשותפות בחברת הסיבים האופטיים IBC, ולפיה הוא לא סבור כי קיימת סיבה מהותית להתנגד לעסקה.
כפי שפורסם באתר "כלכליסט", המסמך של האוצר חשף בטעות סעיף משמעותי בעסקה, לפיו HOT מחויבת לרכוש את חלקה של סלקום החל מ־2025, בהינתן תנאים מסוימים שלא פורסמו. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מדובר בסעיף המפרט מנגנוני הכרעה, במקרה של אי הסכמות בין הצדדים. בניגוד לניסוח של האוצר, בהגיע הצדדים למבוי סתום תינתן דווקא לסלקום האופציה לאלץ את HOT לרכוש את חלקה בחברה.
- האיום על בזק יגדל, התחרות על הצרכן לא
- בזק תידרש לבחור בתוך 5 חודשים את האזורים בהם תפרוס סיבים אופטיים
- הסעיף שיאפשר לבזק לדחות את פריסת הסיבים האופטיים בחמש שנים
לפי העסקה, HOT, סלקום וקרן תש"י יחזיקו 23.3% כל אחת בחברת הסיבים, וחברת החשמל תמשיך להחזיק ב־30% הנותרים. משרד התקשורת המליץ בשבוע שעבר לאשר את העסקה וציין כי בעתיד קרן תש"י תבקש לצאת מהשותפות, כך ש־HOT תישאר בעלת השליטה היחידה, שכן חברת החשמל מנועה מלקחת חלק פעיל בניהול.
המשמעות היא כי סלקום עלולה לצאת מכל בעלות על תשתיות האינטרנט. סלקום מבקשת להבטיח לעצמה סוג של מימוש עתידי.
משרד התקשורת התנה את העסקה בכך שבתוך 5 שנים, תפרוס החברה תשתית ל־65% ממשקי הבית. כלומר, בעוד 5 שנים צפויה IBC להאט את קצב הפריסה שלה ולעבור לגידול מדורג בהכנסות. במועד זה סלקום יכולה לממש את חלקה בשותפות ולקבל מזומנים שישרתו את החוב שלה. צעד זה יתבסס על הערכת שווי של תזרים המזומנים החזוי של החברה, שצפוי בנקודה זו להיות גבוה לאור הירידה הצפויה בהשקעות.
המחלוקות בין הצדדים יכולות לנוע סביב אזורי פריסה, קצב פריסה, השקעות ועוד. האפשרות כי הוט תהיה בעלת השליטה יכולה להניע אותה לכאורה לא לעמוד בהסכם. IBC, בניהולו של אמיר לוי, נותנת שירותים לחברות התקשורת בלבד. גם האוצר וגם משרד התקשורת סבורים כי אם HOT תחזיק בשליטה "עולה חשש שהמוטיבציה של IBC להתקשר עם ספקי שירות נוספים תקטן".