מגפת הקורונה: ההזדמנות הגדולה של טלגרם לכבוש את לב המשתמש הישראלי
עד היום המשתמש הישראלי שהה עמוק בווטסאפ, אך המגמה הזו הולכת ומשתנה לטובת טלגרם הרושמת צמיחה בימי הקורונה. האם העלייה בשימוש נוצרה עקב הערוץ החדש של משרד הבריאות ברשת החברתית?
אפליקציית טלגרם נמצאת עימנו כבר כמה שנים טובות - מ-2013 - אבל בישראל האפליקציה הייתה עד היום נחלתם של מעט מאוד משתמשים. הרוב המוחץ כנראה עשו בה שימוש בעיקר כדי לעקוף מגבלות חוקיות שונות, כגון שיתוף קבצים, תכנים מיניים או רחמנא ליצלן הזמנה של חומרים משני תודעה כאלה ואחרים. אך כיום האפליקציה הצליחה ליצור לעצמה בסיס משתמשים לגיטימי שנהנה ממספר יתרונות שהיא מציעה בניגוד לווטסאפ למשל.
- אחריות מנהלי קבוצות (ווטאסאפ, פייסבוק וטלגרם) לפרסומי לשון הרע
- אל על החלה לזמן עובדים לשימוע לקראת פיטורים - בווטסאפ ובמייל
- NSO לא התייצבה לדיון בתביעת פייסבוק. האם ביהמ"ש יפסוק נגדה בהעדרה?
כעת עם התגברות מגיפת הקורונה, אפילו משרד הבריאות פתח ערוץ להפצה מהירה של עדכונים, אחד היתרונות העיקריים בטלגרם. הוכחה לפופולריות הגוברת של האפליקציה ניתן לראות בגידול המהיר בהיקף המשתמשים. מאז הקמתו נרשמו לערוץ יותר מ-133 אלף משתמשים והמספר צומח בכמה אלפים בכל יום שעובר. בישראל ישנם בממוצע כ-303 אלף משתמשים יומיים באפליקציה בכל הפלטפורמות. אבל גם אם ההרגשה היא שרבים מצטרפים בימים אלה לשירות המספרים מראים עלייה מינורית בהרבה.
כך בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, טלגרם גדלה בממוצע בכ-14% בישראל, מ-265 אלף משתמשים יומיים לכ-300 אלף. זאת בניגוד להודו למשל, מובילת הטבלה, בה היא זכתה לגידול עצום של כ-69%, במספרים מדובר על גידול של ממוצע המשתמשים היומי במעל 4.3 מיליון בשנה האחרונה, 6.2 מיליון משתמשים לעומת כ-10.5 מיליון. על פי הנתונים של חברת סימילרווב, המדינות בהן ממוצע המשתמשים היומי (DAU) בטלגרם הוא הגבוה ביותר הינן: הודו, רוסיה ואיטליה (ב-3 חודשים האחרונים).
ואולם ישנן מדינות מעטות שבהן אפשר לראות גידול של ווטסאפ. הסיבות לכך הן ככל הנראה בסיס משתמשים עצום של יותר ממיליארד וחצי בווטסאפ לעומת סך של כ-100 מיליון משתמשים בלבד באפליקציית האנדרואיד של טלגרם למשל. בישראל, מדינת הווטסאפ, הנתונים של סימילרווב מראים למעשה ירידה של מספר המשתמשים היומי בשנתיים האחרונות באפליקציה. כך למשל במרץ 2018 היו לה כ-4.19 מיליון משתמשים יומיים, במרץ 2019 כ-3.77 מיליון משתמשים ובמרץ 2020 המספר עמד על כ-3.6 מיליון.
היתרון הגדול והראשי של טלגרם הוא הפרטיות. אין זה מפתיע. האפליקציה פותחה במקור כאמצעי לספק ערוץ תקשורת מוצפן ומוסתר מעיני הרשויות, בעיקר הרוסיות, אך לא רק. עם זאת עם השנים התברר שגם היא לא בדיוק מוגנת לחלוטין ויעידו על כך מייסדי ערוץ טלגראס שנעצרו בסופו של דבר על ידי המשטרה לאחר שזו הצליחה לחדור את מעטה החשאיות שלה. אבל עבור המשתמשים הפרטיים הזוטרים שומרי החוק, האפליקציה מציעה מספר אפשרויות לא אכזב של תכונות המאפשרות להם לשלוט בהגדרות הפרטיות, במי נחשף לתכנים ולמידע האישי עליו ואפילו לחסוך לעצמו את הצורך להצמיד את מספר הטלפון לחשבון המשתמש שלו.
