לבקשת וואווי, סין עשויה לחקור את גוגל בחשד להפרת הגבלים עסקיים
הסינים רוצים לבדוק האם גוגל השתמשה במערכת ההפעלה אנדרואיד כדי למנוע תחרות בתחום המובייל. בייג'ינג מעוניינת להגיב לסדרת ההחמרות בפעילות חברות סיניות ואמריקאיות. גוגל צפויה גם להיתבע על ידי משרד המשפטים האמריקאי בחשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים בארה"ב
גוגל עשויה לנהל מאבק קשוח בחודשים הקרובים, זאת אחרי החשיפה שהיא צפויה להיתבע על ידי משרד המשפטים האמריקאי בחשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים בארה"ב. כעת מתברר, על פי דיווח של סוכנות רויטרס היום (ד'), שהיא צפויה לחקירה נוספת בחשד להפרת הגבלים עסקיים על ידי הרשויות הסיניות.
קראו עוד בכלכליסט:
- משרד המשפטים האמריקאי מתכוון להסיר את ההגנה ממנה נהנות פייסבוק, גוגל וטוויטר
- "משבר הקורונה הביא הזדמנויות צמיחה דווקא לחברות הקטנות"
- אריק שמידט מסביר: כך מאבדת ארה"ב את העליונות הטכנולוגית לסין
בעוד האמריקאים רוצים לברר כיצד הפעילות של גוגל בתחום מנועי החיפוש מנעה מהמתחרות (בעיקר מיקרוסופט, ר''ק) גישה למידע על המשתמשים והעדפותיהם - ובכך קיבעה את מעמדה של גוגל כחברת הפרסום הגדולה בעולם. הסינים לעומת זאת רוצים לבדוק האם השתמשה במערכת ההפעלה אנדרואיד כדי למנוע תחרות בתחום המובייל.
מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי צילום: בלומברג
החקירה הסינית היא תוצאה של תלונה מצד וואווי, יצרנית התקשורת הסינית שכעת נמצאת בבעיה רצינית. מערכת ההפעלה אנדרואיד שימשה אותה במשך שנים בסמארטפונים שלה ואיפשרה לה להגיע למעמד יצרנית הסמארטפונים השנייה בגודלה בעולם (אחרי סמסונג, ר''ק). ואולם לאחר שהבית הלבן חסם את השימוש בה ליצרנית הסינית, היא כעת נאלצת למצוא פתרונות אחרים, ביניהם פיתוח של מערכת הפעלה חדשה.
החקירה הסינית לא תתחיל לפני אוקטובר ועשויה להשפיע מאוד על יחסי סין-ארה"ב המעורערים ממילא. בייג'ינג מעוניינת להגיב לסדרת ההחמרות בפעילות חברות סיניות ואמריקאיות. הממשל האמריקאי אוסר כמעט לחלוטין כיום את השימוש בציוד אמריקאי לייצור שבבים בסין מה שהלכה למעשה חתם גזר דין מוות על תעשיית השבבים המקומית.
במקביל, החל משרד המשפטים האמריקאי במסע לשכנע את מדינות האיחוד להצטרף לתביעה שלו. שילוב של תובעי המדינות השונות בהליך עשוי להכביד על גוגל מבחינה רגולטורית. החברה גם כך נמצאת בחקירה על ידי כמעט כל רגולטור בעולם. האיחוד האירופי כבר קנס אותה במיליארדי יורו ועדיין חוקר אותה על הפרות; בארה"ב ה-FTC (רשות הסחר הפדרלית) גם חוקרת אותה על הפרת הגבלים עסקיים ביחד עם פייסבוק ובמקביל היא גם צורפה לחקירות שמתנהלות על ידי הקונגרס נגד אפל, אמזון ופייסבוק.
חשוב לציין שגוגל נחשבה תמיד כסמן השמאלי בתעשיית הטכנולוגיה האמריקאית. טראמפ עצמו ואנשי הממשל שלו טוענים כבר זמן רב שקולות השמרנים מצונזרים ביוטיוב בין השאר. יכול מאוד להיות, שכפי שאמזון טענה בעבר שהפעולות נגדה הן תולדה של היריבות בין ג'ף בזוס לדונלד טראמפ, כך גם גוגל תנסה לרמוז שהרדיפה נגדה היא מטעמים אישיים.