שותפים ב־JVP תובעים את מנכ"ל לידספייס: פעל למכירה בלי אישור הדירקטוריון
בתביעה שהגישו שני שותפים בקרן JVP נגד מנכ"ל לידספייס, דאג ביושר, נטען כי הוציא כספים מקופת החברה, ניפח הכנסות ופעל למכירתה תוך שהוא מתעלם מהצעת הקרן להשקעה נוספת של 20 מיליון דולר - והכל כדי לקבל את הבונוסים שלו
משקיעי הון סיכון אוהבים לספר על הקשר האישי שנרקם עם היזמים שהם משקיעים בהם ועל יחסים קרובים וארוכי טווח עם הנהלת החברה. רק לעיתים רחוקות נחשפת פרשה שמציירת את היחסים הללו באור שונה וחושפת מה קורה כשהם עולים על שרטון, כמו במקרה של חברת לידספייס (Leadspace) שהמנכ״ל שלה, שמכהן בתפקיד מאז 2014, נתבע על ידי משקיעים מקרן JVP.
תביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בשבוע שעבר נגד מנכ״ל החברה האמריקאי, דאג ביושר (Doug Bewsher), מפרטת שורה של האשמות חמורות ומשרטטת יחסים סבוכים בין משקיעים להנהלת החברה, שבהם המנכ״ל מעוניין למכור את החברה לכל המרבה במחיר ובניגוד לעמדת המשקיעים ומאחורי גבם.
מיכל דריימן וחיים קופנס, שותפים בקרן ההון סיכון הירושלמית JVP וחברי דירקטוריון בלידספייס תבעו את המנכ״ל ומבקשים מבית המשפט לאלץ את החברה למסור לידם את כל המסמכים המעידים על תקשורת בין המנכ״ל לכל צד שלישי בניסיון למכור את החברה. מסמכי התביעה שהוגשו לבית המשפט המחוזי בת"א בשבוע שעבר, מגוללים סיפור סבוך ומרתק של מנכ״ל שהציג, לכאורה, לחברי הדירקטוריון שלו נתונים מנופחים במשך שנים וניהל משא ומתן סמוי למכירת החברה — הכל כדי לנפח את הבונוסים על מכירה שמובטחים לו בחוזה.
צעד ראשון בחממת הטכניון
חברת לידספייס הוקמה ב־2007 על ידי אמנון מישור (שמשמש היום כמשקיף בדירקטוריון שלה ולפי הלינקדאין שלו גם כ־CTO) והיא מפתחת פלטפורמת שיווק ומכירות מבוססת בינה מלאכותית. לחברה משרדים בישראל ובארה"ב בהם מועסקים עשרות עובדים. את הסכום הראשון גייסה החברה בחממה של הטכניון ואז הצטרפו למשקיעים גם הקרנות ורטקס ובטרי. JVP ביצעה השקעה ראשונה בלידספייס ב־2009. סבב הגיוס האחרון של החברה היה ב־2017 ואז הצטרפה למשקיעים גם קרן Arrowroot Capital. בסך הכל גייסה לידספייס עד היום מעל ל־56 מיליון דולר, 23 מתוכם מ־JVP.
התביעה כוללת כמה טענות חמורות: שהמנכ״ל הוציא כספים מקופת החברה, דיווח על הכנסות שאינן אמת וחשף מידע פנים של החברה במטרה להביא למכירתה, בניגוד להחלטות שהתקבלו בדירקטוריון. את כל אלה מייחסים התובעים לאותה מטרה - ניפוח הבונוס שמובטח למנכ״ל עבור הישגיו. הנהלת החברה היא זו שהסבה את תשומת ליבם של התובעים לכך שהמנכ״ל זייף לכאורה נתונים שהוצגו לדירקטוריון על מנת לנפח את הבונוס השנתי שלו.
על פי בדיקה ראשונית של הקרן מדובר בתוספת של 20% לנתונים. המנכ״ל, הם מפרטים, ניפח סכומי עסקאות, הציג עסקאות חד פעמיות כחוזרות ודיווח על תשלומים שלא התקבלו.
"הצלחת בעלי המניות"
התובעים טוענים כי העובדה שבישיבת דירקטוריון שנערכה בסוף ספטמבר השנה סירב ביושר לקבל את הצעת JVP להשקעה נוספת של 20 מיליון דולר, והציע במקום לגייס 2 מיליון דולר בלבד כדי לממן את החברה רק עד למכירתה, מוכיחה שאינו מעוניין בטובת החברה אלא בהבטחת בונוס המכירה שלו בלבד. כעדות לכך מובא ציטוט מאחת הישיבות שבה אמר המנכ״ל: ״אני מנסה לעשות את הדבר המוצלח ביותר לבעלי המניות… אני יודע שהמטרה היחידה של החברה היא להמשיך לפעול״.
