$
חדשות טכנולוגיה

טלגרם נכנעת לפוטין: תדווח ותחסום תכנים לבקשת הקרמלין

רשות התקשורת הרוסית תעביר לטלגרם בקשות להסרת תכנים ובתמורה החברה תוכל לחזור לפעול במדינה. המהפך ביחס של הקרמלין לטלגרם מעלה את החשש שפרטי התקשרות באפליקציה יגיעו לעיני הרשויות ברוסיה

רפאל קאהאן 15:0422.06.20
אפליקציית טלגרם הסכימה לאפשר לרשות התקשורת הרוסית - רוסמקומנזור - להעביר לה בקשות להסרת תכנים ובתמורה היא תוכל לחזור ולפעול ברוסיה ללא חסימה. על פי הודעת רשות התקשורת שמהווה את הרגולטור של התחום המדינה, "בהסכם עם משרד התובע הכללי של הפדרציה הרוסית, רוסמקומנזור מסירה דרישות להגבלת הגישה לטלגרם. אנו מוכנים לשתף פעולה עם כל חברות האינטרנט הפועלות במדינה כדי לעצור (במהירות) התפשטות מידע טרוריסטי וקיצוני, פורנוגרפיית ילדים ולהיאבק בהתאבדות ו(שימוש) (ב)סמים".

 

לא ברור אילו הגבלות הוסרו, אך על פי מה שניתן להעריך, האפליקציה שהמטה שלה ממוקם בדובאי כנראה לא תוגבל יותר לגישה על ידי אזרחים רוסיים בשטח רוסיה כפי שהיה עד כה. הציפיה של הרשויות הרוסיות היא שהמפתחים, וביניהם פאבל דורוב, אויב ותיק של הקרמלין, יתחילו לחסום מידע שהיא לא מעוניינת שיופץ בה. אפשר בנוסף לנחש שהיא לא רק תחסום מידע אלא אולי גם תספק גישה אליו עבור סוכנויות ביון רוסיות כגון ה-GRU או ה-FSB.

 

טלגרם טלגרם

 

טלגרם מתהדרת בהצפנה מובנית בצ'טים, בקבוצות והמדיה שמועלית אליה. אך עם זאת האפליקציה אינה מבוססת קוד פתוח כמו סיגנל למשל כך שלא ברור כיצד ההצפנה שלה מיושמת בפועל. בנוסף, התקשורת בין המשתמשים עוברת דרך שרתים של החברה ולא ברור עד כמה יש לה גישה לנתונים שמועברים דרכם. ביקורת זו הופנתה לא פעם אל האפליקציה וזו גם הסיבה שהיא לא נחשבת למאובטחת באופן מלא על ידי מומחי סייבר ופרטיות.

 

האפליקציה היתה חסומה ברוסיה במשך תקופה ארוכה. דורוב, מייסד אתר המדיה החברתית הרוסי VK, נחשב במשך שנים רבות ליריב אישי של משטר פוטין והקרמלין. זאת הסיבה שהוא נאלץ למכור את אחזקותיו במיזמים האינטרנטיים שלו לגורמים המקורבים לשלטון הרוסי ועזב את המדינה זמן קצר לאחר מכן. את טלגרם הקים בהמשך לבעיותיו עם השלטונות וייעד אותה כאמצעי תקשורת עצמאי ופרטי שאינו מחויב לשום מדינה או אינטרס זר.

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין צילום: בלומברג

 

לא ברור גם מה גרם לדורוב לשנות את עמדתו בפתאומיות כזו. אך רמז לכך ניתן למצוא אולי בציוץ שפרסם דורוב בסוף 2019 ובו הוא מסביר "לפרופגנדה טרוריסטית אין מקום בפלטפורמה שלנו. אנו תומכים בחופש הביטוי והתנגדות לא אלימה. המאמצים שלנו במאבק בדאע''ש מוכיחים שלא חייבים להקריב את הפרטיות על מזבח הביטחון. ניתן ורצוי ליהנות משניהם". בערוץ הטלגרם שלו הוא הרחיב וכתב שטלגרם נלחמת מזה מספר שנים בתכני טרור שמופצים בה.

 

אין ספק שטלגרם היוותה ועדיין מהווה בעיה עבור ארגוני האכיפה, גם באירופה. בעיקר מאז שהתברר שהיא שימשה ערוץ תקשורת למחבלי דאע''ש במהלך קמפיין הפיגועים הנרחב של אמצע שנות ה-2010, אותו ניהל ארגון המדינה האיסלמית באירופה, ארה"ב וגם רוסיה ושבמהלכו ניסו רשויות האכיפה לקבל גישה לאפליקציה. כנראה שדבריו של דורוב מהווים הודאה מרומזת שהיא גם סיפקה להם את הגישה הנדרשת. יורופול, גוף התיאום של המשטרות באירופה אף פרסם הצהרה ובה הוא מודה למפתחים על שיתוף הפעולה שלהם.

 

טלגרם עצמה לא שיחררה הצהרה כזו אחרת במקביל להודעה של רשות התקשורת הרוסית שפורסמה ביום שישי שעבר, כנראה בשביל לא למשוך תשומת לב. אך רצוי לציין למשל שהקרמלין מגדיר כטרור גם פעילות של כוחות אוקראינים באיזורי חצי האי קרים שבשליטת רוסיה מאז 2014. המהפך הזה ביחס של הקרמלין לטלגרם צריך להדליק נורת אזהרה לכל מי שלא מעוניין שהתקשורת שלו תגיע לעיני הרשויות ברוסיה. ההיסטוריה מלמדת שלקרמלין אין שום בעיה להשתמש בפלטפורמות אינטרנט כנשק פסיכולוגי ופוליטי כדי להתערב בענייניהן של מדינות זרות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x