$
הקברניט

הקברניט

כנפיים גריאטריות: המטוס הזה ישן מדי, האם יש סכנה שנתרסק?

לא מעט ישראלים ירגישו לא בנוח לעלות על מטוס נוסעים ישן, שנראה שחוק וחבוט - בוודאי אם מדובר בדגם שהם יודעים שהוא ענתיקה. אבל האם יש בכך סיכון אמיתי? "הקברניט" מסביר איך יודעים שהמטוס זקן מדי - ומתי מגיע זמנו למות

ניצן סדן 07:2101.12.17

 


 

 

שלום, כאן הקברניט; חברות תעופה רבות מתפארות במטוסים החדשים שקנו, בעוד אחרות נראות פחות טוב בעיני הנוסעים, משום שהמטוסים שלהן ישנים. האם זה משנה מבחינת בטיחות ונוחות הטיסה? ובכלל, מתי מגיע זמנו של מטוס נוסעים לעבור למגרש הגרוטאות?

 

 

לכל דגם של מטוס נוסעים - ויהיה זה בואינג 737 קטן או איירבוס A380 ענקי - יש תאריך תפוגה כללי. בניגוד למכוניות, הוא לא נמדד בקילומטרז' וגם לא בשנים; את המנועים שלו אפשר להחליף במקרי בלאי, והם זוכים לתחזוקה קפדנית מאוד - דרישה רגולטורית ממפעילי נתיבי אוויר. מה שבעייתי להחליף הוא גוף המטוס עצמו - שלדת אלומיניום עם מעטפת דקה, שחשופה למאמץ עצום בכל פעם שהכלי עולה לאוויר.

 

המטוס הזה נראה לכם סגפני מבפנים? הפתעה: זה הקונקורד המטוס הזה נראה לכם סגפני מבפנים? הפתעה: זה הקונקורד

 

 

מה כל כך מאומץ בטיסה מסחרית? הסיבה היא אנחנו, הנוסעים: לחץ האוויר פה על הקרקע עומד על 14.7 PSI. בגובה 34 אלף רגל, הלחץ הוא 3.62 PSI, לא מספיק כדי לאפשר נשימה. לכן, מבוצע דיחוס של תא הנוסעים: נשמר בו לחץ של סביב 11 PSI, בו אפשר לחיות. בתווך נמצאות דפנות המטוס, שנתונות ללחץ מבחוץ, אשר גורם לגוף הכלי להתכווץ ולהתרחב עם שינויי הגובה שבין המראה, שיוט ונחיתה. וכמו בלון, בשלב מסוים עלולה ההתעסקות בדפנות ליצור חולשה שתגרום לקרע. ומה יקרה אז? ובכן, מה שקורה לבלון.

 

 

מטוסי נוסעים בסבב תחזוקה מטוסי נוסעים בסבב תחזוקה

 

 

כדי לצמצם את הסיכוי להווצרות קרע כזה, בנוי המטוס כך שלא יהיו בדפנותיו נקודות חולשה מבניות כמו פינות וקווים מחודדים. זו הסיבה בגינה החלונות עגולים ולא מרובעים. למדנו את זה בדרך הקשה: הקומט הבריטי של חברת דה הווילנד, מטוס הנוסעים הסילוני הראשון, התפרק באוויר מספר פעמים בגלל חלונותיו המרובעים; סדקים במעטפת התחילו בפינה שלהם, מה שהוביל לאסונות.

 

 

קרע בדופן מטוס קומט קרע בדופן מטוס קומט

 

 

עד שתיקנה היצרנית את הכשל המבני הזה, אף חברת תעופה בעולם לא היתה מוכנה לשמוע את השם "קומט"; אנשים לא אוהבים לטוס במטוסים עם עמידות של בועת סבון.

 

 

חלונות מרובעים? טעות גדולה. קומט חלונות מרובעים? טעות גדולה. קומט

 

 

לכן, קריטי לנטר את העומס שגורמת כל טיסה לגוף הכלי. בכל פעם שמטוס נוסעים ממריא, משייט ונוחת נרשם לו מחזור טיסה אחד. ומספר המחזורים הללו הם אורך החיים שלו.

 

למשל, הבואינג 777-200 יכול להחזיק כ-40,000 מחזורי טיסה. לרכיבים שלו יש גם תיעוד של שעות טיסה - כלומר, כמה זמן הם פעלו, וזהו פרמטר חשוב בתחזוקה שלהם. תמיד אפשר להחליף צינור פיטו (התקן שמודד את מהירות האוויר וכך יודע הטייס כמה מהר הוא טס), פילטר של משאבת דלק או צמיג; אי אפשר להחליף לחלוטין את הגוף, רק לתקן אותו.

