אמריקה התאגידית כבר לא פוחדת להיפרד מטראמפ
מנהלים בכירים, תעשיינים ומשקיעים מתלכדים בימים האחרונים לנוכח איומיו של טראמפ כי לא יקבל את תוצאות הבחירות, אם לא ימצאו חן בעיניו. האיום על הדמוקרטיה מרתיע אותם יותר מאובדן הטבות מס
בכירים בתעשייה האמריקאית, מנכ"לים, משקיעים ופרופסורים בפקולטות למנהל עסקים מפגינים בימים האחרונים דאגה גוברת והולכת מהתבטאותו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לפיה הוא לא יקבל את תוצאות הבחירות שיתקיימו בשבוע הבא, אם אלה לא יהיו לרוחו.
- בכהונה שנייה, טראמפ יצטרך לפרוע 900 מיליון דולר בחובות
- ביהמ"ש העליון מחוזק בשמרנית איימי בארט ידון בתיק המסים של הנשיא
- מנומס, פחות קרבי אבל הלעג נשאר: סיכום העימות האחרון לפני הבחירות
רובם בוחרים בניסוחים מעודנים כדי לבטא את חששותיהם ברשתות החברתיות, אך כוונתם ברורה למדי. ראויה לציון ההתלכדות של כמה מהקבוצות הגדולות ביותר בתעשייה האמריקאית שלשום, בהצהרה נוקבת.
"אנחנו מפצירים באמריקאים לתמוך בתהליך כפי שנקבע בחוקים הפדרליים והמדינתיים שלנו", הם כתבו. העובדה שארגונים כה זהירים בימים כתיקונם הרגישו את הצורך להתבטא כך, זועקת לשמיים. כפי שיעיד כל מי שאי פעם התאמץ לנסח טקסט בשותפות עם מספר כותבים, הדבר מחייב בחירת מילים על פי מכנה משותף גם אם הוא דל. אף שכך נעשה גם הפעם, בחירת המילים הצליחה להיות נועזת.
משקיעים הפצירו בבכירים בעולם העסקי שבחרו עד כה לשמור על שתיקה, להביע את תמיכתם בהעברה שקטה של הסמכויות הנשיאותיות או להסתכן בכך שייחשבו "שותפים לכאוס". מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון הוא אחד הבודדים שעשו זאת, אף כי מנכ"ל Expensify הרחיק לכת והפציר ב־10 מיליון המשתמשים של תוכנת ההוצאות שלו להצביע עבור ג'ו ביידן, משום ש"במהלך מלחמת אזרחים, קלושים הסיכויים להגיש דו"ח על הוצאות".
בין אם הססניות או מוגזמות, ההצהרות הללו נושאות כולן את אותו המסר: קיים קונצנזוס גובר והולך באמריקה התאגידית כי טראמפ כבר לא טוב לעסקים. התחושה הזו מייצגת שינוי דרמטי מאז תחילת כהונתו, אבל היא גם תוצאה מובנת של מה שקרה מאז.
קריקטורה ארכאית
אי שם ב־2017, "מנהיגים עסקיים סתמו את אפם ויצרו שיח עם הנשיא משום שהם ראו בכך הזדמנויות פיננסיות מיידיות והחליטו להתעלם ממה שהם העדיפו להגדיר כ'סגנון מוזר'", מספר ארון קריימר, מנכ"ל BSR, קבוצה שמסייעת לחברות רב־לאומיות לנווט את דרכן בתחום האחריות החברתית. ההזדמנויות הללו התגשמו במהרה בדמות דה־רגולציה וקיצוץ היסטורי במס החברות. אבל גם בראשית הדרך, אלה הגיעו לצד חילוקי דעות משמעותיים בענייני מכסים, הגירה, אלימות בין גזעית ומדיניות סביבתית. ברגע שקיצוצי המסים הושגו, "היחסים העסקיים עברו מהטוב, הרע והמכוער, לסתם רע ומכוער", מציין בנט פרימן, יועץ לחברות בנושאי תעסוקה וזכויות אדם.
