אריק שמידט מסביר: כך מאבדת ארה"ב את העליונות הטכנולוגית לסין
בכיר אלפבית, שמשמש גם כיו"ר במערך החדשנות של משרד ההגנה האמריקאי, נוקב בירידה במימון המחקר כסיבה עיקרית לשינוי המתפתח במערך הכוחות; הדבר מסייע לסינים להתקדם ביחס לארה"ב בתחומים כמו בינה מלאכותית וחדשנות; הוא גם מתריע מפני פגיעה בהגירת כשרונות למדינה, ומציע מודל של "שותפות בין יריבים"
יו"ר אלפבית אריק שמידט אמר שארה"ב מפסידה לסין בקרב על עליונות טכנולוגית בכל הקשור למימון למחקר בסיסי, וזוהי אחת הסיבות בזכותן הצליחה סין לצמצם את הפער.
- מים מבוקבקים הקפיצו עיתונאי לשעבר לצמרת עשירי סין
- אינוניישן מקימה מרכז חדשנות בסין בהשקעה של 3 מיליון דולר
- לאחר הדרישה להגבלות על SMIC: סין תוקפת את הממשל האמריקאי
שמידט, שמשמש כיום כיו"ר מערך החדשנות של משרד ההגנה האמריקאי, אמר שלדעתו ארה"ב עדיין מובילה על סין בחדשנות טכנולוגית, לעת עתה. אך הפער בין השתיים הולך ומצטמצם. "יש בסין התמקדות אמיתית בחדשנות ובטכנולוגיות בינה מלאכותית חדשות. במירוץ לפרסום מאמרים בנושא סין מחקה את הפער", הוא אמר ל-BBC. סין תפסה את מקומה של ארה"ב כמוציאה לאור המובילה של מחקרים מדעיים והנדסיים ב-2018, על פי מידע של הפורום הכלכלי העולמי. הדבר משמעותי כי הוא מצביע על התמקדותה של סין במחקר ופיתוח לעומת ארה"ב. לדוגמה, ענקית תשתית הטלקום הסינית וואווי מוציאה קרוב ל-20 מיליארד דולר על מחקר ופיתוח – אחת המובילות בעולם. המחקר עוזר לחברות סיניות להתקדם בתחומי מפתח כמו בינה מלאכותית ו-G5.
"מאז שנולדתי ארה"ב הייתה המובילה הבלתי מעורערת במחקר ופיתוח. המימון היה שווה ל-2% בערך מהתמ"ג. אך לאחרונה הסכומים נפלו לרמות של לפני (שיגור חללית) הספוטניק", אמר שמידט.
על פי הקרן לטכנולוגיית מידע וחדשנות, קבוצת לובי אמריקאית בתחום טכנולוגיה, ממשלת ארה"ב משקיעה כיום פחות במחקר ובפיתוח ביחס לגודל הכלכלה, לעומת ההשקעה לפני 60 שנה. הדבר הביא להיעדר צמיחה בייצור, תחרותיות מופחתת ופחות חדשנות. שמידט אמר גם שהעליונות הטכנולוגית האמריקאית נבנתה בזכות כישרונות זרים שהותר להם לעבוד וללמוד בארה"ב – והזהיר שארה"ב מסתכנת בנפילה נוספת אם אנשים אלו לא יורשו להיכנס למדינה. "ההגירה הזאת חיונית לתחרותיות האמריקאית, הגלובלית, ולבניית החברות האלה ועוד. אין בארה"ב מספיק אנשים עם היכולות האלה".
ארה"ב מסובכת במלחמת טכנולוגיה מול סין בחודשים האחרונים, אשר הוחרפה ע"י רטוריקה אנטי-סינית. השבוע ביטלה ארה"ב ויזות של 1,000 סטודנטים סינים שלטענתה יש להם קשרים עם הצבא, והאשימה חברות סיניות בפעולה לטובת המפלגה הקומוניסטית הסינית – טענות שבייג'ינג הכחישה. האחרונה הטילה בתגובה מגבלות על דיפלומטים אמריקאים. ממשל טראמפ גם נקט צעדים לחסימת חברות הייטק ואפליקציות סיניות, בטענה שהן מסכנות את הביטחון הלאומי. בייג'ינג אמרה מצידה שזוהי "בריונות", ושמידט אמר שהאיסורים יביאו לכך שסין תשקיע עוד יותר בייצור עבור עצמה. הוא אמר גם שהאסטרטגיה הנכונה ביחס ליחסי המדינות הוא מה שהוא מכנה "שותפות בין יריבים", בה על ארה"ב להיות מסוגלת לשתף פעולה עם סין בעודה מתחרה בה. "כשאנחנו יריבים, אנחנו קשוחים, ואנחנו נלחמים על דברים. אנחנו מתחרים חזק, אנחנו מנסים להשיג יתרון, מה שארה"ב יכולה לעשות היטב, וזה נכון גם לגבי סין. אבל יש גם הרבה תחומים בהם עלינו להיות שותפים".