 

 

מטוס בואינג 777 מטוס בואינג 777

 

 

זה לא שעם סיום מחזורי הטיסה המקסימליים גוף המטוס יתפורר - אבל יהיה צורך בשיפוץ כל כך הרבה ממנו, מה שבבת אחת ייקר את התפעול שלו ויוצא את המטוס אל מעבר למגבלות המלצת היצרן. מטוסי בואינג 747, למשל, מחזיקים 35,000 מחזורי טיסה, מה שבממוצע מספיק ל-30 שנה, אך מקובל להוציא אותם לגמלאות בגיל 25-27 כדי לא להמר על בטיחות הטיסה.

 

 

ג'מבו שעבר את גיל שלושים ג'מבו שעבר את גיל שלושים

 

 

מטוסי נוסעים קצרי-טווח, כמו ה-E-195 של ארקיע, מתוכננים כך שיחזיקו הרבה יותר מחזורי טיסה - בין 80,000 ל-120,000, משום שהם פשוט ממריאים ונוחתים יותר ממטוסים ארוכי טווח; בזמן שלוקח לאיירבוס 330 לטוס מישראל ליפן דרך רוסיה (ארבעה מחזורים) יכול מטוס קצר טווח לבצע מספר מחזורים כפול ואף משולש; ישנם המוני נתיבי טיסה שאורכים פחות משעה - יעיד כל מי שטס פעם לאילת.

 

המנועים, אגב, מחזיקים 30 שנה ויותר. מדובר בפלא הנדסי: מכונה עתירת חלקים נעים, שיכולה בקלות לצבור קילומטרז' של מיליון ק"מ בשנה. ועדיין, צריך להחליף לה מסנני שמן רק פעם בשנתיים-שלוש ועם תחזוקה הולמת, יכולות חברות התעופה להשתמש במנוע עשורים שלמים ללא כל ניחות בביצועים. טכנית, יכול להיות שהמנוע שבעזרתו טסת להודו אחרי הצבא יהיה אותו המנוע שיקח לשם את הבן שלך, לכשישתחרר.

 

 

המנועים מחזיקים יותר מרכיבים אחרים המנועים מחזיקים יותר מרכיבים אחרים

 

 

אז מה למדנו? שאם המטוס מתוחזק היטב, גילו אינו משפיע יותר על ביצועיו או על בטיחות הטיסה. חברות התעופה משדרגות את ציי המטוסים שלהן פשוט בגלל שכל דור מטוסים חדש הוא יעיל יותר וזול יותר לתחזוקה. מטוסים ישנים נהיים יקרים יותר לתחזוקה, במיוחד אם אין הרבה חברות שמפעילות אותם - מה שמשפיע על מחירי החלפים.

 

ולכן, חברת תעופה תעדיף לקנות בואינג 787 שעולה סביב 150 מיליון דולר לחתיכה, משום שבטווח הארוך הוא יתמצם את הוצאות התפעול שלה. בנוסף, זו הזדמנות פז להתהדר ולהשיק קמפיין יח"צ על כמה נפלאים המטוסים החדשים וכמה כדאי לטוס בהם. כל עוד זה לא משפיע על מחיר הכרטיס, לנוסעים אין סיבה מיוחדת לשמוח.

  

ומה קורה למטוסים אחרי שהם "מתים"? הם מועברים לפירוק וגריטה - ואז, באדיבות תעשיית מחזור האלומיניום, מגיעים לסכיני הגילוח שלכם, לגוף הסמטרטפון שלכם ואל שלל מוצרים ביתיים אחרים. כך שבעצם, לכל אחד מכם יש קצת מטוס נוסעים בבית.

 

 

מטוס בשלבי גריטה מטוס בשלבי גריטה

 

 

לקינוח, אספר לכם על המטוס הכי זקן בעולם שעדיין טס - ותיאורטית, יוכל לחיות לנצח: בלריו 11, שיצא את שערי סדנת המטוסים של לואי בלריו ב-1909 ועדיין מטרטר על המסלול וממריא, במסגרת מופעים אוויריים שונים.

 

 

בן מאה ועדיין טס כמו פרגית צעירה בן מאה ועדיין טס כמו פרגית צעירה

 

 

הודות לצוות טכנאים מסור ואוהב, זוכה הבלריו לחלפים, תיקונים וטיפולים מתאימים שהאריכו כך את חייו ויש כיום כמה מטוסים כאלה שעדיין כשירים לטיסה. לצידו, טסים כיום מטוסי קרב ומפציצים ממלחמת העולם השנייה (קחו למשל, את הספיט השחור ממוזיאון חיל האוויר בחצרים), שמוכיחים שאם יש מספיק כסף בקופה, האהבה נותנת כנפיים. טיסה נעימה!

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x