שווין של מניות עלה, אבל המנכ"לים מצאו את עצמם מתמודדים עם מלחמות סחר, פערים גדלים והולכים בין עובדים ללקוחות ואיומים על הסטטוס של עובדים בעלי ויזה או כאלה שהגיעו לארה"ב באופן בלתי חוקי כילדים.
בעוד חברות גדולות אימצו מטרות למען בעלי האחזקות, מגיוון אוכלוסיות ועד מצפון ירוק, טראמפ אימץ קריקטורה ארכאית של קפיטליזם: ההתמקדות שלו בשוקי המניות כאבני בוחן להתקדמות כלכלית גרמו לו להיראות כמו אחרון תומכי דוקטרינת בעלי המניות של מילטון פרידמן.
התעלמותו מנושאים כמו אי־שיוויון כלכלי, פערים בין גזעיים ושינויי אקלים אילצה מנכ"לים למלא את הפער שנוצר ולהציף נושאים טעונים פוליטית, למרות שהיו מעדיפים להתעלם מהם.
אמריקה התאגידית איננה דוגמא ומופת פוליטי. בתעשיות כמו בריאות ואנרגיה, מנהלים רבים מאמינים עדיין כי טראמפ יהיה טוב יותר עבור השורה התחתונה. עם זאת, החשש מהאג'נדה של ביידן מתחיל לדעוך. כפי שהראה מחקר של PwC שפורסם באחרונה, מנהלים מודאגים מכך שהדמוקרטים יעלו מסים, אבל מאמינים שטראמפ יהיה גרוע יותר ליחסי ארה"ב וסין, הגירה ומדיניות חוץ.
"המטוטלת עלולה להתנתק"
היציבות היחסית של השווקים לנוכח הובלתו של ביידן בסקרים, תומכת בהשקפה הזו. הסקרים גם מסבירים את הנכונות של מנהלים בכירים להפנות את גבם לטראמפ, שכן הסכנה בהתבטאות נגדו נחלשה במקביל לדעיכת סיכוייו להיבחר מחדש.
רוב המנהלים נכנסו ל־2020 כשהם נחושים להתרחק מזירת הבחירות הסוערת. אופן התמודדתו של טראמפ עם המגפה וההפגנות הבין גזעיות, שינתה את המשוואה.
ועדיין, רק באחרונה המנהלים החלו לרדת מהגדר. זאת, לנוכח הרהוריו של טראמפ באפשרות שלא ישלים עם תוצאות הבחירות. אלה העמידו למבחן את המעבר המוחצן של חברות לנקיטת אחריות חברתית. כך לפי דיפאק מאלהוטרה, פרופסור בבית הספר למנהל עסקים בהרווארד, שכתב מכתב בחתימת למעלה מ־650 אקדמאים, שהפצירו בראשי חברות להתבטא נגד האיום שמהווה לטענתם טראמפ לאומה. "המטוטלת נעה לעתים קרובות שמאלה וימינה אבל כאן יש משהו שעלול לנתק את המטוטלת מהשעון", הוא טוען.
בשיחות פרטיות, מנהיגים עסקיים שוחחו על התרחישים הגרועים ביותר. אם העברת שלטון שקטה תתברר כמשהו שעלול לא לקרות, אומר קריימר מ־BSR, מנהלים בכירים ימהרו להשמיע את מחאתם, בפרט בפני רפובליקנים בקונגרס, שמבינים היטב את הסיכון שבהרתעת תורמים.
בין אם הציוצים המרומזים ייהפכו לסערת ציוצים או בין אם לאו, מנכ"לים שבעבר פחדו פחד מוות מציוצי realDonaldTrump@ איבדו את היראה מפני האיש שעומד מאחוריהם. הם קיבלו את הטבות המס שרצו בהן, ולא חוששים עתה להיפרד ממנו.