בין הרוכשים הפוטנציאליים אליהם פנה המנכ״ל מציינת התביעה את הרשת החברתית לינקדאין ואת Zoominfo (מאגר מידע עסקי) ובנקי השקעות שונים. ֿהתובעים מציגים תמונת מצב לפיה ניסיונות המכירה מחבלים במישרין בניסיונות הצמיחה, שכן הם משדרים לשוק שבעלי המֿניות התייאשו ומעוניינים להיפטר מההשקעה. הם מדגישים גם את האינטרס האישי שיש למנכ״ל במכירת החברה בשל בונוס משמעותי שהוא צפוי לקבל על מכירה וטוענים שבכך הוא נמצא בניגוד עניינים.
המשקיעים הישראלים מציינים בתביעה כי לפחות בחלק מהמקרים היו שותפים לתקשורת מצד המנכ״ל שני חברי דירקטוריון אמריקאים מקרן Arrowroot Capital שהשקיעה בגיוס של החברה ב־2017.
התביעה מציירת תמונה של חברה בקשיים אקוטיים. בין השאר, מובאת התבטאות של מייסד החברה אמנון מישור באחת הישיבות האחרונות, ובה טען כי החברה זקוקה בבהילות למזומנים וכי היא על סף קריסה אם לא תצא לגיוס משמעותי. באוגוסט 2019 אף קיבלה הלוואה של 5 מיליון דולר מקרן ההשקעות אספרסו.
למרות זאת טוענים התובעים כי המנכ"ל כאמור לא רק שדחה את הצעתם להשקעה אלא אף ניהל במקביל משא ומתן לגבי השקעה פחותה, של 2 מיליון דולר, עם קרן Great Hill Partners ועם משקיעי Arrowroot Capital.
על אף ניסיונות ראשוניים להכחיש מצד המנכ״ל, באחת ההתכתבויות האחרונות שניהל עם התובעים טען כי המטרה במגעים שניהל היתה ״להציג אפשרויות בפני הדירקטוריון״ באם לא ימצא לחברה משקיע.
"שילש את מכירות החברה"
למרות הטענות החמורות שמופיעות בכתב התביעה, בשיחה עם "כלכליסט" מנסה מיכל דריימן, אחת משני התובעים, לצייר תמונה שונה לחלוטין. ״מדובר במנכ״ל שעשה עבודה מצוינת עד השנה וחצי האחרונות״, היא אומרת, ״הוא נכנס לחברה כשהיא מכרה ב־5 מיליון דולר והביא אותה למכירות של 15 מיליון״.
אתם מפרטים התנהלות שכוללת דיווחים שקריים וגניבת כסף של ממש מקופת החברה, איך זה עולה בקנה אחד עם מנכ״ל מצוין?
״לא אמרתי שהוא מצוין אלא שעשה עבודה מצוינת. פשוט יש כאן ניגוד עניינים מצדו. הוא לא בנה על זה שהשוק הולך להשתנות והחברה תוכל להפוך להיות ענקית, ואז כשראה שזה הכיוון פעל מהר מהר כדי למכור אותה״.
אבל אתם גוללים בתביעה סיפור של דיווחים מפוברקים וגניבה של ממש.
״הוא ניסה לארוז את החברה באריזה שגרמה לזה שהציג לפנינו ולפני צדדים שלישיים דברים שאינם נכונים ולכן נכנסנו להליך של בדיקה לעומק״.
דריימן מדברת על חברה שנמצאת בדרך להפוך לחד קרן ומובילת שוק, על אף שהתביעה מציגה כמה פעמים חברה שנמצאת על סף קריסה. כשהיא נשאלת אם אין כאן סתירה דריימן עונה: ״מדובר בפוטנציאל שוק משמעותי ואנחנו נמצאים במהלכים ארוכי טווח".
מקרן JVP נמסר: "JVP החליטה לתמוך ביזם לידספייס, מנהל המכירות ומנהל הפיתוח וברצום לבנות חברה משמעותית. במסגרת זו הקרן מובילה השקעה של 20 מיליון דולר בתמיכת בעלי המניות המרכזיים בחברה כדי לאפשר לה להיות מובילת שוק עולמי בתחומה. המנכ"ל, שביצע מהלכים למכירת החברה בניגוד לעמדת הבורד, מסיים את תפקידו. החברה במגעים מתקדמים לגיוס מנכ"ל מהתעשייה שהוביל חברות שהגיעו בעבר למכירות של מאות מליוני דולרים". מביושר לא התקבלה תגובה.
את משקיעי JVP מייצגים עו״ד עפר פירט ועו״ד אלי שמעון ממשרד פירט, וילנסקי, מזרחי, כנעני.