הממשל האמריקאי פועל להקים מאגר ביומטרי חדש למבקשי ויזות
על פי התכנית החדשה של הממשל, מועמדים לקבלת ויזה יצטרכו למסור את טביעות האצבעות שלהם, וייתכן שגם מידע ביומטרי נוסף, ורק לאחר מכן יוכלו להגיש את טופס הבקשה לוויזה
- אמריקה התאגידית כבר לא פוחדת להיפרד מטראמפ
- בכהונה שנייה, טראמפ יצטרך לפרוע 900 מיליון דולר בחובות
- טראמפ: ישראל וסודן הסכימו על נורמליזציה
לפי ההצעה, מועמדים לקבלת ויזה יצטרכו להעביר את טביעות האצבעות שלהם, וייתכן שגם מידע ביומטרי נוסף, לתוך מאגר נתונים חדש ורק לאחר מכן יוכלו להגיש את טופס הבקשה לוויזה בצורה מקוונת. כיום, מבקשי הויזות פונים לקונסוליה האמריקאית במדינה בה הם נמצאים לצורך ראיון לאחר הגשת המסמכים לקבלת ויזה, ורק אז נלקחות מהם טביעות אצבעות.
הדיונים סביב התכנית מתקיימים כבר מספר חודשים במועצת הביטחון הלאומי של הבית הלבן. ב-14 באוקטובר נמסר למשרד לביטחון המולדת (DHS) כי עליהם להתחיל ברכישת מכשירים לטביעות אצבעות שיועברו לקונסוליות השונות ברחבי העולם, כך לפי מסמך המהווה "תקציר של המסקנות", שהגיע לידי העיתון. לקונסוליות יש כבר את האמצעים לאיסוף טביעות אצבעות, אך המכשירים החדשים יוכלו לאגור פרטים מדויקים יותר מטביעת האצבע
מהמשרד לביטחון המולדת העבירו את בקשת התגובה למועצה לביטחון לאומי, שסירבו להגיב. הטענה העיקרית היא כי איסוף מידע ביומטרי בשלב מוקדם יותר יעניק לממשל יותר זמן לביצוע בדיקות רגע. כמו כן, התכנית הזו תאפשר לממשל לעמוד בהבטחת קמפיין הבחירות הקודם של דונלד טראמפ לפעול בצורה אגרסיבית יותר נגד זרים הנכנסים למדינה.
ב-2016 הבטיח הנשיא טראמפ לאמץ מדיניות סינון קיצונית כלפי מהגרים, פליטים ומבקרים אחרים וזאת כדי למנוע מטרוריסטים פוטנציאלים להיכנס למדינה. הממשל נקט במספר צעדים בנושא, כולל הגברת תהליכי הבדיקה של פליטים ממדינות מסוימות, ודרישה ממבקשי הוויזה לחשוף את הסיסמאות לחשבונות המדיה החברתית שלהם. עם זאת, חלק מהמנהלים שפועלים לפי התכנית החדשה הטילו ספק בכך שהרשויות יצליחו להשתמש במידע הביומטרי לפני הגשת הבקשה לקבלת ויזה.
כך למשל, מישל תורן בונד, ששימשה כבכירה במשרד החוץ בממשל אובמה, מעריכה כי אם התכנית תצא לפועל, היא עלולה להביא דווקא לתוצאה ההפוכה. "נניח מוצאים טביעת אצבעות של מישהו שכבר במערכת בגלל שהוא פושע או טרוריסט", הסבירה. "במקרים כאלה דווקא כדאי שהוא יגיש בקשה לוויזה, כך אפשר לקבל עליו יותר מידע".
לפי טיוטת התכנית, מרבית מבקשי הוויזות ידרשו להיכנס למאגר הביומטרי, שיכלול בין היתר את גם את הקנדים ואזרחים של 39 מדינות שכיום לא נדרשים להוציא ויזה בטרם ביקורם בארה"ב עם זאת, קיים חשש שהמדינות שכיום פטורות מוויזה יגיבו לשינוי וידרשו מתושבי ארה"ב אשרות ויזה לביקור במדינותיהם.
לעת עתה לא ברור מתי התכנית מתוכננן לצאת לפועל. לפי שני אנשים המעורים בתכניות, ישנה סבירות נמוכה ביותר שהמערכת תתחיל לפעול בחודשיים הקרובים, כלומר לפני סיום כהונתו הראשונה של טראמפ.