בגרסה החדשה של האפליקציה שהושקה אמש (ב') הוסיפו המפתחים מספר אפשרויות כגון תיקיות שמאפשרות לנהל בצורה יותר יעילה את הערוצים, הקבוצות התכנים והשיחות שלהם. בנוסף ניתן כעת להעביר שיחות לארכיון מה שמונע את האינפלציה בהתראות ובהודעות - בעיקר אם נרשמתם למספר רב של ערוצים.
עבור מנהלי ערוצים וקבוצות ישנה כעת תכונת הסטטיסטיקות שמאפשרת לקבל נתונים מדויקים יותר על היקפי השימוש, זמנים, שפות וכל מיני חיתוכים נוספים. הסטטיסטיקות זמינות רק לערוצים שלהם יותר מ-1,000 משתמשים. עדכונים נוספים ומינוריים יותר כוללים אימוג'יז מונפשים חדשים, אפשרות לשלוט על עוצמת הקול בהקלטה של הודעה או סרטון, אימוג'יז בסגנון קורונה בהתאם לרוח הזמן, ואייקון חדש - הקוביה. זו מאפשרת למשתמש לקבל מספר רנדומלי בין 1 ל-6 בעזרתה. שימושי מאוד אם אתם רוצים לתת למזל להכתיב לכם את המשך הדרך.
כך או כך, עבור טלגרם מדובר בתכונות רבות שלא נמצא בווטסאפ. כך למשל קבוצות טלגרם תומכות בכ-200 אלף משתמשים לעומת 256 בלבד במתחרה מבית פייסבוק. אם גם זה לא מספיק, ניתן להפעיל ערוצים ציבוריים שבהם מספר המשתמשים אינו מוגבל. תכונות נוספות שיכולות להיות שימושיות מאוד: ארכיון אוטומטי של כל התכנים באפלקיציה בשרתי הענן של החברה כך שאין צורך לגבות אותה במעבר ממכשיר למכשיר או למחשב; זה גם מאפשר לעבור מאנדרואיד לאייפון בלי בעיה, זאת לעומת ווטסאפ שבה לא ניתן בלי לאבד את הגיבוי.
בנוסף אפשר להתחבר אליה מכל מכשיר כמעט. ישנן גרסאות טלגרם לכל סוגי המכשירים כיום, אייפון, אנדרואיד, ווינדוס פון, ווינדוס, מק, לינוקס, ואם אתם לא אוהבים אפליקציות - אפשר להפעיל אותה ישירות מכל דפדפן. אבל התכונה העיקרית שהקנתה לאפליקציה את פרסומה היא האפשרות לנהל צ'ט פרטי ומוצפן בין שני מכשירים. תכונה זו למעשה מייצרת ערוץ ישיר בין שני אנשי השיחה. מנגד השיחה זמנית לחלוטין ואינה מגובה, אפשר אפילו לשלוח הודעות שימחקו מעצמן לאחר זמן מסוים שהוגדר מראש. ואולם תכונה זו דורשת הפעלה ייעודית אצל שני בני השיחה - כך שאם רק אחד מכם הפעיל אותה בהגדרות האפליקציה זה לא ממש יישאר פרטי לגמרי.
לטלגרם אם כך יש פוטנציאל לא קטן להפוך ליותר מתחליף ווטסאפ לימי משבר. ווסטאפ כבר נחשפה במערומיה לא פעם וכיום ברור לכל שלמרות שהיא קלה לתפעול יחסית, היא גם מוגבלת מאוד. לדוגמה הודעות זמניות היא תכונה שצפויה להגיע רק באחת הגרסאות העתידיות שלה ועדיין לא ברור כיצד היא תיושם. מנגד טלגרם סובלת מעודף אפשרויות והגדרות. רוב המשתמשים עדיין מסתפקים בלהוריד אותה ותו לא, "רק 21% מהאנשים שיש להם טלגרם פותחים אותה באופן יומי לעומת ווטסאפ, שכ-79% מאלו שהתקינו אותה משתמשים בה יום יום", מסכמת עבור כלכליסט דקלה שכטר, יועצת אסטרטגית ב-SimilarWeb ובכך ממחישה את ההבדל הגדול בין השתיים.